Altia yhdistyy Norjan Arcukseen: maailmanvalloitus alkaa! (voi ei, taasko?)
Sonera lähti aikoinaan valloittamaan Saksan UMTS-verkkoja miljardien kaupoilla. Ja kuinkas sitten kävikään?
https://www.kaleva.fi/suomen-katastrofaalisin-kauppa-jokainen-suomalaine/1881669
Soneran epäonnistunutta Saksan valloitusta ei muistele ainakaan Posti Group Oyj, joka on myös seikkaillut rohkeasti ulkomailla. Kalliiksi tulivat epäonnistuneet Venäjän retket.
Mutta ei anneta epäonnistumisten lannistaa. Laitetaan uutta matoa koukkuun! Voisiko vaikka Altia Oyj valloittaa nyt ensiksi Pohjoismaiden markkinat, ja sitten voitaisiin lähteä Keski-Euroopan valloitukseen. Mikä voisi mennä pieleen?
https://yle.fi/uutiset/3-11568868
Suurinpiirtein Suomen valtion itsenäisyyden alusta asti alkoholi-monopolia hoitanut yritysten jatkumo, joka tunnettiin suuruutensa vuosikymmeninä parhaiten nimellä Alko, on nykyään alkoholin valmistuksen ja tukkukaupan osalta nimeltään Altia Oyj, joka on vuodesta 2018 lähtien ollut yksityinen pörssiyhtiö, jossa Suomen valtio on vähemmistö-osakkaana.
Altia ehti lähteä maailmanvalloitukseen jo silloin kun se oli kokonaan Suomen valtion omistuksessa: 2000-luvun alussa Altia Oyj osti Scandinavian Beverage Groupin, Pernord Ricardin viinien ja väkevien juomien liiketoiminnan, tanskalaisen Svedborgin pullottamon, ranskalaisen Larsen-konjakkiyhtiön, sekä logistiikka-keskuksia Tanskasta ja Ruotsista.
Mutta nyt laitetaan uutta vaihdetta silmään. Norjalaisilla yksityisillä sijoittajilla laajennettu omistajapohja avaa Altialle ovet tehdä bisnestä ison maailman tyyliin kaukana Suomen rajojen ulkopuolella. Vain taivas on rajana.
YLE uutisoi, että viljelijöiden ja kansalaisten reaktio Altian ja Arcuksen fuusioon on toiveikas ja jopa innostunut Koskenkorvan viljelyn ja valmistuksen kotiseudulla Etelä-Pohjanmaalla. YLE uutisten haastattelema maanviljelijä Juha Ketola Ilmajoelta lausuu toiveikkaasti: ”Toivon, että tällainen pohjoismainen yhtiö saa vielä laajemmat markkinat, ja raaka-aine kasvatetaan edelleen pohjalaisilla pelloilla, ja jalostetaan Koskenkorvan tehtaalla.”
https://yle.fi/uutiset/3-11568849
No totta kai raaka-aine kasvatetaan jatkossakin Pohjanmaan lakeuksilla. Siitä voit olla täysin varma, arvoisa maanviljelijä Ketola. (Vai voitko?) Ei kai monikansallinen yhtiö löydä viinan raaka-ainetta mistään muualta päin maailmaa halvemmalla kuin Pohjanmaan lakeuksilta?
Toivottavasti ei, arvoisa maanviljelijä Ketola.
Ja totta kai viina tislataan jatkossakin Koskenkorvan tehtaalla Ilmajoen pitäjässä, Pohjanmaan lakeuksien helmassa. Ei kai monikansallinen yhtiö löydä viinan valmistukseen halvempaa työvoimaa mistään muualta kuin Ilmajoelta?
Toivottavasti ei, arvoisa maanviljelijä Ketola.
Enemmistöomistus on Suomessa, pääkonttori pysyy Suomessa ja toimitusjohtajana jatkaa Altian tj.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tämähän takaa sen, että jos jostain löytyy halvempaa viljaa tai halvempi paikka tehtaalle, mahdollisuuteen ei tartuta.
Ei muuten takaa, koska osakeyhtiö-laki velvoittaa yhtiön johtoa toimimaan osakkeenomistajien taloudellisen edun mukaisesti.
Osakkeet ovat myös kauppatavaraa, jos ostaja löytyy houkuttelevaan hintaan, nykyiset osakkeenomistajat voivat myydä osakkeitaan, ja sitten omistuspohja lähtee muuttumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näin oli kai myös eilen?
Ilmoita asiaton viesti
Näin on ollut vuodesta 2018 lähtien.
Ilmoita asiaton viesti
No mikä niillä sitten kestää? Vieläkään ei ole tuotantoa saatu siirretyksi.
Ilmoita asiaton viesti
Näissä menee aikansa, ei paperitehtaatkaan vuodessa siirtyneet pois Suomesta. Ei edes vaate-tehtaat.
Sitä paitsi en minä tiedä, onko viinan tarvitseman viljan viljely tai viinan tislaaminen erityisen kallista Suomessa. Blogi toteaakin rohkaisevasti ja tulevaisuuteen uskoa valaen: ”Toivottavasti, arvoisa maanviljelijä Ketola.”
Ilmoita asiaton viesti
Vai tulevaisuuden uskoa valaen? Seisoisit edes tekstisi takana. Tuo on noloa.
Ilmoita asiaton viesti
Yritin olla sarkastinen. Maanviljelijä Ketola saattaa muutaman vuoden kuluttua todella tarvita sitä toivoa ja tuuria, jota hänelle toivotan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuplasarkasmi kuulostaa alkuperäisen viestin siloittelulta. Se vain ei toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Alkuperäistä tekstiä en siloittele. Epäily siitä, että Pohjanmaan lakeuksien viinanpoltto-bisneksen tulevaisuus on epävarma, on fakta. Minkä tahansa kansainvälisen konsernin yksittäisille tehtaille ja alihankkijoille varmaa on vain epävarmuus.
Ilmoita asiaton viesti
”Alkuperäistä tekstiä en siloittele.”
Niinhän sinä vätät. Minä kerroin miltä kirjoittamasi kuulosti. En lähde tarkoitusperiäsi arvailemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Antamillasi perusteilla koskenkorvaa pitäisi tuottaa Kiinaakin halvemmissa maissa. Onneksi maailma ei toimi niin.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus toimii, joskus ei. Sen takia katsomossa riittää jännättävää, Pohjanmaan maaseudulla asti, kun ei tiedä kuinka matsissa käy.
Ilmoita asiaton viesti
Pääkonttori siirtyy sinne missä on edullisin verotus. Jos se on Helsinki niin sitten on. Kunnes verotus muuttuu punahirveän hallituksen toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jäämme jännityksellä odottamaan, minkä veroparatiisin kautta tämä valtion osittaisessa omistuksessa oleva yhtiö kierrättää tulonsa. Hyviä vinkkejä saa esimerkiksi suomalaisten eläkerahastoja hallinnoivilta tahoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttäisi hyvin järkiperäiseltä yhdistymiseltä. Kaksi suurinpiirtein tasavahvaa pohjoismaista yritystä, joilla on kohtalaisen tunnettuja alkoholibrändejä omistuksessaan ja edustuksessaan.
Maailma muuttuu. Hyvin mahdollinen vaihtoehto tälle olisi ollut, että joku suurista kansainvälisistä yhtiöistä ostaa pois kuleksimasta.
Esimerkiksi 80 miljardin arvoiselle Diageolle 300 miljoonan arvoinen Altia olisi ollut aika pieni suupala.
Hyvä näin.
Ilmoita asiaton viesti
Jysk yhdistyy Kaisaniemeen täyttäen hyllyt kiinalaisella tuontikrääsällä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan sama, missä viinat tislataan, kun en alkoholia itse lipitä.
Alkoholijuomien suhteen kansalaiset ovat hyvin merkkiuskollisia, jopa siinä määrin, että esim. Lapin kultaa haettiin takaisin Suomeen Tallinnasta keissitolkulla ennen koronarajoituksia.
En myöskään usko, että Altian viinatehtaiden tuotokset olisivat litrahinnoiltaan yhtään muunmaalaisia kalliimpia.
Alkoholijuomien tislaamisessa henkilöstökustannukset ovat yksi vähäisimmistä kulueristä. Näin ollen tuotannon siirtäminen Aasiaan tms. toisi yritykselle vain tappioita. Hintaero keski-Eurooppaan syntyy Suomen verotuksesta.
Larsenin konjakkia taas ostetaan, jos Larsenista tykkää. Kalliit juomat ovat kalliita kaikkialla. Sen voi käydä toteamassa vaikka Virossa. Ei sieltäkään saa Chivas Regalin Royal Salutea eurolla.
Ostin aikoinaan koko Royal Salute 21-years värisetin (6 pulloa erivärisissä satiinipusseissa) enolleni hänen 50v. lahjaksi. Setti maksoi Libanonissa aidosti verovapaana tuolloin n. 1000mk. Sittemmin eno kuoli ja korkkaamaton setti hajosi perikunnan mukana ympäri Suomen. Liekö enää tallessakaan? Sen huutokauppa-arvo olisi tänä päivänä vähintäänkin 1000 euroa.
Larsenin konjakkeja sai tuohon aikaan viikinkilaivan muotoisissa pulloissa ja Jack Danielsia vm. 64 Corvetten tai Chevy 57 muotoisissa pullotteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Keski-Eurooppa (varsinkin itäinen) onkin se todennäköisin osoite, jossa alkoholin valmistuksen osaamista löytyy paljon, ja johon alkoholin valmistusta voisi siirtyä pikku hiljaa. Vähän samaan tyyliin kuin paperitehtaita on perustettu ulkomaille, ja jossain vaiheessa todetaan että nyt täytyy karsia, karsitaan Suomesta.
Ilmoita asiaton viesti
Alepan oluen lipittäjänä poikkean joskus Alkoon. Puolikas Absolut votkaa maksoi 13 €, joka on sama hinta kuin nyt täällä Rooman keskustassa. Kahvi on kyllä parempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaneeko kukaan tietää mitä Hartwallin viinitiloille Ukrainassa kuuluu? Vai ovatko ne Krimillä? Niihin aikoihin kun Olli Rehn toimi EU:n laajentumiskomissaarina, Hartwall realisoi omistuksiaan Suomessa lähtien omia jälkiään pitkin takaisin Ukrainaan, kunnes Putin iski Krimillä. Loppui uutisointi viinitiloilta, kun pioneeriyritys???
Ilmoita asiaton viesti
Laadulla on tekijänsä, eikä tekijöitä nykyisen automaation aikana tarvita montaa. Taitaa olla väkeä olla eniten logistiikassa, ei niinkään tuotannossa.
Hyvän viinan valmistus edellyttää edelleen ammattitaitoa ja sitä ei suinkaan kaikilla valmistajilla ole.
Testasimme aikoinaan pohjoismaisissa kokoontumisten aikana eri maiden tuotteiden laatua ja makua. Suomi sijoittui säännöllisesti kärkeen ja maistajista norjalaiset voittivat joka vuosi ylivoimaisesti.
Juontiin tarkoitetun alkoholin valmistus on vakava juttu ja raaka-aineiden laatu on tärkeää. vedestä lähtien
Ilmoita asiaton viesti