AKT riehuu taas: kaikki vientisatamat seis, vaikka AKT ei ole edes riidan osapuoli

Kuljetus-alan ammattiyhdistys AKT mellastaa taas kerran yhteiskunnassa kuin maailman omistaja. Huomenna AKT aikoo pysäyttää kaikki Suomen vientisatamat vuorokaudeksi, protestina sille että joku taho on yrittänyt kiertää AKT:n asettamaa saartoa Keitele Groupille. Kyseinen saarto puolestaan oli tukilakko sille, että Keitele Groupilla on meneillään neuvottelut työehdoista Teollisuusliiton kanssa. Joka ei liity AKT:hen mitenkään. AKT ei ole työehtoja koskevien neuvotteluiden tai riidan osapuoli millään tavalla. Se on vain tukilakossa, ja nyt sitten vielä isommassa lakossa kostoksi siitä, että ensimmäistä pientä tukilakkoa on yritetty kiertää.

https://yle.fi/uutiset/3-12247353

Suomen lainsäädäntöä pitää uudistaa tällaisten tapausten osalta. Jos ay-liike lakkoilisikin kaikkien työntekijöiden oikeuksien puolesta laajana rintamana, se olisi jotain. Vaatisivat vaikka kunnollisen minimipalkan säätämistä lakiin, se olisi solidaarista ja hyveellistä. Mutta kun nämä lakot ovat jotain ihan muuta kuin oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamista, ne ovat yksittäisten ammattiryhmien omien etujen ajamista, vähät välittäen muusta yhteiskunnasta.

Siksi ay-liikkeiden oikeutta lakkoiluun täytyy lähteä purkamaan lainsäädännössä. Tämä on vähän samanlainen asia kuin sananvapaus ja sananvastuu. Jos vapauttaan käyttää törkeästi väärin, oikeutettu seuraamus on se, että vapaus otetaan pois siltä taholta, joka on osoittanut olevansa arvoton nauttimaan kyseistä vapautta.

Sata vuotta ay-liikkeen moraalisesti kyseenalaisia ja itsekkäitä lakkoja on opettanut kansakunnalle sen, että ay-liikkeen lakko-oikeus ei ole työkalu jonka kautta yhteiskunta kehittyy solidaarisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Eduskunnan päätöksenteko ei ole virheetöntä sekään, mutta vertailussa AKT:n lakkoiluun se pärjää kyllä mainiosti. Yhteiskunnan ja sivilisaation kehityksen nimissä tällaisilta AKT:n tyyppisiltä itsekkäiltä ja vastuuttomilta toimijoilta täytyy ottaa lakko-oikeus pois, ja siirtää sellaiset neuvottelut työehdoista eduskuntaan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu