Rikoslakiin koventamisperusteeksi varastetun tavaran siirtäminen kauas

Suomen poliisi jättää rikoksia tutkimatta liukuhihnalta. Kun resurssit ovat vähäiset, jätetään pienemmät rikokset tutkimatta, ja keskitytään isoimpiin rikoksiin. Kirjoitin aiheesta heinäkuussa blogin, jossa luonnostelin miten rikosten tutkimisen taloudellisen kannattamattomuuden ongelma voitaisiin hoitaa korottamalla kuluja, joita peritään rikollisilta.

http://ionmittler.puheenvuoro.uusisuomi.fi/278520-tyollisyys-nousuun-rik…

Erityisenä ja uutena näkökulmana tuon nyt esille sellaisen ajatuksen, että omaisuuden varkausrikoksissa voitaisiin varastetun tavaran siirtämistä pitää perusteena rangaistuksen koventamiselle. Se nimittäin lisää poliisitoiminnan kustannuksia, ja usein torppaa koko esitutkinnan, kun rikollinen on kuljettanut varastetun omaisuuden rajan yli toiseen valtioon.

Virka-avun pyytäminen toisen valtion poliisilta on korkeamman taloudellisen kynnyksen takana kuin vastaavan rikoksen tutkiminen kotimaassa. Niinpä tämä ammattirikollisten suosima kikka, valtion rajojen ylittäminen tutkinnan vaikeuttamiseksi, voitaisiin huomioida rangaistuksen koventamisperusteena — jolloin tutkinnan taloudellinen kannattavuuskynnys ylittyy taas vähän helpommin.

Tässä vähän jotain luonnostelua rangaistusten koventamisen perusteista, kun varastettua tavaraa kuljetetaan tietyn matkan päähän pois rikospaikalta. Etäisyyksiä: Helsingistä Tallinaan on 80 km, Pietariin 280 km, ja Sisiliaan 2750 km.

– yli   50 km päähän =  2x
– yli  200 km päähän =  3x
– yli  500 km päähän =  4x
– yli 1000 km päähän =  5x
– yli 3000 km päähän = 10x

Tällaisella välimatkaan perustuvalla asteikolla ei oteta kantaa valtioiden rajoihin sinänsä, joka EU:ssa voisi olla laillisesti ongelmallistakin. Todetaan vain, että varastetun tavaran kuljettaminen pitkiä matkoja on peruste rangaistuksen koventamiselle, annettujen kertoimien verran.

Tervetuloa rötöstelemään, liettualaiset rikollisjengit. Talo voittaa aina, kun kertoimet on viritetty kohdalleen. Pitäisikö Veikkauksen hallituksen jäseniä palkata myös rikosseuraamuslaitoksen johtajien paikoille? Veikkauksessa ymmärretään voittokertoimien päälle kuulemma paljonkin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu