Alueellistetaan valtion museot, orkesterit ja ooppera

Helsingissä sijaitsee useita valtion rahoittamia ns. ”Suomen” kulttuuritoimijoita, kuten esimerkiksi Suomen kansallisteatteri, Suomen kansallisooppera, sekä epäsuorasti YLEn taskun kautta kiertäen Radion sinfoniaorkesteri.

Näiden kulttuurielämän toimijoiden lisäksi tietysti myös niiden tarvitsemien hulppeiden rakennusten kustannukset katetaan suurelta osin valtion taskusta. Bluffaajat sanovat että kyse on ”Suomen kansallisen kulttuurielämän” tukemisesta yhteisin varoin. Kriitikot sanovat että kyse on Helsingin seudun kulttuurielämän tukemisesta koko kansan rahoista.

Ihan putkeen ei rahan käyttö ole aina mennyt. Musiikkitalo maksoi 140 MEUR, josta valtio maksoi puolet suoraan puhtaana käteen, ja 25% kiersi epäsuorasti YLEn pankkitilin kautta. Tuollaiselle rahalle toivoisi saavan vastineeksi suorastaan filharmonista akustiikkaa, mutta toisin kävi. Musiikkitalon akustiikka on suorastaan katastrofaalinen ns. piippuhyllyn puolella, orkesterin takana.

En tiedä olisiko mahdollista asetella orkesteri istumaan siten että sointi olisi tasapainoinen Musiikkitalon futuristisen mutta pahasti flopanneen arkkitehtuurin jokaisella istumapaikalla. Mitään tällaista ei kyllä edes yritetä, ja lopputulos on se että orkesteri soittaa yhteen suuntaan, kausikorttilaisten istuimapaikkoja kohti, ja orkesterin sivulla ja takana kuullaan kakofonia jossa osa soitinryhmistä jää jopa kokonaan kuulematta, aivan kuin humalainen miksaaja olisi päässyt miksauspöydän taakse vääntämään bändin jäsenien mikrofonien volumet eri tasoille ihan miten sattuu.

Kukaan ei ole tietenkään vastuussa tästä täydellisestä flopista ja valtion rahojen lapioimisesta kankkulan kaivoon.

Niinsanotuista ”Suomen kansallisista” kulttuurielämän toimijoista, mukaanlukien YLEn kansalliset kulttuurialan palvelut, kannattaisi tehdä oikeasti kansallisia. Eli kiertäviä. Esitykset ja museoiden näyttelyt pitäisi hajauttaa Suomen kaupunkeihin asukaslukujen mukaisessa suhteessa. Helsingin seudulla asuu 20% väestöstä, joten on perusteltua että 20% konserteista ja näyttelyiden kestosta on Helsingissä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu