Altia yhdistyy Norjan Arcukseen: maailmanvalloitus alkaa! (voi ei, taasko?)

Sonera lähti aikoinaan valloittamaan Saksan UMTS-verkkoja miljardien kaupoilla. Ja kuinkas sitten kävikään?

https://www.kaleva.fi/suomen-katastrofaalisin-kauppa-jokainen-suomalaine/1881669

Soneran epäonnistunutta Saksan valloitusta ei muistele ainakaan Posti Group Oyj, joka on myös seikkaillut rohkeasti ulkomailla. Kalliiksi tulivat epäonnistuneet Venäjän retket.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/talous/totta-epaonnistunut-seikkailu-postin-maailmanvalloitus-tuotti-160-miljoonan-tappiot/

Mutta ei anneta epäonnistumisten lannistaa. Laitetaan uutta matoa koukkuun! Voisiko vaikka Altia Oyj valloittaa nyt ensiksi Pohjoismaiden markkinat, ja sitten voitaisiin lähteä Keski-Euroopan valloitukseen. Mikä voisi mennä pieleen?

https://yle.fi/uutiset/3-11568868

Suurinpiirtein Suomen valtion itsenäisyyden alusta asti alkoholi-monopolia hoitanut yritysten jatkumo, joka tunnettiin suuruutensa vuosikymmeninä parhaiten nimellä Alko, on nykyään alkoholin valmistuksen ja tukkukaupan osalta nimeltään Altia Oyj, joka on vuodesta 2018 lähtien ollut yksityinen pörssiyhtiö, jossa Suomen valtio on vähemmistö-osakkaana.

Altia ehti lähteä maailmanvalloitukseen jo silloin kun se oli kokonaan Suomen valtion omistuksessa: 2000-luvun alussa Altia Oyj osti Scandinavian Beverage Groupin, Pernord Ricardin viinien ja väkevien juomien liiketoiminnan, tanskalaisen Svedborgin pullottamon, ranskalaisen Larsen-konjakkiyhtiön, sekä logistiikka-keskuksia Tanskasta ja Ruotsista.

Mutta nyt laitetaan uutta vaihdetta silmään. Norjalaisilla yksityisillä sijoittajilla laajennettu omistajapohja avaa Altialle ovet tehdä bisnestä ison maailman tyyliin kaukana Suomen rajojen ulkopuolella. Vain taivas on rajana.

YLE uutisoi, että viljelijöiden ja kansalaisten reaktio Altian ja Arcuksen fuusioon on toiveikas ja jopa innostunut Koskenkorvan viljelyn ja valmistuksen kotiseudulla Etelä-Pohjanmaalla. YLE uutisten haastattelema maanviljelijä Juha Ketola Ilmajoelta lausuu toiveikkaasti: ”Toivon, että tällainen pohjoismainen yhtiö saa vielä laajemmat markkinat, ja raaka-aine kasvatetaan edelleen pohjalaisilla pelloilla, ja jalostetaan Koskenkorvan tehtaalla.”

https://yle.fi/uutiset/3-11568849

No totta kai raaka-aine kasvatetaan jatkossakin Pohjanmaan lakeuksilla. Siitä voit olla täysin varma, arvoisa maanviljelijä Ketola. (Vai voitko?) Ei kai monikansallinen yhtiö löydä viinan raaka-ainetta mistään muualta päin maailmaa halvemmalla kuin Pohjanmaan lakeuksilta?

Toivottavasti ei, arvoisa maanviljelijä Ketola.

Ja totta kai viina tislataan jatkossakin Koskenkorvan tehtaalla Ilmajoen pitäjässä, Pohjanmaan lakeuksien helmassa. Ei kai monikansallinen yhtiö löydä viinan valmistukseen halvempaa työvoimaa mistään muualta kuin Ilmajoelta?

Toivottavasti ei, arvoisa maanviljelijä Ketola.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu