Kokoomuksen työllisyys-paketissa on järkeä(kin)

Kokoomuksen ehdottamat keinot työttömien aktivoimiseksi on jo tuoreeltaan ammuttu alas vasemmistosta, mutta huonoja ne kaikki keinot eivät ole. Ei edes vasemmistolaisesta näkökulmasta, josta Kokoomuskin paljolti asioita tarkastelee (ainakin jos verrataan puolueen aatetovereihin läntisemmissä maissa), koska äänten kalastelu Suomen väestön keskuudesta edellyttää riittävän syvää kumarrusta vasemmalle. Jottei käy Susanna Kosket tai Saul Schubakit.

https://www.kokoomus.fi/keskustelunavaus-kohti-60-000-uutta-tyopaikkaa/

Erityisesti nämä Kokoomuksen ehdottamat keinot lämmittävät sydäntäni:

”11) Sosiaaliturvan uudistaminen: … Yleistuki yhdistää toimeentulotuen, yleisen asumistuen sekä Kelan maksamat työttömyysetuudet yhdeksi yksinkertaiseksi tueksi.”

Asumiseen korvamerkitystä rahasta eroon hankkiutuminen vapauttaisi köyhät järjestelemään kulutuksensa uusiksi siten, että asumiseen kuluu vähemmän rahaa, ja muuhun elämiseen vapautuu enemmän rahaa. Vasemmiston pitäisi suorastaan rakastaa tätä ajatusta, koska köyhälistön taloudellinen vapaus on vasemmistolle tärkeä sydämen asia. Vai onko vasemmistolla ketunhäntiä kainalossa? Tuottavia omistuksia suurissa vuokrataloyrityksissä?

”1) Porrastetaan ansiosidonnainen työttömyysturva: Muutetaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa niin, että turva on työttömyyden alussa nykyistä parempi, minkä jälkeen tukisumma laskee joko tasaisesti tai portaittain työttömyyden pitkittyessä. … Lähtökohtana on tavoitella kustannusneutraalia uudistusta.”

Nykyään työttömyysturvassa on kaksi isoa porrasta alaspäin — suorastaan jyrkkää pudotusta. Kun jäät työttömäksi, ensin TE-Keskus rankaisee sinua karenssilla, jolloin tulot ovat nolla euroa noin viikon ajan. Koska täytyyhän työtöntä vähän jeesata elämässä eteenpäin. Sen jälkeen odotellaan TE-Keskuksen ja KELAn tekemiä päätöksiä parhaassakin tapauksessa vähintään kuukausi.

Jos hakemuksessa tai päätöksessä on jotain epäselvää, pahimmassa tapauksessa jos on pöytälaatikossa nukkumassa toiminimi oman päivätyön ohella, työttömyyden toteaminen menee erilliselle lausuntokierrokselle TE-Keskuksessa. Syötyäsi riisiä ja perunoita noin 1 – 3 kuukautta, rahoilla jotka tienaat keräämällä pulloja roskakoreista, koska KELAlta ei edelleenkään ole tullut vielä penniäkään rahaa tilille, lopulta alkaa juosta työttömyyskorvaus joka on noin 50% normaalista palkkatulostasi. Vuokrat ja autolainan kuukausierät maksat sen aikaa pikavipeillä.

On sellainen pudotus aurinkoisilta hiekkarannoilta kylmään avantoon, tuo yllä mainittu parin kuukauden kiirastuli, että kaikenlainen porrastus ja pehmennys siihen on erittäin tervetullutta. Myös vasemmistolaisesta näkökulmasta.

Toinen vastaava jyrkkä ansiotason pudotus tulee sitten paljon myöhemmin, ansiosidonnaisen työttömyysturvan päättyessä.

Siirtyminen tästä kahden ison portaan käytännöstä pehmeästi rullaavien liukuportaiden järjestelmään ei olisi ollenkaan huono asia. Ansiosidonnaista tukea voitaisiin ehkä jopa pidentää huomattavasti, jos tuki alkaisi vaikka 70% tasosta verrattuna ansiotuloihin (kun se nyt alkaa noin 50%:sta), ja se skaalautuisi pehmeästi kohti yleisen perusturvan tasoa, ilman yhtäkään korkeaa porrasta. Tuki jäisi siis nykyistä ansiosidonnaisen päivärahan tasoa alemmas loppuvaiheessa, kun lähestytään ansiosidonnaisen kauden enimmäiskestoa. Silti korvausten määrä kokonaisuutena voisi olla yhtä korkea kuin nykyäänkin.

Kokoomus uskoo, että tällainen malli aktivoisi työttömiä etsimään työtä ahkerammin. Saattaisi aktivoidakin, kun ei ole runsaan vuoden mittaista tasaisen raukeaa suvantovaihetta, jolloin tilille putoaa joka kuukausi sama summa rahaa. Vaan joka kuukausi tilille putoaisi hieman vähemmän rahaa, muistuttaen siitä että aika on rahaa: kannattaa olla aktiivinen työn haussa mieluummin heti kuin vasta puolen vuoden päästä. Mutta jos työtä ei kuitenkaan löydy, lopputulos ei ole rahassa mitattuna sen huonompi kuin se on nykyään. Rahaa on saatu yhteensä saman verran, se vain saatiin eri tavalla jaotelluissa erissä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu