Indonesian malliin: uusi pääkaupunki keskelle valtiota

Indonesian projekti pääkaupungin siirtämiseksi pois 30 miljoonan asukkaan Jakartasta teki eilen taas visiitin valtakunnan uutisiin. Siitä tuleekin mieleeni, että minun kaksi ensimmäistä blogiani tähän palveluun lobbasivat kansalaisaloitetta Suomen pääkaupungin siirtämiseksi keskelle asuttua Suomea, Jyväskylän kohdalle.

https://yle.fi/uutiset/3-10938942

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4207

Tämä kansalaisaloite ei ole kovin vahvassa myötätuulessa, kannatuksia pitäisi olla melkein 100-kertaisesti enemmän, jotta eduskunta vaivautuisi liikauttamaan eväänsä asian käsittelemiseksi. Mutta ei se voitto ole tärkeintä, vaan reilu osanotto demokraattiseen prosessiin ja kansalaiskeskusteluun.

Tuossa eilisessä YLEn uutisessa Indonesian presidentti Joko Widodo mainitsee yhden perustelun, joka mainitaan myös Suomen pääkaupungin siirtämisen kansalaisaloitteessa: Indonesian kansa ei ole koskaan valinnut itselleen pääkaupunkia. Jakartan asetti epämuodolliseksi pääkaupungiksi siirtomaaisäntä Hollanti.

Myöskään Suomen kansa ei ole koskaan valinnut itselleen pääkaupunkia demokraattisen prosessin kautta, vaan siirtomaaisännät ovat määränneet kaapin paikan. Turku sai de facto pääkaupunkiaseman Ruotsin kuninkaan armosta, ja Helsingistä tuli pääkaupunki Venäjän keisarin suosiollisella siunauksella.

Laajemmat perustelut Suomen pääkaupungin siirtämiseen keskemmälle valtion aluetta löytyvät kahdesta ensimmäisestä blogistani tässä palvelussa:

http://ionmittler.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275566-aluepolitiikka-kerrall…

http://ionmittler.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275748-vaeston-keskipiste-lii…

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu