95% kansasta kannattaa veroja, ja 70% liikkumis-rajoituksia

YLE uutisoi eilen, että ylivoimainen enemmistö suomalaisista kannattaa liikkumis-rajoituksia, noin 70 %.

https://yle.fi/uutiset/3-11860602

Tämä on rauhoittava tieto tällaisella hetkellä, kun hallitus on laatimassa listaa rajoituksista. Että hallituksen laatimalla listalla on kansan ylivoimaisen enemmistön tuki.

Minulla on paha aavistus, että tämä katteeton johtopäätös oli tuon kyselyn tilaajien tarkoituksena jo etukäteen, ennen kuin kyselyä edes tilattiin. Asettaa kyselylle sellainen sanamuoto, johon mahdollisimman moni vastaa ”kyllä”, ja sitten käyttää sitä tuen osoituksena hallituksen laatimalle rajoitusten listalle.

Vaikka sitä ei tuossa kyselyssä kerrottu, eikä kysytty. Siinä kysyttiin vain, pitäisikö korona-epidemian hillitsemiseksi rajoittaa ihmisten liikkumista jotenkin. Sitä ei määritelty, millä tavalla, koska, ja kuinka paljon.

Ovatko poliittisia aiheita koskevat gallup-kyselyt Suomessa usein tahallisen johdattelevia? Suorastaan propagandan rajamailla olevaa toimintaa, harkittua mielipiteen muokkausta, mielipiteen mittaamisen sijasta? Minusta on tuntunut siltä jo pidemmän aikaa, eikä tämä tapaus juurikaan vahvista luottamustani suomalaisiin poliittisin gallup-kyselyihin ja niiden uutisointiin.

Mitä muuta voitaisiin kysyä kansalta? Hallitus voisi käynnistää suunnitelmat verojen korottamiseksi. (Ja on jo käynnistänytkin.) Jos siitä aiheutuu parran pärinää kansan keskuudessa, Taloustutkimus voitaisiin lähettää kadulle kysymään ihmisiltä, kannatatteko sitä että valtio kerää veroja, ja niiden avulla ylläpitää yhteiskunnan rakenteita ja palveluita? Suurin osa vastaisi siihen myöntävästi.

Sitten voitaisiin uutisoida, juuri sopivasti hallituksen horjuvan poliittisen aseman tueksi, että ylivoimainen enemmistö kansasta kannattaa verottamista.

Niinkö tämä toimii?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu