Abortti, tahaton lapsettomuus ja väestön lisäys olisivat ihanteellinen yhtälö, mutta se ei toimi

Suomessa keskustellaan nyt abortista, koska hallitus pohtii lainsäädäntöön muutoksia, jotka tekisivät abortin tekemisestä entistä helpompaa.

https://yle.fi/uutiset/3-12643074

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7233

Sillä välin kun vasemmistossa suunnitellaan abortin tekemisen helpottamista, oikeistossa pohditaan jopa, että syntymättömän lapsen oikeus elämään kirjattaisiin perustuslakiin.

https://yle.fi/uutiset/3-12635966

Abortteja tehdään Suomessa nykyään noin 7.500 vuodessa, mikä on noin kolmasosa vuoden 1975 huipputasosta 21.000 vuodessa. Ehkäisymenetelmien kehittyminen ja valistus kantavat hedelmää.

https://yle.fi/uutiset/3-12514053

Suomessa syntyy vuosittain noin 7.500 ihmistä vähemmän kuin heitä kuolee. Juuri aborttien verran. Väestön vähenemisen aiheuttamia ongelmia pohtivan yhteiskunnan kannalta olisi ihanteellista, jos ihmisiä syntyisi enemmän. Syntyville lapsille olisi myös ottajia, sillä on varsin yleistä että ihmiset jäävät vastoin tahtoaan lapsettomaksi, tai heille syntyy vähemmän lapsia kuin he toivoisivat. Esimerkiksi sen takia, että lasten hankkiminen on jätetty liian korkeaan ikään, ja biologinen kello on tikittänyt ohi parasta ennen -päiväyksensä.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/miksi-suomalaisnaiset-jaavat-lapsettomiksi-vasten-tahtoaan/4461982#gs.euiwbz

90 % raskauden keskeytyksistä tehdään sosiaalisin perustein, eli nainen ei halua lasta. Kun lapsen haluavia kuitenkin on paljon yhteiskunnassa, olisi ihanteellista, jos nykyistä useammassa tapauksessa nainen synnyttäisi lapsen sosiaalisin perustein (!), hyödyttäen niitä, jotka haluavat lapsen adoptoitavaksi, sen sijaan että nainen keskeyttää raskauden sosiaalisin perustein.

Juridisesti tämä olisi melko helppoa (ja siitä voitaisiin tehdä vieläkin helpompaa), mutta tämä yhtälö ei käytännössä toimi juuri lainkaan — niin hyvältä kuin se näyttääkin paperilla. Suomessa annetaan lapsia adoptioon vain muutamia kymmeniä vuodessa.

https://www.minilex.fi/a/adoptioon-antaminen-suomessa

Onko mitään, mitä yhteiskunta voisi tehdä sen hyväksi, että tämä yhtälö alkaisi toimia nykyistä tehokkaammin: että aiempaa useampi sosiaalisista syistä aborttia harkitseva päätyisi synnyttämään lapsen annettavaksi adoptoitavaksi niille, jotka toivoisivat saavansa useamman lapsen kuin heille on ollut biologisesti mahdollista? Auttaisiko raha jotain tähänkin ongelmaan? Taloudellinen kannustin lapsen synnyttämiseen adoptoitavaksi.

0
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu