Pelaako USA itsensä ulos maailman johtavan valtion paikalta?

USA on ollut maailman politiikkaa johtava valtio suurinpiirtein toisesta maailmansodasta lähtien, 70 vuotta. Onko aikakausi tulossa tiensä päähän?

Kylmän sodan kaudella oli kaksi ns. suurvaltaa, USA ja Neuvostoliitto, joiden sotilaalliset ja taloudelliset etupiirit määrittivät maailman politiikkaa. Sitten Neuvostoliitto luopui leikistä, ja entiset Varsovan liiton maat siirtyivät vauhdilla lännen puolelle. Venäjä toipui jonkun ajan kuluttua taas entiseen kunnianhimoonsa, mutta yksin ilman merkittäviä liittolaisia sillä on vaikutusvaltaa enää vain sotilaallisesti, mutta ei taloudellisesti, eikä aina poliittisestikaan.

Mutta nyt tunnustetaan jo kolmas globaali suurvalta: Kiina. Maailman suurin talous, eikä kasvulle näy loppua. Myös sotilaallinen kunnianhimo kasvaa jatkuvasti, ja USA yrittää jo houkutella vastahakoista Kiinaa osapuoleksi seuraavaan ydinaseiden rajoitussopimukseen, joka perinteisesti on ollut kahden suurvallan kauppa. Jatkossa sen halutaan olevan kolmen suurvallan välinen.

USA, Venäjä, Kiina. Siinä maailman sotilaalliset suurvallat lähitulevaisuudessa. Taloudessa USA ja Kiina vääntävät peistä kahdestaan, tässä vaiheessa melko tasavahvoina. Mutta Kiinan kasvu tulee olemaan jatkossakin nopeampaa kuin USA:n, tilanne ei tule jäämään tällaiseksi kuin se on nyt.

Kiinalla on populaatiota 1,3 miljardia, jolla maailman rikkaimman ja vaikutusvaltaisimman valtion paikka on otettavissa, kun talous saadaan rullaamaan. USA:n 327 miljoonaa ja Venäjän 145 miljoonaa asukasta jäävät Kiinan rinnalla suorastaan höyhensarjaan. Totta kai Kiina nousee maailman johtavien valtioiden joukkoon, koska se on niin suuri väestöltään, ja lisääntyvästi myös varakas.

Millainen on kolmen suurvallan hallitsema maailma? Venäjä ja Kiina ovat jo pidemmän aikaa olleet samassa leirissä keskenään. 1900-luvun typerä opillinen kiistely Marxilaisuuden pienistä yksityiskohdista on historiaa. Nyt ollaan kavereita, ja kumppaneita. Tullaanko kolmen suurvallan peliä pelaamaan kahdella yhtä vastaan: Venäjä ja Kiina USA:ta vastaan? Jos näin käy, USA:n rooli maailman johtavana valtiona kapenee entisestään, kun ei enää riitä että yrittää olla Kiinaa rikkaampi ja sotilaallisesti vahvempi, vaan täytyisi voittaa Kiinan ja Venäjän koalitio sotilaallisessa ja taloudellisessa vaikutusvallassa.

Mitä tekee USA tällaisten tulevaisuuden näkymien edessä? Hätistelee siirtolaisia pois maasta niin paljon kuin ehtii, ja rakentaa muuria jotta lisää ei tule enää jatkossa. 327 miljoonan väestö taitaa lähteä laskuun näillä keinoilla, kun väestöä lapioidaan ulos maasta. Siirtolaisvastaisuudesta voi muodostua ylpeys joka käy lankeemuksen edellä: Kiinan ja Venäjän vaurastuvaa 1,45 miljardin väestöä vastaan kilpailu globaalista vaikutusvallasta ei tule onnistumaan 300 miljoonan väestöllä. Toistaiseksi se on onnistunut, koska kuilu kansojen vaurauden välillä on ollut niin suuri, mutta se kuilu on kapenemassa, ja kohta jo ylitetty.

USA on ollut maailman halutuin paikka asua ja elää, mutta se on torjunut siirtolaisten virrat päättäväisesti. America First. Eristäytymällä oman mantereensa köyhemmistä valtioista rajallisen kokoiseksi kansakunnaksi, joka on kiinnostunut vain omasta hyvinvoinnistaan, USA tulee sinetöimään kohtalonsa entisenä maailman taloutta ja politiikkaa johtaneena valtiona, jonka vaikutusvallan ylläpitämiseen Kiinaa ja Venäjää vastaan USA:n väestö ja varallisuus ei vain yksinkertaisesti enää riitä kovin kauas tulevaisuuteen.

Mihin Kiina ja Venäjä tulevat käyttämään kasvavaa vaikutusvaltaansa, se on hyvä kysymys. Hong Kongin kaduilla uskotaan että maailmanloppu tulee vuonna 2047, kun sopimus Britannian kanssa raukeaa lopullisesti, ja Kiinalla on vapaat kädet tehdä mitä se tahtoo. Siinä vaiheessa maailman historiaa ehkä jo vähän omien rajojensa ulkopuolellakin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu