Ammattiliittojen varat ja negatiivisen kestävyysvajeen ihme

Kauppalehti uutisoi tänään, valitettavasti maksumuurin takana, selvityksen ammattiliittojen tuloista, menoista ja varallisuudesta. Ilman lukuoikeuksia (tai lehtikioskista noudettua päivän paperilehteä) näistä linkeistä ei paljon kostu, mutta jotain kuitenkin:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ammattiliittojen-sijoitustuotot-liikk…

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ammattiliittojen-lakkokassat-paisuvat…

Vain pari ammattiliittoa yltää nipin napin plussalle jäsenmaksut miinus toiminnan menot. Suurin osa jää reilusti miinukselle, ja erotus paikataan sijoitustoiminnan tuotoilla. Käytännössä kaikki ammattiliitot elävät siis verovapaiden sijoitustuottojen varassa. Sijoitustoiminta keskittyy erityisesti mm. asuntojen vuokraukseen, joka onkin hyvä bisnes, kun KELA korvamerkitsee sosiaaliturvan saajille reilusti rahaa kulutettavaksi asumiseen. Jota ei siis voi kuluttaa muuhun tarkoitukseen.

Suomen yhteiskunta yrittää pärjätä kestävyysvajeen kanssa, kun eläkeläisten ja muiden sosiaaliturvan nettosaajien suhteellinen osuus väestöstä kasvaa, ja työikäisten nettomaksajien osuus vähenee.

Ammattiliitoilla on päinvastainen ongelma. Ammattiliittojen kassat pursuavat omaisuutta, Teollisuusliiton varallisuus on hulppeat 600 MEUR. Mutta ammattiliittojen jäsenyys on viime aikoina ollut katoava kansanperinne. Väki vähenee liitoista, mutta raha jää sinne. Kas siinäpä mielenkiintoinen ongelma.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu