Alkoholisteille sosiaaliturva ruokakuponkeina, ei rahana

Täältä pohjoismaisen hyvinvointi-valtion onnelasta täytyy joskus katsoa merta edemmäs, löytääkseen hyviä ideoita yhteiskunnan kehittämiseksi. Jopa kovasta kapitalismista tunnetussa USA:ssa on asioita, joista voisi ottaa opiksi. Esimerkiksi niinsanottu ruokakuponki-järjestelmä, viralliselta nimeltään ”täydentävän ravitsemuksen avustus-ohjelma”.

https://en.wikipedia.org/wiki/Supplemental_Nutrition_Assistance_Program#Eligible_food_items_under_SNAP

Yhdysvalloissa poliitikot keksivät jo 1930-luvulla, että köyhille kannattaa antaa mieluummin ruokaa kuin käteistä rahaa. Suomessa me tiedämme, mitä epäkohtia käteisen rahan jakamiseen voi liittyä. Jos henkilö on alkoholisti, niin se raha menee alkoholiin, ei ravitsevaan ruokaan. Valtio tulee tukeneeksi yksilön henkilökohtaisia ongelmia, rahoittamalla hänen alkoholisminsa ja aliravitsemuksensa.

Jokainen joka on seurannut alkoholistien elämää vähän lähempää, tietää että rahat ryypätään heti kun Kelan kuukausittainen avustus kilahtaa tilille. Ja sitten loput kuukaudesta nähdään nälkää, ihan kirjaimellisesti. Ei ole rahaa. Ne rahat kulutettiin heti tilipäivän jälkeen. Mennään seisomaan leipäjonoon. Jossain vaiheessa olen ollut sitä mieltä, että ruokaa varten budjetoidun osuuden sosiaaliturvasta kannattaisi valua edunsaajan tilille ripotellen, vaikka kympin päivässä. Mutta saisihan senkin käytettyä alkoholiin, ruoan sijasta.

Paras vaihtoehto alkoholisteille (tai vaikka peliongelmaisille) olisi, että sosiaaliturvasta ruokaa varten tarkoitettu osuus valuisi kympin päivässä maksukortille, jolla pystyy ostamaan vain ruokaa. Silloin ei tarvittaisi leipäjonoja. Se maksukortille valuva kymppi päivässä olisi se leipäjono.

Samoin lapsilisä epäilyttää minua, onkohan totta että kaikki lapsilisät mitä vanhempien tilille maksetaan, menevät lapsen edun mukaisiin tarkoituksiin? Eikö ole peliongelmaisia tai alkoholisteja, jotka käyttävät lapsilisän viinaan, tai tuhlaavat sen hedelmäpeliin?

Ratkaisu asunnottomuuteen olisi siinä, että sosiaaliturvaa ei voi nostaa kokonaan käteisenä ja käyttää kaiken viinaan, ja sitten nukkua sillan alla. Asuminen voisi olla sosiaaliturvan kriteeri. Jos et asu missään, et saa penniäkään sosiaaliturvaa. Asunnottomuus loppuisi siihen.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu