Alkoholiveroa kiertämässä Tallinnan kautta

Kävin eilen Tallinnassa kiertämässä alkoholiverotusta. Toki ihan laillisesti ja poliitikkojen suunnittelemia porsaanreikiä hyödyntäen. Yksityisenä matkustajatuontina.

Oikeastaan alkoholiveron optimoiminen oli vain sivuseikka. Taloudellisesti merkittävämpi asia oli suomalaisten olut-kartellien kiertäminen. Ainakin sen irlantilaisen tunnetun kermaisen stout-oluen kohdalla, jota olutkärryssäni oli kolme lavaa eli 72 tölkkiä.

Monen vähän arvokkaamman kansainvälisen oluen kohdalla tilanne on samansuuntainen kuin tämän irlantilaisen kansallis-ylpeyden kohdalla, että Tallinnan satamasta tuotetta löytyy jopa hintaan 1.69 EUR tölkiltä, kun taas Suomessa keskihinta on neljän euron nurkilla, ja lyhyellä nettihaulla en havainnut yhtään tarjousta alle 3.72 EUR plus pantti 0.15 EUR.

Jos oikein muistelen, Viro ei ota panttimaksua ulkomaisista tuontioluista, ja tämä hyllyn reunassa lukeva hinta 1.69 EUR oli lopullinen hinta, siihen ei lisätty panttia 0.10 EUR. En takaa että tämä muistikuva on oikea. Vertailukelpoiset hinnat ovat Viron 1.69 EUR vastaan Suomen 3.72 EUR, jos hintaan ei lisätty Virossa panttia 0.10 EUR (jonka olisin menettänyt lisäkustannuksena, tuodessani oluen Suomeen ja heittäessäni tölkin metallin keräykseen).

Vaikka muistikuvani Viron reissusta ovatkin tällä tavoin hieman hataria, älköön siitä tehtäkö mitään johtopäätöksiä siitä kuinka railakas reissu oli, ja kuinka suuren osan ostetusta oluesta kulutin jo matkan varrella.

Kun tölkissä on irlantilaista laatua 0.44 litraa, jonka alkoholipitoisuus on 4.2 %, minun epävirallisten laskelmieni mukaan Suomen valtio ottaa alkoholiveroa yhdestä tölkistä vajaat 0.68 EUR, kun taas Viron valtio ottaa alkoholiveroa 0.39 EUR. Alkoholin verotus selittää hintaeroa Suomen ja Viron välillä siis 0.29 EUR tölkiltä.

ALV on Virossa 20% ja Suomessa 24%. Arvonlisävero selittää hintaeroa Suomen ja Viron välillä 0.04 – 0.10 EUR tölkiltä, riippuen siitä tarkastelemmeko hintaa 1.69 EUR vai 3.87 EUR.

Tämän tunnetun oluen kohdalla hinta on Suomen marketeissa 2.03 EUR korkeampi kuin Tallinnan olut-halleissa. Suomen hinta on 220% Tallinnan hinnasta, yli kaksinkertainen.

Verotus selittää tästä hintaerosta olutvero 0.29 EUR + ALV 0.10 EUR = 0.39 EUR.

Loput 1.64 EUR hintaerosta selittyy niillä suomalaisilla hintakartelleilla, joita lähdin kiertämään Tallinnaan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu