Pikavipeille uusi korkokatto 20%, parempaakin tekemistä olisi

Syyskuun alusta alkaen astuu voimaan ns. pikavippien uusi korkokatto 20% vuodessa. Paljon tärkeämpääkin tekemistä olisi ollut kuin tällainen kosmeettinen muutos.

https://oikeusministerio.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kuluttajaluottoj…

Kosmetiikan idea on ehostaa vähän, puuteria kevyesti pinnalle, jotta näyttää paremmalta. Samaa henkeä on tässä laissa, joka määrää korkokaton voimaan vain uusiin sopimuksiin, jotka tehdään 1.9.2019 jälkeen.

Ihmettelinkin, miksi sain tämän viikon alussa pikavippifirmalta tekstiviestin, jossa luvattiin koroton ja kuluton pikavippi 2000 euroon asti vuoden loppuun asti. Siis kolmen kuukauden ilmainen laina kolmeksi kuukaudeksi. Korkoprosentti sen jälkeen 160% vuodessa.

Mitä järkeä tällaisessa tarjouksessa on, tarjota rahaa ilmaiseksi noin pitkäksi ajaksi? Paras teoria, johon lopulta päädyin uskomaan, on että pikavippifirma laskee sen varaan että ihmiset ylikuluttavat kuitenkin joulun aikaan, ja vippi jää todennäköisesti maksamatta takaisin täysimääräisenä. Sitten alkaa juosta tuo hunajainen vuosikorko.

Tällaista aktiivisuutta on nyt siis meneillään juuri parhaillaan. Tekstiviestejä ja nettimainoksia viuhuu edestakaisin valtakunnassamme, hyviä diilejä, jopa ilmaisia lainoja joksikin aikaa. Kunhan saadaan nimi paperiin ja luottosopimus tehtyä ennen 1.9.2019. Sitten ne sadat tuhannet vaiko miljoonat luottosopimukset voivat kaikessa rauhassa levätä 160% vuosikorolla höystettynä vaikka seuraavat 20 vuotta, koska hallitukselta ei löytynyt hampaita säätää lakia joka koskisi kaikkia sopimuksia, myös jo aiemmin solmittuja.

Täysin hampaaton esitys. Ministereiltä jäi taas kerran tekarit kotiin peilikaapin vesilasiin, kun piti lähteä Arkadianmäelle kirjoittamaan uutta lakia.

Hyviäkin lakeja olisi voinut säätää. Korkokatto 20% on kunnianhimoisen sosialistinen, mutta ei myöskään kannusta rahan lainaamiseen. Jos lainojen saatavuus heikkenee, sitten siinä on jotain vikaa. Saa nähdä miten käy — sitten 20 vuoden kuluttua, kun nykyinen luottokanta happanee käsiin, ja lain muutos ihan oikeasti alkaa vaikuttaa markkinaan.

Ensimmäisenä harjoituksena kohti maltillisempaa koronkiskontaa, olisin tämän hampaattoman lain sijasta kokeillut kepillä jäätä yleisellä kaikkea rahan lainaamista koskevalla lailla, joka määrää korkokatoksi 50% vuodessa, olipa lainan tarkoitus ja kesto mikä tahansa. Voimaan heti ja koskien kaikkia lainoja, myös jo solmittuja sopimuksia.

Monia muitakin kehityskohteita olisi löydettävissä kuin korkoprosentti. Perintäbisneksen aktiivisin asiantuntija ja edunvalvoja tällä blogialustalla on itseoikeutetusti Aki Rintakangas. Hänen blogeistaan bongasin mm. sellaisen idean, että voitaisiin säätää laki että velallisella on aina etuosto-oikeus omaan lainaansa, jos velkoja aikoo myydä lainan kolmannelle osapuolelle. Nyt nimittäin perintäyhtiöt ostavat roskalainoja hintaan noin 10% – 20% lainan summasta. Ja sitten tekevät bisnestä viemällä asian oikeuteen ja pumppaamalla köyhän taskusta viimeisenkin pennin. Todellista merkitystä velallisten ahdinkoon olisi sellaisella lailla, että tällaisessa tilanteessa lainan antajan on pakko tarjota velan ulos ostoa ensin velalliselle itselleen siihen hintaan, jolla tämä aikoo myydä sen kolmannelle osapuolelle. Eli usein 10% – 20% velan summasta. Vaikka velallinen olisi maksukyvytön, tuollaisen tilaisuuden tarjoutuessa hattu kiertäisi sukulaisten taholla, ja velka saataisiin kuitattua sosialistisen veljeyden ja hyväntahtoisuuden hengessä.

http://akirintakangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

http://akirintakangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277079-perintabisnes

Toinen juttu on sitten perintäkulut, joihin tämä korkokattoa koskeva laki ei ota kantaa. Mutta ei siitä aiheesta sen enempää. Tuo velallisen etuosto-oikeus omaan lainaansa olisi niin kovaa settiä, että jätän asian siihen ja ilmoitan, että se on ykkös-agendani velallisten ahdingon helpottamiseen pyrkivissä lainsäädännöllisissä toimenpiteissä. Tämän 1.9.2019 voimaan astuvan, tahallaan suutariksi viritetyn lakimuutoksen sijasta.

0
IonMittler
Perussuomalaiset Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu