4-päiväinen työviikko tulee, onko siihen etuoikeutettu parempi työväki valmis?

Maailmalla kokeillaan innokkaasti 10 – 20% lyhennettyä työviikkoa, alentamatta palkkaa. Islannissa kokeiltiin 10 % lyhennettyä työaikaa neljän vuoden ajan. Työn tuottavuuden sanotaan olleen vähintään sama kuin 100 % työajalla. Espanja yrittää laittaa vielä vähän paremmaksi, siellä kokeillaan 20 % lyhennettyä työaikaa, 4-päiväisellä työviikolla. Myös Uusi-Seelanti, Skotlanti ja Japani kokeilevat tai ovat jo kokeilleet 4-päiväistä työviikkoa.

https://interestingengineering.com/scotland-will-soon-begin-trials-for-four-day-work-week

4-päiväinen työviikko, jonka seurauksena muodostuu kolmen päivän viikonloppu, tuntuu olevan nyt trendikäs tavoite, vaikka viikon työtuntien määrää ei yritettäisi edes vähentää. Joissakin työpaikoissa kokeillaan 4-päiväistä työviikkoa pidemmillä päivittäisillä työajoilla.

Meksikon rikkain mies Carlos Slim on jo vuosia lobannut 3-päiväistä työviikkoa. Hänen konseptinsa on kolme 11-tuntista työpäivää, ja sitten 4-päiväinen viikonloppu. Ei ehkä ihan jokaisen perheellisen ihmisen makuun, mutta työaika olisi kyllä 17.5 % lyhyempi kuin 40-tuntinen työviikko, ilmeisesti alentamatta palkkaa.

https://www.inc.com/logan-chierotti/should-america-follow-carlos-slim-and-adopt-a-3-day-workweek.html

Japanissa kokeillaan 4-päiväistä työviikkoa sen takia, että liiallisella työnteolla itsensä kuoliaaksi näännyttäminen vähentyisi. Jos työviikko lyhenisi Japanissa 4-päiväiseksi, lyhentämättä päivittäisiä työtunteja, viikossa saattaisi silti edelleen olla enemmän työtunteja kuin monessa maassa 5-päiväisellä työviikolla. Virallisesti työajan laillinen enimmäispituus on Japanissa 40 tuntia, mutta käytännössä 22% työntekijöistä koko maassa tekee yli 50-tuntista viikkoa.

Lyhennetyn työajan kokeiluissa raportoidaan usein innokkaasti, että työn tuottavuus ei vähentynyt, tai saattoi jopa kohentua, kun työaikaa lyhennettiin mutta palkkaa ei leikattu. Tuo yhtälö voi ehkä toimia joissakin ammateissa, mutta ei niissä, joissa henkilön läsnäolon kesto työpisteen luona on suoraan verrannollinen työstä saatavaan tuottoon tai hyötyyn. Sellaisissa ammateissa työajan lyhentäminen vähentämättä palkkaa kasvattaa saadun työpanoksen hintaa työnantajalle, sekä lisää työvoiman tarvetta.

Onko työnantajalla halua maksaa 20 % enemmän samasta työpanoksesta? Ja onko työvoimaa tarjolla 20 % lisää? Liikkeellä on huhuja jostain työvoima-pulasta. Kilpaillakin pitäisi pystyä muiden yritysten ja valtioiden hinnoittelua vastaan, samassa markkinassa.

Yksi vaihtoehto on, että suureen ääneen hehkutetut työajan lyhentämiset ilman palkan alentamista toteutuvat vain etuoikeutetun paremman työväen kohdalla, joiden ammateissa tällainen yhtälö saadaan käytännössä toimimaan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu