2,90 EUR tuntipalkat ”arkipäivää” – kriminalisoiko vasemmistohallitus vai ei?

Jopa alle 3 EUR tuntipalkat ovat YLE uutisten mukaan ”arkipäivää” Suomen harmaassa taloudessa. Rehellisten yritysten on vaikea pärjätä kilpailussa, kun räikeä vilppi rehottaa eikä sitä ole edes kriminalisoitu. Oikeisto ei ole kuitenkaan kiirehtinyt kriminalisointia, vaan on pikemminkin torpannut ehdotuksia joita vuosien varrella ovat yrittäneet esittää Vasemmistoliitto, SDP ja Vihreät.

Mikä se sellainen oikeisto on? Ketä jää jäljelle päätösvaltaiseen enemmistöön, jos nuo kolme puoluetta otetaan laskuista pois? Ainakin Kokoomus ja Keskusta, olisivatko myös Perussuomalaiset ”kunnostautuneet” näiden aloitteiden torjumisessa?

Miten tämä asia nyt oikein on, eikö oikeiston pitänyt olla rehellisten yritysten puolella? Vai onko oikeisto yksinkertaisesti vain yritysten puolella, olivatpa ne rehellisiä tai ei?

https://yle.fi/uutiset/3-11119995

Paperilla laskien vasemmistolaisin mahdollinen hallituksemme on luvannut hallitusohjelmassa selvittää ”uusia keinoja, esimerkiksi hallinnollisia sanktioita” alipalkkaukseen puuttumiseksi. Okei. Ei kuulosta kovin lupaavalta, että kirjaus ei ole muodossa ”selvitetään alipalkkauksen kriminalisointia”.

Maalaisjärjellä ajatellen alipalkkaus on rinnastettavissa petokseen, joka on kriminalisoitu jo nykyään, ja siitä saa suurinpiirtein seuraavanlaisia rangaistuksia:

  • Lievä petos, jossa tavoiteltu hyöty on alle 500 EUR: sakkoa, vahingonkorvaus petoksen uhreille, ja rikoshyödyn menettäminen valtiolle.
  • Petos, jossa tavoiteltu hyöty on noin 500 – 7000 EUR: sakkoa tai vankeutta enintään 2 vuotta.
  • Törkeä petos, jossa tavoiteltu hyöty on yli 7000 EUR: vankeutta vähintään 4 kk ja enintään 4 vuotta.

Tokihan vasemmistolainen (ja vaikka oikeistolainenkin) hallitus haluaa kohdella ihmisiä tasavertaisesti. Sehän on vihervasemmiston pyhän uskontunnustuksen ensimmäinen teesi. Rikolliset ovat ihmisiä, joten myös rikollisia pitäisi kohdella tasavertaisesti.

Joten: Alipalkkauksen kohtelu oikeudessa samalle viivalle petoksen kohtelun kanssa, perustuen samoihin rahasummiin vilpillä tavoitellun hyödyn osalta. Palkan tapauksessa vilpillä tavoiteltua hyötyä on vähintään TES-palkan ja todellisuudessa maksetun palkan välinen erotus, henkilösivukuluineen.

(Oikeasti tavoiteltu rikoshyöty on toki suurempi, koska alipalkkauksen avulla voitetaan urakoita rehellisiltä kilpailijoilta, ja urakasta tienataan myös muuta voittomarginaalia yrityksen kassaan.)

Alipalkkaus kohdistuu todennäköisesti aina moneen työntekijään kerralla, ja se toistuu kuukaudesta toiseen aina palkanmaksun yhteydessä. Joten tuollainen törkeän petoksen raja 7000 EUR tulee vastaan aika nopeasti, suorastaan väistämättömästi. Kaikkien alipalkkausta harjoittavien yritysten toimitusjohtajat siis linnaan vähintään 4 kuukaudeksi ja enintään 4 vuodeksi, niin johan alkaa tulla ryhtiä tekemiseen.

 

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu