7 päivän hoitotakuu tulee, onko sote-alan työntekijöiden saatavuus valmis?
Hallitus aikoo nuijia läpi lain, joka velvoittaa julkista sektoria aloittamaan useimmissa perussairauksissa hoidon 7 päivän kuluessa siitä kun potilas pyytää hoitoa. Hammashoidossa hoitotakuu olisi kuitenkin 3 kuukautta, nykyisen 6 kuukauden sijasta.
https://yle.fi/uutiset/3-12191337
https://yle.fi/uutiset/3-12192028
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008411140.html
Maalaisjärjellä voisi luulla, että julkisen terveydenhoidon olisi pitänyt toimia näin aina. Kaikki menneet vuosikymmenet. Mutta ei ole, vaan palveluita on aikojen kuluessa tahallaan aliresursoitu verrattuna lakisääteisiin velvollisuuksiin ja todelliseen tarpeeseen. On syntynyt jonoja, kun palvelua on tuotettu vähemmän kuin sille on ollut tarvitsijoita. Sillä keinolla poliitikot ovat saaneet savustettua osan väestöstä yksityisten palveluiden käyttäjiksi, ihan vain siksi että julkiselta on tarjolla vain loputtoman pitkiä jonoja. Tämä on vapauttanut kunnan budjettiin ylimääräistä rahaa muihin turhiin hankkeisiin ja kaverille jaettavaksi.
Nyt tämä menneiden poliitikkojen sukupolvien kunniavelka erääntyy sitten maksettavaksi, ja nykyinen hallitus ajatteli maksaa sen. Hinnaksi on arvioitu 100 miljoonaa euroa. Epäilijät epäilevät, riittääkö se. Lääkärilehden artikkelissa arvioidaan, että summa on oikealla hehtaarilla. Sen verran maksaisi palkata tuhat uutta lääkäriä.
Ainoa pieni ongelma on, että missä ne tuhat uutta lääkäriä ovat? Ja varmaan iso nippu hoitajiakin. 7 päivän hoitotakuu tulee, mutta onko sote-alan työntekijöiden saatavuus valmis? Eipä taida olla.
Kyllä se asia niin on, että sote-alalla pitäisi aloittaa ronski työn tehostamisen ohjelma. Lääkäreiltä kaikki sihteerin työt pois. Joku tuotannon ja työn tehokkuudesta ymmärtävä tarkistamaan kaikki prosessit. Tällä en tarkoita sitä, että työntekijöiden selkänahasta pitäisi raapia entistä enemmän irti. Vaan sitä, että samalla rahalla ja samalla työmäärällä pitäisi saada aikaan enemmän, kun prosessit ja työskentelyn käytännöt ovat tehokkaampia.
luulen että palkkoja pitöisi nostaa hoitoalalla reilusti.
vastuuseen nähden aivan kurjat palkat
rahaa luulisi löytyvän, sitä löytyy kyllä muuhunkin , esim. räkää kaivettu oireettomien nenistä 3 miljardilla.
jos kaivetaan jatkossa vähän vähemmän ja laitetaan hoitohenkilökunnalle vakka miljardi palkkoihin vaikka jaettuna10 vuodelle , eli 100 miljoonaa vuodessa ?
Ilmoita asiaton viesti
Palkankorotus voi vaikuttaa jotain hoitajien saatavuuteen. Heitä on kai paennut muille aloille. Lääkärit ovat melkein kaikki jo nyt töissä lääkärinä, olkoot sitten julkisella tai yksityisellä, joten lääkäreiden määrään ei palkankorotus juuri vaikuta.
Ilmoita asiaton viesti
En ole tutustunut asiaan tarkemmin. Joku iso korotus (500 EUR kuussa?) oli kymmenisen vuotta sitten, kuka sen sai? Jotenkin tempoilevaksi menee, jos sama ammatti saa näin usein merkittäviä erillisiä korotuksia, herää kysymys millaista touhua tämä on.
Ilmoita asiaton viesti
SoTen kasvojen kohotus johon kuuluisi yhdessä palkkojen,työviihtyväisyyden parantaminen sille tasolle jolle se kuuluisi – ilman loppuunpalaamista – joka tiettävästi tarkoittaa hoitajien kuin lääkäreiden hyvää saavutettavuutta … kuin myös alalta sen raskauden vuoksi muille tahoille siirtyneitä hoitoväkeä kun ei ole tarpeeksi kiinnitetty huomiota työoloihin sille kuuluvalle arvostukselle eri tavoin.
Velkaa on otettu pilvin pimein eikä ainoastaan tähän koronaan vaan muihin sellaisiin kohteisiin jotka eivät välttämättä paranna väestön kokonaishyvinvointia,johon Sotekin liittyy.
Ilmoita asiaton viesti
Velkaa (tai siis: yhteisvastuuta) on otettu 8 miljardia vihreään siirtymään, jota EU:n elvytys-paketiksi kutsutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle hoitotakuu ja hoitohenkilöstöpula näyttäytyvät absurdeina. Hoitotakuu on sanahelinää, joka ei tuo yhtään hoitajaa tai lääkäriä lisää. Asian valmistelu on turhaa ajan haaskausta.
Absurdia on sekin, että selkeistä mahdollisuuksista ratkaista ongelmat eivät ministerit tunnusta mitään kuulleensakaan. Valitettavasti lääkäritkään eivät hyväksy mitään mikä rajoittaisi heidän yksityisbisneksiään. Olemme ihan veitsen terällä voidaanko tästä vielä palata hyödyntämään julkisen terveydenhuollon kaikki edut vai jääkö sen rooliksi vain kriisivalmiuden turvaaminen entistä kalliimmalla hinnalla.
Lääkäreitä ja hoitajia olisi riittävästi, jos terveydenhuolto perustuisi valinnanvapauteen. En tarkoita Sipilän hallituksen valinnanvapautta, joka oli mahdollista kerran puolessa vuodessa, vaan todellista kokoaikaista valinnanvapautta. Kansalainen saisi käyttää niin julkisia kuin yksityisiäkin palveluja milloin tahansa missä tahansa Suomessa ja ne olisivat lääkkeiden kera maksuttomia.
Yksityisten palvelujen maksuttomuus voitaisiin toteuttaa suoramaksulla, joka määräytyisi julkisen puolen omakustannushinnan mukaan, jolloin asiakas maksaisi vain mahdollisesti yli menevän hinnan. Näin julkinen ja yksityinen puoli olisivat tasavertaisessa kilpailuasemassa, ja markkinaosuudet määrittyisivät kansalaisten mieltymysten perusteella. Hyvänä puolena olisi sekin, että valtiolle terveyspalvelut olisivat aina yhtä edullisia. Kansalaisille palvelut olisivat mahdollisimman helposti saatavilla eikä jonoja syntyisi. Kaiken kukkuraksi laskutuksen ja siihen liittyvien korvaus- ja sääntelybyrokratioiden poistuminen johtaisivat miljardiluokan säästöihin joka vuosi. Eli siinä olisi julkisen puolen kapasiteettivajeen välttämättömään täyttämiseen tarvittava resurssi.
Edellisen järjestelyn lisäksi kun vielä toteutettaisiin omahoitaja-/-lääkärijärjestelmä, niin vastaanotot tehostuisivat ja niiden kustannukset voisivat jopa puolittua.
Vastaavia muitakin toimenpiteitä olisi tehtävissä (googlaa Pelkistetty Sote) ja ne tuottaisivat saman tason säästöjä. Tässä mainitut toimenpiteet kannattaisi kuitenkin toteuttaa ensimmäiseksi. Minua ihmetyttää, että näin selkeät mahdollisuudet on aktiivisesti vaiettu kuoliaiksi. En suostu uskomaan, että se johtuisi ehdotusten kelvottomuudesta. Olisiko kenelläkään ajatuksia mikä mainitsemissani toimenpiteissä hyljeksinnän aiheuttaa?
Ilmoita asiaton viesti
> Olisiko kenelläkään ajatuksia mikä mainitsemissani
> toimenpiteissä hyljeksinnän aiheuttaa?
=>
> Yksityisten palvelujen maksuttomuus
Tällainen on selkeä trendi, että SDP:n ja Vasemmistoliiton fanit ja poliitikot toistavat ajatusta, että verorahoilla ei rahoiteta sitä että ”yksityinen lääkärifirma tekee voittoa”.
Ilmoita asiaton viesti
Edes kokoomusta EI kiinnosta Pelkistetyn Soten maksuttomaan terveydenhoitoon liittyvä vapaa kilpailu. Tulkitsen tämän niin, ettei kokoomus usko yksityisen puolen kovin hyvin menestyvän, jos julkinen puoli saisi käyttää kaikki etunsa ja julkinen ja yksityinen puoli erotettaisiin (siis ei enää kahdella pallilla istumista).
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla erottaisit julkisen ja yksityisen, verrattuna nykyiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Missään muualla kuin terveydenhoidossa ei sallita työntekijän olevan kilpailevan toimijan palveluksessa tai sisäänheittäjänä. Siksi pitäisi ottaa tiukka linja, että lääkäri on joko yksityisellä tai julkisella puolella. Se selkiyttäisi oleellisesti järjestelmää ja silloin julkisen puolen ratkaisut eivät myöskään jäisi yksityisen puolen intressien jalkoihin.
Lääkärit eriyttämistä tietenkin vastustavat, koska kahdella pallilla istuen päästään suurempiin etuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi isännöinnissä myös.
Ilmoita asiaton viesti
Hallinnon yläpään keventyminen alkaa Suomessa eduskunnan kirjaston hallituksen lakkauttaessa itsensä.
Sotien jälkeen uutta EU-idologiaa perusteltiin etelä-euroopasta alkaen väitteellä, että kansalaiset ovat sitä tyytyväisempiä mitä kevyempiä ideologiset hallintorakenteet heidän yläpuolellaan ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Havaittiin sekä itäisen että läntisen totalitarismin saaneen aikaan itsestään hirviömäisen hybridin sekasikiön. Molemmat perustivat ajattelunsa korkeasti oppineiden filosofien ajatuksille. Ihmiset eivät olleet yksilöitä, heidät alistettiin tuotannon numeroiksi, joita kohdeltiin pelinappuloina.
Meillä halutaan Mäntyniemeen uusi kyselijä ilman vastauksia, Virossa valinnan teki riikikogu jotta ei luultaisi vain yhden pystyvän ajattelemaan ulkomaita.
Ilmoita asiaton viesti