Hallitus palauttaa subjektiivisen oikeuden päivähoitoon

Hallitusohjelmaan kirjattu ns. subjektiivinen oikeus päivähoitoon etenee suunnitelmien mukaisesti, Li Anderssonin itsevarmojen lausuntojen ja budjetista tihkuvien ennakkotietojen mukaan.

https://yle.fi/uutiset/3-10922804

Kyseessä on oikeus saada lapselle paikka päivähoidosta myös silloin kun lapsen vanhemmat ovat työelämän ulkopuolella — nykyisen ajattelutavan mukaan ns. joutilaana, ja siksi velvollisia hoitamaan lapsiaan itse. Tämä on perustelu siihen että oikeutta päivähoitoon on tällä hetkellä rajattu lapsilta, joiden vanhemmat ovat työttömiä.

Vähän huolimattomasti ja lonkalta katsoen, tässä on perinteinen vasemmiston ja oikeiston välinen loanheittokampanjan mahdollisuus tarjolla. Vassarit tuhlaavat valtion rahoja päivähoitoon, vaikka vanhemmat ovat päivisin kotona sosiaalituella. Hoitaisivat itse lapsensa. Näinhän se ajatus menee, jos oikeistolta kysytään, jolle raha on rakasta, eikä sitä mielellään tuhlaisi.

Mitä vasemmisto sitten näkee tässä projektissa? Ei rahaa ole liikaa jaettavaksi vasemmistonkaan lempikohteisiin, joten miksi subjektiivinen oikeus päivähoitoon nousee erityisesti muiden kilpailevien rahan käyttökohteiden edelle? Syy on siinä, että vasemmistossa onnistutaan aina joskus ajattelemaan ja arvostamaan ihmisten tarpeita ja tasa-arvoisia oikeuksia sellaisenaan, kysymättä ensin mitä se maksaa.

Li Andersson mainitseekin tuossa linkitetyssä uutisessa perustelut, että varhaiskasvatus kehittää lapsen oppimisen valmiuksia, jonka vaikutukset näkyvät jopa peruskouluun ja jatko-opintoihin asti, tutkimusten mukaan:

https://www.aamulehti.fi/a/24075388 

Tämä asia on helppo ymmärtää, jos on omia lapsia joita on viety päiväkotiin. Se pedagoginen energia, jolla päiväkodin tädit laittavat lapset kokeilemaan ja oppimaan kaikenlaista, ja päivittäinen kaverisuhteiden, sosiaalisten tilanteiden ja kielen käyttötilanteiden sekamelska, kehittää lasta ihmisenä laaja-alaisesti. Vaikutus näkyy tutkitusti oppimistuloksissa, aikuisena asti.

Niinpä vasemmisto on vetänyt hihastaan taas kerran punaisen kortin: hoidetaan tämä asia, koska se tekee elämästä parempaa ja tasa-arvoisempaa. Vaikka se maksaa jotain.

Päiväkodin hyvät puolet omien lasteni kohdalla todistaneena, olen samaa mieltä että lasten edun tulisi tässä asiassa mennä sen edelle, mitä ajattelemme heidän työttömistä kotona makoilevista vanhemmistaan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu