750 mrd ei ollutkaan lähtöhinta, ostaja maksoi täyden hinnan

Toreilla ja turuilla on sanonta, että torimyyjä pettyy jos asiakas ei tingi hintaa alaspäin yhtään. Silloin torimyyjä jää harmittelemaan jälkeenpäin: ”Hitto, se tosiaan maksoi pyydetyn hinnan. Olisi kannattanut pyytää vielä enemmän!”

Autokauppias tai asuntovälittäjä hieroo käsiään tyytyväisenä, jos ostaja kävelee sisään ja maksaa täyden listahinnan, tinkimättä hintaa alaspäin. Ostajan oletetaan aina tinkivän, joten listahinta on aina korkeampi kuin myytävän kohteen arvioitu todellinen markkina-arvo.

Macron ja Merkel ilmoittivat alkukesällä, että Euroopassa tarvitaan 500 miljardin elvytyspaketti. Euroopan Komissio korotti potin samantien 750 miljardiin. Kyynisenä oletin tämän olevan puhtaasti neuvottelu-tekninen veto: kitsaiden maiden poliitikot tinkivät kuitenkin hintaa alas.

Jos lähtöhinnassa on reilusti ilmaa verrattuna todelliseen tarpeeseen, jonka Macron ja Merkel menivät valitettavasti möläyttämään julkisuuteen aikoinaan, voidaan järjestää näyttävä kokous, jossa kitsaiden maiden poliitikot lyövät nyrkkiä pöytään ja tinkivät hintaa 33% alemmas. Sitten he palaavat voittajina kotimaihinsa, nauttimaan oman kansansa kitsaiden äänestäjien ihailua ja kiitollisuutta, ja maksavat tuon 500 miljardia täysimääräisenä. Tinkimättä siitä euroakaan pois, koska lähtöhinta oli viety niin kauas todellisen tarpeen yläpuolelle.

Toisin kävi. Ostajat maksoivatkin täyden hintapyynnön 750 miljardia.

Euroopan Komissiossa varmaan joku puraisee huultaan tällä hetkellä. ”Hitto, ne tosiaan maksoivat pyydetyn hinnan. Olisi kannattanut pyytää vielä enemmän!”

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu