Aivan uskomatonta tuubaa kansanedustajalta
Eräs kansanedustaja luetteli blogissaan seitsemän keinoa, joilla voitaisiin lisätä suomalaisten kielitaidon monipuolisuutta.
Arvasin jo etukäteen, että siellä ei mainita sanallakaan pakkoruotsin osuutta suomalaisten kielitaidon kapea-alaisuuden aiheuttajana.
Sen sijaan siellä haaveiltiin sellaisesta kehityksestä, että yhä useampi suomalainen ”uskaltaisi” valita lapselle ensimmäiseksi ja vahvimmaksi ulkomaiseksi kieleksi muun kuin englannin.
Olen rauhallinen kansalainen, mutta kyllä tässä päreet ja hihat meinaavat jo palaa. Tällaisetko ihmiset tätä kansaa johtavat? Haaveilevat siitä, että suomalaisten osaamista heikennettäisiin maailman tärkeimmässä kielessä, englannissa, joka on avain laajimpaan tietoon ja suurimpiin bisnes-mahdollisuuksiin globaalisti? Eivätkä suostu edes mainitsemaan ääneen sellaista mahdollisuutta, että pakkoruotsin aiheuttama haitta kansalaisten kielten osaamiselle otettaisiin lähempään tarkasteluun.
Taas kerran joudun pettymään suomalaisten kansanedustajien rehellisyyteen ja vilpittömyyteen. Mutta kun usein sattuu, siihen tottuu.
Peiteltynä tarkoituksenaan kansanedustaja antoi ymmärtää arabian- ja somalinkielen opettamisen kantiksille alaluokilta asti helpottavan maahanmuuttajien integroitumista ja näin kokoomuksen pääsyä vihreiden emännöimään hallitukseen apupuolueeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on kansalaisten älyn aliarvioimista, aika isosti, jos teeskennellään keskustelevansa kielten opiskelun monipuolisuudesta, mutta ei suostuta edes mainitsemaan ideologisesti vääränlaisia keskeisiä näkökohtia.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka monissa asioissa komppaan persuja , niin tämä puhe pakkoruotsista jotenkin tökkää – ruotsin kielen taito on rikkaus ja jos siihen saa tuntuman jo peruskoulusta lähtien, niin siitä ei voi olla kenellekään haittaa. Suomen ruotsinkielinen väestönosa on tuonut historian saatossa niin paljon hyviä asioita suomalaiseen kulttuuriin ja valtiolliseen elämään, joten tämä pakkoruotsi on pieni hinta siitä hyvästä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, se on historiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti ei ole vain historiaa. Vielä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä tuo historiakaan ole vain kaunis vaihe suomalaisille? Suomenkielisten koulujen – ja kirjojen kääntämisen vastustamista kaiken muun ohella. Onneksi oli kuitenkin valistuneita ruotsinkielisiä suurmiehiä, ketkä puolustivat suomalaisia ressukoita kiivaasti ja oikeutta oppia ja käyttää suomea myöskin korkeammassa koulutuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Sellaisia ei vain ruotsinkielisiä, vaan itse asiassa ruotsalaisia, kuten eräs J.V. Snellman.
Ilmoita asiaton viesti
Just niin, hän joka perusti suomenkielisen sanomalehdenkin, jonka ruotsinkieliset nopeasti lopettivat… Liika tieto ja sivistys olisivat olleet liikaa suomenkielisille ja he olisivat jopa voineet kilpailla johtopaikoista ruotsinkielisten kanssa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Mikä tuo asetelma oli tuolloin? Ketkä ”ruotsinkieliset” halusivat rajoittaa sivistyksen julkaisemista suomeksi? Eliittiin nousseet suomalaiset ja/vai Ruotsista melko tuoreesti kotoisin olleet ruotsinkieliset tahot ja suvut?
Ilmoita asiaton viesti
Eliittiin nousseet ruotsinkieliset ja ne akateemiset kansalaiset jotka puolustivat liian äänekkäästi suomenkielisten oikeuksia 1800-luvun loppupuolella, niin heille tarjottiin Ruotsista hyväpalkkaisia töitä. Koko koneisto oli hyvin käytössä ja niin se näyttää olevan tänäänkin.🤔
Ilmoita asiaton viesti
Siis Ruotsin kuninkaan hovi ja ylimystö juonessa mukana? Mistä saa lukea näistä asioista? Joku kirja tai nettisivu?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on laaja kirjasto vanhaa suomalaista kirjallisuutta ja vanhoja lehtiä metrikaupalla. Bibliofiilinen keräilyhaluni on jo kymmenien vuosien takaa täydentynyt divareista, kirpputoreilta ym. kaikesta vanhasta tiedosta, mitä vain olen löytänyt. Tässä osa niistä.
Esimerkkinä mainitakseni: ”Suomalainen. Suomalaisen sanomalehtimiesliiton albumi”, vuodelta 1910.
Ernst Jakob Valdemar Bonsdorff. (s. 1842) ”Elämäni varrelta” vuodelta 1923. Erittäin hyvin paneutunut suomenkielen kysymyksiin ja ongelmiin.
V. Lounasmaa :” Muistelmia, Elämäni taipaleelta” vuodelta 1910.
Hän käsittelee hyvin tarkasti nimillä koulutaisteluita yksityiskohdittain, vuosilta 1860 ja jatkuen vuosisadan vaihteeseen asti. Ehkä yksityiskohtaisin kirja tarkkoine nimineen ja päivämäärineen., minkä olen lukenut . Eivät anna hyvää kuvaa kovasta taistelusta suomenkielistä rahvasta vastaan, jotteivat saisi opillista sivistystä ja nousisi heitä eliittistä ruotsinkielisiä vastaan, eikä edes heidän rinnalleen tasa-arvoisina kansalaisina.
”J.V. Snellmanin aatteita ja poimintoja hänen kirjoituksistaan 1840 – luvulta alkaen.” Tärkeimmät aatteet ja poiminnat, jotka kuvaavat hänen käsityksiään tärkeimmistä kysymyksistä. Niin isänmaallisuudesta, kansalaisuudesta ja kansallishengestä. ”
Ne on koonnut Zach. Castren , vuonna 1906,
Ilmoita asiaton viesti
Vielä pieni lisäys edelliseen, joka käsittää vain vanhan historian ja miten tähän on tultu? Eero Kuussaaren paksu opus ”Suomen suvun tiet” painettu 1936. Siitä eivät ruotsinkieliset tykkää, kun se antaa liian alistava ja sotaisan kuvan Ruotsinvallan ajasta. 🤔 Nykyään parhaiten ja asiantuntevan viisaasti käsitellään meidän kielipolitiikkaamme Kanava-lehdessä. Muut lehdet eivät juuri uskalla tähän kuumaan perunaan tarttua, paitsi edistyksellinen Länsiväylä. Siitä papukaijamerkki. 👍
Ilmoita asiaton viesti
Olin muutama vuosi sitten tulossa Espanjasta Suomeen lentokoneella ja välilasku oli jossain siinä välissä, anyway, vieressä istui ruotsalainen nainen ja juttelin hänen kanssaan ensin jotain englanniksi ja kun tajusin että hän on Ruotsista niin puhuin välillä ruotsia. Hän ihmetteli miksi osaan ruotsia puhua, kerroin että Suomessa on pakko opetella ruotsinkieltä, hän nauroi ja sanoi että opetelkaa ennemmin vaikka ranskaa tai espanjaa, ette te mitään ruotsin kieltä tarvitse maailmalla,,,että semmoista, asiallinen ihminen oli ja ihmetteli oikeasti kuinka näin takapajula ollaan että heidän kieltä on pakko opiskella…
Ilmoita asiaton viesti
> Vaikka monissa asioissa komppaan persuja , niin
Meneekö Suomen demokratialla niin huonosti, että vain Persut profiloituvat puolueeksi, joka kannattaa sitä mitä väestön enemmistö kannattaa tässä asiassa?
> siitä ei voi olla kenellekään haittaa
On siitä vaihtoehtois-kustannus. Haittana on se, mikä toinen kansainvälisesti tärkeämpi kieli jää oppimatta, koska henkilö käytti rajalliset resurssinsa ruotsin kielen opiskeluun.
Ilmoita asiaton viesti
On siitä haittaa kun jää tärkeämmät kielet oppimatta. Jollet satu tietämään, niin ruotsinkielen opettajat voivat kertoa kuinka paljon annetaan armovitosia ruotsista, jotta opilaat pääsisivät seuraavalle luokalle. Ruotsi on liian pieni kielialue, jotta siihen oppilaat eivät viitsi uhrata aikaansa. Eihän sitä juuri kuule missään ympärillään tavallisessa suomalaisessa ympäristössä. Ruotsinkielisille se on tietysti suuri etu, kun suomea puhutaan ympärillä koko ajan. Oppivat sen jo luonnonmenelmällä lapsina. Ainakin minun kaverereilleni kävi juuri niin😁
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö. Siinä ei ole nykypäivänä yhtään mitään rikkautta. Pelkkää kiusantekoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä samainen kansanedustaja jo opetusministerinä puhui pakkoruotsin puolesta, jos en nyt ihan väärin muista. Eipä silti näin ovat tehneet nekin aikaisemmat opetusministerit, jotka eivät edes itse puhu ruotsia.
Ministerin postille on aina ollut se ehtona, jos et siihen suostu, niin virka menee ohi suun. Siihen ei kukaan halua toki suostua.
Muistan hyvin eräänkin demariministerin, joka kirjoitti aikaisemmin täällä Puheenvuorossa blogin pakkoruotsia vastaan, mutta opetusministerinä kelkka kääntyi täydellisesti.
Yleisesti itketään kun suomalaispennut eivät opiskele saksaa tai espanjaa ym. vieraita kieliä, kuten Ruotsissa tehdään. Kokeillaan me samaa kuin siellä, niin nähdään kuinka monikielisyys meilläkin lisääntyy huimaa vauhtia. Ei kai kukaan nuori jätä lukematta englantia, joka on nykyään se tärkein kieli tietotekniikan – ja liike-elämän ja myöskin koko nuorisokulttuurin käyttämä ehdoton ykköskieli.
Nämä meidän itse ruotsinkieliset kansanedustajat ja muut vanholliset, menneeseen suuruudenaikaansa jämähtäneet ihmiset eivät vain ymmärrä nykypäivän uusia vaatimuksia. Antavat muille maille mieluusti sen edun, että he voivat lukea tarpeellisia kieliä ja suomalaiset saavat tyytyä kahteen vähäpuhuttuun kieleen koko kansan voimin. Voisivat jo hävetä.
Tämä on jatkunut jo liian kauan. Suoman Kuvalehden blogisti Urho Kekkonen jo muinoin kirjoitti ”Unilukkarina” : ”Kauniit puheet kielellisestä suvaitsevaisuudesta tuntuvat täysin tyhjänpäiväisiltä joutuessamme tässä yhteydessä jälleen toteamaan, ettei tahdikkuus maan pääväestöä kotaan suinkaan kuulu ruotsinkielistemme vahvimpiin puoliin. Ehkä kaiken takana on on pelko kielirajan häviämisestä kokonaan, ellei vastakohtaa kärjistetä äärimmilleen.”
Tämäkin Unilukkarin kirjoitus oli kirjoitettu vuonna 1952, jolloin ruotsinkielisillä ei ollut edes mahtia pakottaa koko kansaa peruskoulusta korkeakouluihin ja kaikkia muitakin koulutusmuotoja sillä välillä opiskelemaan pakkoruotsia. Velvollisuus koski vain pientä osaa kansasta, jotka kävivät oppikoulua ja opiskelu kesti vain ylioppilaaksi asti lukeneilla 8-vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
> ettei tahdikkuus maan pääväestöä kotaan suinkaan
> kuulu ruotsinkielistemme vahvimpiin puoliin.
Väitetään että ei ainakaan Ahvenanmaalla kuulu vahvimpiin puoliin.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä niin. Ahvenanmaalla lopetettiin kaikki suomenkieliset lastentarhat ym. kirkonmenoista alkaen, vaikka kielellinen väestösuhde on lähes sama kuin täällä mantereellakin, ☹️ vain päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomesta saa monipuolisemman ja todemman kuvan, kun seuraa myös ruotsinkielisiä lehtiä, radiota, televisiota, kirjallisuutta jne.
Ilmoita asiaton viesti
Korkman ei siis ymmärrä ruotsia lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tätäkö tarjoat syyksi ylläpitää ruotsin kielen pakollisuutta? Hyötysuhde saattaa olla aika heikko, jos tilastoidaan paljonko pakkoruotsia lukenut keskiverto kansalainen seuraa ruotsinkielisiä lehtiä, radiota, televisiota, kirjallisuutta jne.
Aika vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi suomalaista ruotsinkielistä kirjallisuutta käännetään Suomeksi jonkin verran ja TV-ohjelmissa on usein tekstitys.
Ilmoita asiaton viesti
Minä seuraan kyllä ruotsin(kielistä) mediaa säännöllisesti. Aina kun Suomi voittaa Ruotsin jääkiekon tai salibandyn pudotuspeleissä, lyön selaimeen expressen.se ja nautiskelen sikäläisistä tunnelmista.
Ilmoita asiaton viesti
Enemmän kyllä viisastuu maailmanmenosta, jos pystyy lukemaan sanomalehtiä muillakin kielillä kuin ruotsiksi. Pysyy ainakin suhteellisuudentaju järkevällä tasolla, kun ei enää riitä kahden pienen kielialueen tiedot maailmasta👍👍
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitinkin suomalaisuudesta ja Suomen ymmärtämisestä. Se tuntuu olevan valitettavan usealla hukassa, silloin ei kyllä maailmastakaan mitään ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
Manu Korkman #3373053 19.3.2021 16:55
”Suomesta saa monipuolisemman ja todemman kuvan, kun seuraa myös ruotsinkielisiä lehtiä, radiota, televisiota, kirjallisuutta jne.”
Vastasin tuohon, että enemmän viisastuu kun osaa lukea muitakin kieliä kuin ruotsia… Pysyy ainakin suhteellisuudentaju järkevällä tasolla, kun ei enää riitä kahden pienen kielialueen tiedot maailmasta.
Mitä nyt vinoilet? Vai ymmärsinkö jotain väärin?
Kai nyt Suomesta ja suomalaisuudesta saa oikeamman kuvan, kun lukee siitä enemmän eurooppalaiselta kannalta? Muuten tulee liian sisäsiittoista juttua, jos ollaan vain Ruotsi.-Suomi linjalla.
Ilmoita asiaton viesti
Totta tuokin puoli, mistä kirjoitit, Suomi on kansainvälisesti arvioitu maailman onnellisimmaksi maaksi.
Kansainvälisestä näkemyksestä puuttuu usein se suomalainen sisäsiittoinen ruikutus ja Suomen väheksyntä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan tämä ”ruikutus” taitaa kestää, kun meiltä puuttuu vapaus oppia puhutuimpia kieliä ruotsin tilalle.☹️ Sitähän 70 – prosenttia meistä haluaa.👌Luulisi teille 30 – prosenttia ruotsinkieleen halukkaita opiskelijoita hyvin riittävän, joka vastaa hyvin mielipide-tiedustelujen kyselyihin positiivisesti vastanneista suomalaisista? Emmehän me halua ottaa teiltä mitään oikeuksia pois, vaan lapsillemme oikeuden vapaaseen kielivalintaan. Kukahan ruikuttaa turhasta? 😜
Ilmoita asiaton viesti
Globaalin kilpailukyvyn kannalta olisi hyvä ymmärtää muutakin maailmaa kuin suomalaisuutta. Tätä se kansanedustajakin bloggasi, että kielitaito avaa maailmoja. Kotimainen kielitaito kotimaisia maailmoja.
Ilmoita asiaton viesti
On tämäkin nyt nähty, olen ensimmäistä kertaa samaa mieltä kanssasi.
Ilmoita asiaton viesti
Yllä olevan kommentin kirjoittaja tuli ilmeisesti toisiin ajatuksiin, ja poisti kommenttinsa. Sähköpostiin tulleen ilmoituksen perusteella kommentin alkuosa oli tällainen:
”Onhan se kuitenkin hienoa, että kansanedustaja uskaltaa ottaa kantaa ja jakaa huolensa Suomen ja suomalaisuuden, siis molempien kansalliskieliemme puolesta. Englannin kieli on todellakin noussut maailmalla hyvin hallitsevaan rooliin, kuten bl…”
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisi opiskelka mandariinikiinaa niin pystyisi kommunikoimaan Euroopan omistajien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan osaamisesta olisi hyötyä globaalissa bisneksessä. Pääsisi suoremmin puheisiin sikäläisten kanssa, ilman tarvetta välikädelle.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä estää sinua opiskelemasta Kiinaa nyt, vai olisitko kenties ollut 11- vuotiaana motivoituneempi?
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän päivän sanomalehdestä yli puolet noin kymmenellä kielellä. Kiinaakin olen kokeillut, istunut jopa kansanopiston kurssilla pari kuukautta, mutta se on vaikea kieli. Jos lapsuudesta tai nuoruudesta on jotain ylimääräistä etua kielen oppimisessa, kuten väitetään olevan, niin kiinan kohdalla suosittelisin että jos haluat oppia sen edes välttävästi, ota se haltuun nuorena.
Ranskat ja espanjat hoituvat aikuisellakin iällä kohtuullisella työllä, koska niiden sanasto on niin läheistä sukua englannin kielelle, että joka toisen sanan merkityksen voi arvata vaikka ei osaisi kyseistä kieltä vielä sanaakaan.
Mutta kiinan kielestä ei montaa sanaa arvaa englannin pohjalta. Nuorena se vitsa on siis väännettävä.
Ilmoita asiaton viesti
Sekin olisi tosi hyvä asia, kunhan edes ne lahjakkaimmat kielipään omistavat voisivat opiskella vientiä varten yhtä maailman eniten puhuttua kieltä. 🙏
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin kielen osaamattomuus ja armovitoset koulussa ovat vain ja ainoastaan asenneongelma. Kieli on helppo oppia, mutta eihän siitä mitään tule, kun porukka pitää sitä turhana.
Kuitenkin ruotsin taitoa vaan tarvitaan aika monella alalla, monelle tämä selviää vasta opiskelujen jälkeen. Toisaalta virkamiehen on jo lähtökohtaisesti selvittävä ruotsillakin.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tarvita. Ja kyllä se on turhaa. Siis pakkona. Kaikki kielet on toki hyödyksi, mutta se pitää perustua vapaaehtoisuuteen. Ainoastaan globaali kieli englanti on sellainen, että sitä olisi syytä kaikkien osata edes auttavasti, muut on sitten extraa,
Kyllä minäkin hitusen ruotsia osaan, vaikka ei juuri kiinnostanut. Se ”pakko” ei vaan toimi.
Kertaakaan en ole opiskelujen jälkeen ruotsia tarvinnut, vaikka toimin kuitenkin ammatissa, jossa kielitaitoa tarvitaan. Se mitä tarvitsen on englanti.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on virallisesti kaksikielinen maa, sitten kun ruotsin asema virallisena kielenä poistuu, on syytä luopua ruotsin pakollisuudesta. Se päivä vaan ei ole näköpiirissäkään.
Minä olen tarvinnut ruotsia niin opiskellessani kuin työssänikin. Sekä vapaa-ajalla. Vastaavasti suurin osa, noin 90% lukion matematiikan sisällöistä on sellaista, että mitään niistä en ole tarvinnut enkä tarvitse. En kuitenkaan vaadi matikkaa vapaaehtoiseksi, vaikka matikan painottaminen jatko-opiskeluun pääsemisessä alalle kuin alalle on täysin järjenvastaista ja turmiollista.
Ilmoita asiaton viesti
Se kaksikielisyys pitäisi poistaa. Kai rantaruotsalaiset voi opetella suomea ja yleensä toki osaavatkin.
Se, että sinä olet joskus ruotsia tarvinnut, ei kerro miten asia on suurimman osan kohdalla: ei ole ollut tarvetta. Kuten jo sanoin, kielten osaaminen on hyvä asia, mutta PAKKOruotsi ei ole.
Tuosta matikan ylikorostamisesta olen aika pitkälti samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
> Kuitenkin ruotsin taitoa vaan tarvitaan aika monella alalla
Poliittisilla päätöksillä aiheutettua ”tarvitsemista” on kyllä, virkamies-ruotsit ja sen sellaiset, mutta nehän lakkautettaisiin samalla kerralla kuin ruotsin kielen opiskelun pakollisuus. Jos Lapissa työskentelevä virkamies saa puheilleen yhden ruotsia puhuvan vuodessa, palkataan tulkki siihen keskusteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Missä tarvitaan? Aikoinaan yksi puolustus pakkoruotsille oli se, jos rakastuu ruotsalaiseen. Muut syyt oli käyty jo läpi. 😁 Rakkaus kyllä on joka kieliseen hyvä motivoimaan kenet tahansa.🥂
Ilmoita asiaton viesti
Ja kyseessä oli vieläpä Kokoomuksen edustaja, eikä vihervasemmiston…pakkoruotsi on uskomaton jäänne ja Rkp:n lempilapsi, joka olisi pitänyt poistaa ajat sitten. Siitä on vain ja ainoastaan haittaa. Koskaan en ole ruotsia tarvinnut, enkä tarvitse. Ruotsalaiset osaa puhua englantia ja sitä tarvitsen työssänni lähes joka päivä. Ruotsia en tarvitse ikinä.
Valinnaisena se toki voi olla, ne ketkä haluaa, lukee sitä ja motivaatio on silloin todennäköisesti kohdallaan. Mutta pakolle pitää sanoa kiitos ei.
Englanti on ja tulee olemaankin se tärkein kieli jatkossakin.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta niin oudoksi tämäkin keskustelu Suomessa menee (taas), että eräs toinen julkaisi pian kansanedustajaa puolustavan blogin, jossa visioitiin että EU:n kannattaisi lopettaa englannin kielen käyttö, ja korvata se tulkkien armeijalla. Sillä olisi työllistävä vaikutus, blogisti kehaisee. Ja englannin kieli menettää valta-asemansa maailmassa pian.
Tällaisilla argumenteilla sieltä ollaan tulossa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Virallinen kieli on eri asia kuin se, että toisena opiskelukielenä englanti on maailmassa eniten osattu ja opiskeltu kieli. Olisi Suomen talouselämälle itsemurha lopettaa tai vähentää englannin ykkösasema.
Ilmoita asiaton viesti
Kieleen perustuvan kulttuurin voi sanoa olevan rappion pohjalla silloin kun päästään valehtelemalla maailman onnellisimmiksi.
Kirjailija Milan Kundera näki kommunismin tähdänneen siihen. ( kommun på svenska)
Kuopiossa kasvanut Erja Yläjärvi alkaa toimittaa HBL- lehteä ruotsinkielellä. Voisiko siinä nähdä piirteitä ns. kulttuurihegemoniasta, ja jos voi, niin voisiko se pitemmän päälle johtaa omakielisen kulttuurin hiljaiseen näivettymiseen elävältä? Ainakin juutalaiset pitäisivät meteliä jos heitä Suomessa olisi julkisuudessa muitakin kuin yksi suomenpankkilainen eduskunnan eturivissä mäkättämässä maalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Olen käynyt Ruotsissa melko useasti ostamassa, milloin auton tai jotain harrastukseen liittyvää ja aika kummaa kun kaikkien myyjien kanssa tullut toimeen englannilla?
Vaimo on yhden Ruotsalaisen firman pikku päällikkö täällä. Jouduin kuuntelemaan alkuviikolla niiden teams palaverin, puhuivat englantia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomessa Ruotsin takia opiskella ruotsia, vaan Suomen ruotsinkielisen vähemmistön mieliksi. Ruotsin ruotsalaisten englannin kielen taito on yleensä niin sujuvaa, ja ääntäminen suomalaisia vähemmän kankeaa, että siinä menee kateudesta vihreäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Totuus ei pala tulessakaan. Näin se on.
Ilmoita asiaton viesti
Mikään ei ole Suomessa muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kirjoitin Kalevaan mielipidekirjoituksen 2011 ja sopii oikein hyvin vielä tähän päivään.
”Pakkoruotsi vai vapaa kielivalinta?
Suomessa jo pitkään vellonut keskustelu pakkoruotsin poistosta sai uuden ulottuvuuden Rkp:n varapuheenjohtaja Nils Torvaldsin asettuessa sen kannalle. Mielenkiintoisen asiasta tekee se, että samalla Torvalds kuitenkin asetti ehtoja kannalleen eli korvaukseksi pakkoruotsin poistosta kielilakia alettaisiin tulkita aiempaa tiukemmin. Torvalds on sitä mieltä, että tiukemman laintulkinnan myötä palveluiden saaminen ruotsin kielellä helpottuisi.
Ihmetystä herättää, miten lakia voisi tulkita entistä tiukemmin, koska jo nyt Suomen perustuslaissa sanotaan: ”Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Jokaisen oikeus käyttää tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa asiassaan omaa kieltään, joko suomea tai ruotsia, sekä saada toimituskirjansa tällä kielellä turvataan lailla. Julkisen vallan on huolehdittava maan suomen- ja ruotsinkielisen väestön sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista samanlaisten perusteiden mukaan.”
On huomattava, että perustuslaissa puhutaan kansalaisten oikeuksista, ei velvollisuuksista. Tämä ei tarkoita sitä, että jokaisen suomalaisen pitäisi osata sekä suomea että ruotsia. Kaksikielisyys on siis mahdollisuus, ei velvollisuus. Tämä mahdollisuus toteuttaa väestömme tarpeet toteutuu parhaiten vapaaehtoisuudella, ei pakolla.
Lisäksi on muistettava, että ruotsia puhuu Suomessa vain noin viisi prosenttia väestöstä. Mielestäni yli 90 prosentin pakottaminen opiskelemaan kieltä, jota eivät tule välttämättä koskaan tarvitsemaan, on turhaa ajan ja energian haaskausta. Lisäämällä valinnanvapautta, voitaisiin tarjota mahdollisuuksia ruotsin, englannin ja saksan lisäksi muitten kielten opiskeluun, kuten esim. espanjan, ranskan, venäjän, italian, kiinan ja japanin.
Myös on todettava, että koska 70-80 prosenttia suomalaisista haluaa kouluruotsin valinnaiseksi, perheillä tulisi olla mahdollisuus päättää tästä asiasta.
Nyt ei ole ainoastaan kysymys kansalaisten oikeuksista, vaan myös erittäin suuresta taloudellisesta menoerästä. Tarkkaa summaa ei ole saatavilla, mutta eri lähteistä on tullut ilmi, että vuositasolla viranomaisbyrokratian pitäminen kaksikielisenä merkitsee vähintään yli kahden miljardin euron menoerää.
Perustuslain edellyttämä omalla kielellään asioiden hoitaminen, voitaisiin järjestää ruotsinkielisillä alueilla tätä äidinkielenään puhuvilla viranhaltijoilla tai tulkkipalveluilla. Muussa osassa Suomea virkamiesruotsin pakollisuus voitaisiin poistaa tarpeettomana.”
Ilmoita asiaton viesti
Missä on arvioitu tuo menoerä? Sormeni syyhyävät ehdottaa yhteiskunnalle säästötoimia, lamasta ylös nousemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
En enää muista, mutta olikohan se Pauli Vahteran laskelmissa noin 10 vuotta sitten?
Hyviä säästökohteita löytyy myös vuonna 2015 julkaistusta mielipidekirjoituksestani Kalevassa. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ritvapuolakka/271313-yritystuet/
Ilmoita asiaton viesti
Tämä referenssi olisi kiva kaivaa esiin, koska se olisi vähintäänkin ironista, jos ei suorastaan surkuhupaisaa, jos löytyisi tällainen helppo säästökohde talouden vaikeina aikoina, joka siten ohitetaan ideologisin perustein.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla sivustolla puhutaan myös kustannuksista, eli sieltäkin löytyy tietoa. http://www.pakkoruotsi.net/kustannukset.shtml
Tuolta löytyy Pauli Vahteran yhteystieto, joten voisit kysyä asiaa häneltä. https://www.vahtera.blog/vahtera
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin Vahteralta. Vastaus oli että hän ei ole tehnyt laskelmaa. Muutoin tekisi, mutta kun hänen lapsensa ovat avioituneet ruotsalaisten ja suomenruotsalaisten kanssa, ja oman vaimonkin isä oli suomenruotsalainen, sukurauhan ylläpitämiseksi hän jättäytyy sivummalle pakkoruotsi-keskustelusta. Ei siksi ettei hän olisi kriittinen pakkoruotsia kohtaan, vaan hyvien välien pitämiseksi omiin tärkeisiin lähisukulaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on yksi huomioitava seikka pakkoruotsin puhumisen riskeistä . Liian moni politiikko jo pelkää menettävänsä tukia ja ääniä, jos puhuu julkisesti niin kuin ajattelee. Eivät itse huomaa ajatella, mitä enemmistö kansasta oikeasti ajattelee? 🤔Persut uskaltavat. Muut yrittävät vain olla hiljaa koko asiasta. Ei ihme, että moni ajattelee suomalaisten olevan pelkureita ja turhan nöyriä ajattelemaan koko kansan etuja. Ennen venäläiset ja ruotsalaiset hoitivat ajattelun kuten halusivat😓
Ilmoita asiaton viesti
Kuvio menee minun mielestäni pikemminkin puolueiden eliitin pelon kautta kuin äänestäjien pelon kautta. Äänestäjien keskuudessahan pakkoruotsin poisto on varsin suosittua. Mutta suurten puolueiden eliitti haluaa ylläpitää pelivaraa ottaa RKP hallitukseen vaa’ankieleksi aina tarvittaessa, jotta ei tarvitse ottaa hallitukseen talouspoliittisen jakolinjan toiselta puolelta ketään. Siinä syy miksi perinteisten lehmänkauppa-puolueiden poliitikot ovat hiljaa pakkoruotsista.
Ilmoita asiaton viesti
Ok. Se on sitten eri lähteistä kaivettu tieto. Viimeistään 2023 kannattaa uudet laskelmat tehdä, jos eduskuntavaaliehdokkaaksi aikoo ja kannattaa pakkoruotsin poistoa.
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan Ruotsin pääministeri Tage Erlander sanoi kysyttäessä, että miksi suomi ei ole virallinen kieli Ruotsissa: ”meillä ei ole siihen varaa”.
Meillä mikään rahamäärä ei ole ollut liikaa. Kaikki tehdään kaksinkertaisesti, virastojen kansiovuoret kasvoivat ja kääntäjille riitti hyvin töitä😓
Joku joskus kyselikin, että kukahan niitä oikein vielä lukee? Arkistojen hoitajat ainakin otsikot👌
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö tätä pakkoasiaa lähestyä sitä kautta että se aiheuttaa ilmastonmuutosta kun kaikki ”virallinen” pitää tehdä kahteen kertaan 🙄 .
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, joku uusi näkökulma pitäisi löytyä, jotta nämä viimeisetkin vastarannankiisket ymmärtäisivät missä tästä on kysymys.
Mikä siinä oikein on pohjimmiltaan syynä? Mikä estää yhteisistä asioista päätettäessä , että enemmistön mielipiteetkin otetaan huomioon tasa-arvoakin huomioiden. Jokaisen yksilön tulisi ottaa huomioon omat henkilökohtaiset etunsa ja ajatella vain koko Suomen etua ja tulevaisuutta.
Muinoin HS:ssä Esko A. Repo, dosentti emeritus Tampereen yliopistosta, kirjoitti hyvin ja järkevästi kysyen.
”Onko se uhkailua, jos me suomalaiset vaadimme vapautusta meille tarpeettomasta ruotsin opiskelusta? Sehän on vain tasa-arvoa, koska sallisimme ruotsinkielisille vastaavan menettelyn suomen opiskelun suhteen. Onko se viharetoriikkaa, jos me me suomenkieliset haluamme muuttaa ruotsin vaillinaiseksi vähemmistökieleksi kuten suomen kieli on Ruotsissakin”?
Ei tämä ole vähemmistön sortoa ja vielä vähemmän vihaa, jota usein käytetään keppihevosena kun järkevät argumentit loppuvat. Voimme ilman pakkoa kunnioittaa molempien ryhmien äidinkieltä ja lopettaa tämä jatkuva jauhaminen pakkoruotsin oikeudesta jokaiselle suomalaiselle. Niin se oli ennen peruskouluakin. Perustuslakia vain tulkitaan nyt väärin perustein koko kansan pakoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen töissä ohjelmoijana piilaakossa ja täällä asuu paljon ihmisiä joiden äidinkieli ei ole englanti. Kaliforniassa suurin vähemmistökieli on espania, jonka puhujia on suhteessa monikertainen määrä Suomen ruotsinkielisiin verrattuna. Silti mitään pakkoespaniaa ei ole. Kuitenkin täällä saa palvalua omalla kielellään (espania, vientam, kiina, arabia, jne) lähes joka paikassa. Homma hoidetaa tulkkien (puhelin) ja tekniikan avulla. Siis jopa minä saisin suomeksi palvelua lääkerissä ja vaikkapa ajokortin teoriakokeessa. Vaimo on käyttänyt usein japaninkielisiä palveluita ja homma toimii todella hyvin. Nyt harmittaa vuosi vuodelta enemmän Suomen jääräpäinen suhtautuminen pakkoruotsiin ja virkamiesruotsiin. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa että ruotsinkielisten palvelut paranisivat. Kalifornia näyttää että palvelut voidaa hoitaa todella hyvin ilman koko kansan pakko-opetusta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on kyse kansallisen identiteetin muokkauksesta, eliitti yrittää muokata rahvaan kulttuuria mieleisekseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä pitäisi keskustella enemmän. Ei ole kovinkaan reilua, kun päättäjät eivät itse halua sanoa mitään, vaan sulkeutuvat tiiviisti poteroihinsa. Eivätkö uskalla? Vai eivätkö vain viitsi?
—
Saisinko kysyä tässä samalla Ion, että kuinka monta käyntiä sinulla on tässä blogissasi nyt kaikkiaan ollut? Haluaisin vain saada kuvan kiinnostuksesta aiheeseen.🤫
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustajan blogi ei ole päässyt edes kahteen tonniin, vaikka sitä mainostetaan karusellissa. Päätellen siitä, että se ei ole käynyt edes kääntymässä top vitosessa.
Minulle tämä on vuoden kolmanneksi luetuin blogini. Ohessa alla yli kolme-tonniset tältä vuodelta. Kun kaksi vuotta tulee täyteen bloggailua toukokuussa, taidan tehdä samoin kuin viime toukokuussa, ja julkaista katsauksen, mitkä aiheet myivät hyvin ja mitkä hyvin huonosti.
11170 Ravintolan pizzalle lakisääteiseksi minimi-hinnaksi 6 EUR
5570 Minut heitettiin ulos liikkeestä Helsingissä, koska ei ollut maskia
4240 Aivan uskomatonta tuubaa kansanedustajalta
4190 Mikä piru valtakunnan syyttäjällä on merrassa?
3730 Hallituksen trans-sekoilu on eliitin ideologinen irtiotto tavallisen kansan arjesta
3570 Suomessa on miljoona idioottia
3420 Tuomas Malinen: perus-kansan fanittama rock-tähti vastoin tahtoaan
3360 OAJ syrji Aito Avioliitto -porukkaa, eikä pyytele anteeksi
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksestasi Ion. Mielenkiintoista. Öitä ja mukavaa huomista sunnuntaita.
Ilmoita asiaton viesti