Postin palkkojen halpuutus on työläisten oma vika

Postin toimitusjohtaja ei ole saanut ansionsa mukaan, eli potkut.

Mutta toisaalta, niin kätevää kuin onkin löytää joku syntipukki, ja sitten todeta helpottuneena että syyllinen löytyi, nyt kaikki muu on hyvin, totuus on että kaikki muu ei ole hyvin.

Posti halpuuttaa palkkoja. Miten tähän on tultu? Siten että työläiset ovat vuosikymmenien aikana rakentaneet, ja suorastaan lakkoilun uhalla vaatineet, monimutkaista ja porsaanreikiä täynnä olevaa palkkausjärjestelmien viidakkoa, jossa on olemassa monia eri tasoisia palkkarakenteita.

Jo YK:n ihmisoikeuksien julistus sanoi vuonna 1948, että samasta työstä pitäisi saada samaa palkkaa. Mutta eipä tuo ajatus ole työmarkkinaväen mieltä painanut. Kunnes Posti käytti hyväksi eriarvoisten työehtosopimusten viidakkoa, jonka työläisten eripuraiset ammattiryhmien kuppikunnat ovat rakentaneet ihan itse.

Mutta hyvä että asia tuli vihdoin puheeksi. Se nimittäin, että on väärin että toiset jakavat postia valtion vahtimalla minimipalkalla vähintään X EUR, ja jotkut muut jakavat postia valtion vahtimalla paljon korkeammalla minimipalkalla. Valtio takaa siis monenlaisia eri minimipalkkoja, samasta työstä. Ei ihan mene YK:n ihmisoikeuksien julistuksen hengessä.

Mutta Postin työntekijöitä se ei ole haitannut, ennen kuin alkoi tämä nykyinen palkkojen tasa-arvoistaminen. Se ei postilaisten mieltä painanut, että jossain oli olemassa alempi kasti, joka sai alempaa palkkaa. Se ei ollut Postin työntekijöiden ongelma. Juuri näin ammattiliitot käyttäytyvät ja ajattelevat. Ei niitä kiinnosta puhaltaa yhteen hiileen muiden kanssa. Oma rahapussi on se mikä kiinnostaa, siinä kaikki. Yhteen hiileen puhaltaminen muiden kanssa olisi usein jopa haitaksi oman rahapussin kasvattamiselle, kun joutuisi jakamaan muiden kanssa saalista joka on saatu kiristettyä työnantajalta uusimmalla lakkokierroksella.

Usein kerron sellaista anekdoottia, että pari vuotta sitten Suomen Kommunistisen Puolueen entinen puheenjohtaja Yrjö Hakanen menetti malttinsa minuun, kun totesin hänelle että suurin osa kaikesta taloudellisesta eriarvoisuudesta maailmassa on työväen luokan sisäistä ja heidän itse aiheuttamaansa eriarvoisuutta. Kun eivät suostu tavoittelemaan samapalkkaisuutta, vaan verissä päin kukin ammattiryhmä haluaa leikata kakusta mahdollisimman leveän siivun, jolloin jonon viimeiset eli siivoojat ja lastenhoitajat saavat sitten mitä murusia jäi jäljelle herrojen herkuttelun jäljiltä.

Jos vihdoin puhuttaisiin asioista niiden oikeilla nimillä. Suomessa on olemassa rinnakkaisia eriarvoisia palkkausjärjestelmiä ja työehtosopimuksia. Eri minimipalkkaa samasta työstä. Se on vääryys, joka ei oikeaksi muutu vaikka Postin palkkojen halpuutus peruttaisiin ja toimitusjohtaja saisi kenkää jo huomenna. Ehkä tästä kohusta ei edes kannata yrittää palata takaisin entiseen. Ehkä on lopulta hyväkin, että epäoikeudenmukainen status quo murtui, ja on pakko löytää uusi status quo. Yritetään jatkossa kohdella kaikkia ihmisiä vähän tasapuolisemmin.

Yhteiskunnassa on tällä hetkellä lakkoilua vain Postin työntekijöiden tueksi. Miksi ei kaikkien samaa työtä tekevien eli postia jakavien tueksi, olivatpa he töissä missä yrityksessä tahansa? Sellainen olisi suorastaan ihmisoikeuksien puolustamista, koska saman palkan samasta työstä sanotaan olevan ihmisoikeus.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu