Alkoholin nauttimisen tulisi olla sallittua kaikkialla, promille-rajalla 0.8

Olen alkoholi-positiivinen ihminen, laadukkaisiin oluisiin erikoistunut hifistelijä, joka ei marketin halvinta kaljaa juo, koska siitä on maun perusteella vaikea arvioida, minkä eläimen ureasta se on uutettu. Suhtaudun alkoholin kohtuukäyttöön positiivisesti, ja vastuuttomaan väärinkäyttöön negatiivisesti.

Suomen valtio yrittää olla jonkinlainen kultaisen keskitien hiihtäjä, joka ei hoida alkoholin aiheuttamia ongelmia pois päiväjärjestyksestä, vaan antaa alkoholistin olla alkoholisti vaikka vuosikymmeniä. Annetaan sossusta rahat viinaan kerran kuussa, ja hoidetaan se maksakirroosi sitten valtion laskuun sairaalassa. Toisaalta valtio on erittäin tiukkapipoinen alkoholin kohtuukäyttöä kohtaan. On kiellettyä juoda alkoholia julkisella paikalla, muualla kuin virallisella rajatulla anniskelu-alueella.

Syyllistyn järjestyslain neljännen pykälän rikkomiseen kymmeniä kertoja vuodessa. Töistä tai reissusta kotiin iltapäivällä, ja heti koiran kanssa ulos. Aurinko paistaa ja sää suosii. Jääkaapista tölkki olutta mukaan seuraksi kävelylle. Onneksi poliisi on minun kanssani samaa mieltä siitä, että tällainen menettely on ihan OK. Poliisi ei todennäköisesti puuttuisi oluttölkkiä siemailevaan koiran ulkoiluttajaan, vaikka vierestä näkisi.

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1443321

Alkoholin kohtuukäyttö julkisella paikalla on yksi monista asioista, jotka ovat virallisesti rikoksia, mutta käytännössä poliisi suhtautuu niihin aivan kuin ne eivät olisi rikoksia. Tavallaan poliisi on kirjoittanut lain uusiksi eduskunnan puolesta, ilman poliittista mandaattia. Tämä on vähän erikoinen eikä kovin toivottava tilanne, koska siinä rikotaan vallan kolmijako-oppia ja demokratian pelisääntöjä. Poliisin rooli yhteiskunnassa on lakien noudattamisen valvominen, ei lakien uusiksi kirjoittaminen oman mielensä mukaan. Tilanne olisi siistimpi, jos laki kirjoitettaisiin uusiksi siten, että poliisikin suostuu sitä noudattamaan. Puhumattakaan minun kaltaisistani tavallisista kansalaisista.

Poliisin käytäntö nauttinee varsin laajaa kansan yleistä hyväksyntää (vai nauttiiko?): alkoholin nauttimisen tulisi olla sallittua julkisella paikalla, jos on täysin ilmeisesti kyse vähäisestä kohtuukäytöstä. Tulkinnanvaraisuuden poistamiseksi, ja puiston penkillä notkuvien kemistien kanssa käytävän väittelyn lyhentämiseksi, ehdotan että lakiin kirjattaisiin promilleraja: Alkoholin nauttiminen (ja joutilas oleskelu alkoholia hallussa pitäen) julkisella paikalla olkoon kiellettyä henkilölle, jonka veressä on alkoholia enemmän kuin 0.8 promillea.

(Teki mieli kirjoittaa 1.0 promillea, mutta annoin 20% alennusta pyhäpäivän kunniaksi ja vastaväitteiden vähentämiseksi.)

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu