7 päivän hoitotakuu tulee, onko sote-alan työntekijöiden saatavuus valmis?

Hallitus aikoo nuijia läpi lain, joka velvoittaa julkista sektoria aloittamaan useimmissa perussairauksissa hoidon 7 päivän kuluessa siitä kun potilas pyytää hoitoa. Hammashoidossa hoitotakuu olisi kuitenkin 3 kuukautta, nykyisen 6 kuukauden sijasta.

https://yle.fi/uutiset/3-12191337

https://yle.fi/uutiset/3-12192028

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008411140.html

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/seitseman-paivan-hoitotakuu-etenee-ndash-seuraavaksi-on-muutettava-hoitotakuuta-koskeva-lainsaadanto/

Maalaisjärjellä voisi luulla, että julkisen terveydenhoidon olisi pitänyt toimia näin aina. Kaikki menneet vuosikymmenet. Mutta ei ole, vaan palveluita on aikojen kuluessa tahallaan aliresursoitu verrattuna lakisääteisiin velvollisuuksiin ja todelliseen tarpeeseen. On syntynyt jonoja, kun palvelua on tuotettu vähemmän kuin sille on ollut tarvitsijoita. Sillä keinolla poliitikot ovat saaneet savustettua osan väestöstä yksityisten palveluiden käyttäjiksi, ihan vain siksi että julkiselta on tarjolla vain loputtoman pitkiä jonoja. Tämä on vapauttanut kunnan budjettiin ylimääräistä rahaa muihin turhiin hankkeisiin ja kaverille jaettavaksi.

Nyt tämä menneiden poliitikkojen sukupolvien kunniavelka erääntyy sitten maksettavaksi, ja nykyinen hallitus ajatteli maksaa sen. Hinnaksi on arvioitu 100 miljoonaa euroa. Epäilijät epäilevät, riittääkö se. Lääkärilehden artikkelissa arvioidaan, että summa on oikealla hehtaarilla. Sen verran maksaisi palkata tuhat uutta lääkäriä.

Ainoa pieni ongelma on, että missä ne tuhat uutta lääkäriä ovat? Ja varmaan iso nippu hoitajiakin. 7 päivän hoitotakuu tulee, mutta onko sote-alan työntekijöiden saatavuus valmis? Eipä taida olla.

Kyllä se asia niin on, että sote-alalla pitäisi aloittaa ronski työn tehostamisen ohjelma. Lääkäreiltä kaikki sihteerin työt pois. Joku tuotannon ja työn tehokkuudesta ymmärtävä tarkistamaan kaikki prosessit. Tällä en tarkoita sitä, että työntekijöiden selkänahasta pitäisi raapia entistä enemmän irti. Vaan sitä, että samalla rahalla ja samalla työmäärällä pitäisi saada aikaan enemmän, kun prosessit ja työskentelyn käytännöt ovat tehokkaampia.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu