Airbnb:n mielivaltainen kohtelu osoittaa oikeusturvan limbon

Suomi on oikeusvaltio. Varakkaille, joilla on varaa käräjöidä.

Asuntojen lyhytaikainen alivuokraus Airbnb:n kautta herättää tunteita puolesta ja vastaan. Puolesta niiden taholla, jotka matkustelevat ja löytävät Airbnb:n kautta halvempia tai mielenkiintoisempia yöpymiskohteita kuin hotellitarjonnan kautta. Vastustajia ovat usein naapurit, joko siksi että vieraat häiritsevät heitä, tai ihan vain siksi että heitä häiritsee se fakta että naapurissa on vieraita.

Yhteiskunnassa jokainen saa olla mitä mieltä haluaa, mutta asioiden kieltäminen tai salliminen toisille kansalaisille ei ole tavallisen ihmisen kädessä. Siihen tarkoitukseen on laki, joka määrää mikä on hyväksyttävää ja mikä kiellettyä toimintaa. Mutta lakiin vetoaminen maksaa, maltaita, joten käytännössä ihmiset elävät paljolti viidakon lain varassa, isompi vie ja pienempi vikisee, kun tavallisella pulliaisella ei ole varaa nauttia oikeusvaltion palveluista.

Airbnb-vuokrauksen sekava kohtelu eri tahoilla tarjoaa näyteikkunan suomalaiseen oikeusvaltion limboon. Porin kaupungille tehtiin taannoin valitus naapurista, joka alivuokraa asuntoaan satunnaisesti Airbnb:n kautta matkailijoille. Valitusta perusteltiin sillä, että Airbnb-vuokraus on majoitustoimintaa, eikä asuinaluetta ole kaavoitettu siihen tarkoitukseen.

https://yle.fi/uutiset/3-11037633

Porin kaupungin virkamies kuitenkin kumosi valituksen samoin perustein kuin monet tahot yhteiskunnan huipulta ovat esittäneet julkisuudessa jo moneen kertaan: Majoitustoiminnan kriteerit täyttyvät kun tarjotaan asunnon lisäksi myös muita oheispalveluita, tai jos toiminta on jatkuvaa pitkällä aikavälillä (useita kuukausia joka päivä keskeytyksettä). Mainitussa tapauksessa kumpikaan näistä kriteereistä ei täyttynyt.

Näin yhteiskunnan pitäisi toimia: on olemassa joku selkeä laki, ja sitten lakia valvovat tahot antavat aiheesta yhdenmukaisia päätöksiä kaikkialla Suomessa, sooloilematta suuntaan tai toiseen. Silloin kansalaisten oikeusturva toteutuisi — ainakin siihen asti kunnes uhataan käräjillä, ja toinen osapuoli antaa periksi taloudellisen riskin takia, riippumatta siitä onko hän oikeassa vai ei.

Mutta näin yhteiskunta ei toimi. Nimittäin suurinpiirtein kaikki asumisoikeus-yhtiöt Suomessa, miljardiluokan asunto-omaisuutta hallinnoivat jättiläiset, kieltävät asukkailtaan Airbnb-alivuokrauksen kategorisesti, ja lähettävät asukkaille häätöuhkauksen jos huomaavat että joku asukas harjoittaa Airbnb-alivuokrausta. Minäkin olen saanut sellaisen uhkauskirjeen kahdelta eri aso-yhtiöltä, eri vuosina elämän varrella: TA-Asumisoikeus Oy:ltä ja Asuntosäätiöltä.

Laki asumisoikeudesta sisältää sellaisen pykälän, joka ei koske muita vuokrasuhteita, että asukkaalla on lakisääteinen oikeus alivuokrata asunnostaan enintään puolet, jos hän myös itse asuu asunnossa jatkuvasti ja keskeytyksettä. Tällaista sivubisnestä minäkin olen heittänyt takavuosina muutamaan otteeseen, ja se teki pankkitilin saldolle ihan hyvää, kun tonnin vuokra kuittaantui alivuokralaisista saaduilla tuloilla kokonaan kesän sesonkina.

Mutta aso-yhtiö pääsi aina jossain vaiheessa vainulle toiminnasta, ja lähetti häätöuhkauksen, samoilla perusteluilla kuin edellä mainittu Porin valittaja: ”Majoitustoiminta on kiellettyä kohteissamme.” Siinä ei auta maamme-laulukaan köyhää maan matosta jättimäisen asuntoyhtiön lakimiesten edessä. Ne tyypit eivät kuuntele vastaväitteitä eivätkä perusteluita. Heille on turha näyttää mitä laki asumisoikeudesta sanoo, tai mitä yhteiskunnan asiantuntijoiden kerma sanoo lehdistössä olevan majoitustoiminnan kriteeri. He eivät kuuntele eivätkä neuvottele, vaan he sanelevat ja uhkaavat häädöllä.

Isompi ja varakkaampi on aina oikeassa, ja köyhempi taipuu, taloudellisten riskien takia. Olipa köyhempi oikeassa tai ei.

Sellainen on Suomen oikeusvaltio.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu