Aluevaalien kampanjointi on harhaanjohtava poliittinen saippuaooppera

Aluevaltuustot ovat hämmentävä hyppy pimeään kaivoon suomalaiselta poliittiselta järjestelmältä. Vaalien kampanjointi on ollut suorastaan äänestäjien harhaanjohtamisen SM-kisat. Kaikki ehdokkaat ja puolueet lupaavat vaikka kuun taivaalta, mutta kukaan ei tiedä paljonko tämä kaikki maksaa, ja mistä ne rahat otetaan.

Kun vaalit ovat ohi, sen jälkeen puolet vaalilupauksista petetään heti, koska ei ole rahaa toteuttaa niitä. Mitä järkeä on tällaisissa vaaleissa lupauksineen, jos on jo etukäteen tiedossa, että vaalipuheet eivät ole kovin läheisessä kosketuksessa tulevan reaalitodellisuuden kanssa?

Touhu olisi ollut hieman mielekkäämpää, jos alueiden rahoittaja eli valtio olisi antanut etukäteen rahasumman, että tämän verran alueilla on rahaa käytettävissä. Luvatkaa siitä, miten aiotte käyttää ne rahat. YLEn ja kymmenen muun median sekavien vaalikoneiden sijasta olisi voinut olla jokaiselle ehdokkaalle Excel-taulukko, johon ehdokas saa budjetoida käytettävissä olevan rahan eri kohteille. Silloin ehdokas ei voisi luvata enempää kuin mihin rahat riittävät. Kun aluevaltuustolla ei ole valtuuksia kerätä tai korottaa mitään veroja, käytettävissä olevan rahapotin suurentamiseksi.

Ei ainakaan vielä.

Toisaalta sekin on outoa ja huolestuttavaa, että valtio ei ilmeisesti ole määrännyt alueille tarkkoja budjetteja. Toiminta aiotaan käynnistää siten, että aletaan tekemään kaikenlaista, ja sitten jälkeenpäin katsotaan mitä se maksoi. Maksoi mitä maksoi, valtio kuittaa laskun. Tuhlaileva aluevaltuusto voi joutua ”tarkkailuun”, jos budjettikuri ei miellytä valtiovallan edustajia.

https://yle.fi/uutiset/3-12275183

Mihin ihmeen ”tarkkailuun”? Eikö tätä olisi voitu hoitaa ryhdikkäästi, että tuossa on budjetti joka teillä on käytössä, pärjätkää sillä. Jos rahat ei riitä, saatte potkut koko valtuusto.

+1
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu