Amerikan malliin: kannattaisiko TES-palkat porrastaa jyrkemmin ja kuntakohtaisesti?
Suomalaisissa TES-sopimuksissa on pk-seudulle yleensä korkeammat palkkataulukot. Siellä tienataan 2 – 5 % paremmin kuin muualla Suomessa. Näin on sovittu sen takia, että pk-seudulla elämisen kustannukset ovat korkeammat kuin muualla Suomessa.
TES-palkkojen porrastus ei riitä kattamaan eroa elämisen kustannuksissa eri puolilla Suomea. Jos korkein TES-palkka olisi Helsingissä, ja matalin Vantaalla, sitten TES-taulukon palkkaporrastus voisi vastata todellista eroa elämisen kustannuksissa näiden kahden kunnan välillä. Unohtaen koko muun Suomen.
Amerikassa kaikki tehdään isommin. Myös palkkojen porrastus työntekijän asuinpaikan perusteella. Monella suomalaisella voi olla sellainen mielikuva, että vain Suomessa palkka määräytyy suoraan jonkun taulukon mukaan, siten että työnantaja ei suostu neuvottelemaan palkan suuruudesta, vaan vetoaa käytössä olevaan palkkataulukkoon. Ota tai jätä.
USA:ssa suuret yritykset kuten Google, Facebook, Twitter jne. käyttävät palkkataulukkoja, jotka työnantaja on päättänyt ihan itse, neuvottelematta kenenkään kanssa. Joku huippuosaaja saattaa saada läpi oman henkilökohtaisen palkkapyynnön, mutta vähäpätöiset konttoristit ja muut tusina-työn tekijät joutuvat tyytymään siihen mitä työnantajan itse keksimä TES-taulukko sanoo.
USA:n suurten yritysten käyttämät palkkataulukot reagoivat työntekijän asuinpaikkaan paljon voimakkaammin ja yksityiskohtaisemmin kuin Suomen TES-taulukot. Jokaiselle kunnalle saattaa olla eri palkkaindeksi. Suomessa indeksejä on yleensä kaksi: pk-seutu ja muu Suomi. Amerikkalainen käytäntö osoittautuu tässä tasavertaisemmaksi kuin suomalainen (riippuen toki näkökulmasta: onko tasavertaisuutta palkan samanlaisuus euroina, vai palkan paikallisen ostovoiman samanlaisuus), koska USA:ssa palkka reagoi työntekijän asuinkunnan elämisen kustannuksiin varsin suoraviivaisesti ja pikkutarkasti.
Suomalainen ”pk-seudulle yksi indeksi, ja muulle Suomelle toinen indeksi” on varsin suurpiirteinen, ja jättää paljon tilaa työntekijöiden eriarvoisuudelle siinä mielessä, että Tampereella tai Turussa on paljon korkeammat elämisen kustannukset kuin joissakin Etelä-Suomen pienemmissä kunnissa, mutta silti TES-palkkataulukko on yleensä sama niissä kaikissa. Toisekseen, jos elämisen kustannusten ero on kymmeniä prosentteja Helsingin ja Rauman välillä, mutta TES-palkkojen ero näiden välillä on vain 5 % (jos sitäkään), niin eihän se tasavertaisuutta tuo palkan paikallisen ostovoiman kannalta.
Kumpi on parempi, suomalainen hyvin tasalaatuinen palkkaus, joka reagoi erittäin passiivisesti elämisen kustannusten eroihin eri kunnissa, vai USA:n suurten yritysten käytäntö pudottaa palkkoja reilusti (jopa yli 25 %) sellaisissa kunnissa, joissa elämisen kustannukset ovat matalat? USA:n systeemissä on sellainen aluepoliittinen hyvä puoli, että se kannustaa suuria yrityksiä etsimään etätyöntekijöitä (tai perustamaan sivukonttoreita) kissojen ja koirien kanssa syrjäseuduilla, jossa elämisen kustannukset ovat matalia. Koska myös se palkka joustaa voimakkaasti alaspäin niillä seuduilla. Yritys saa työntekijöitä halvalla sieltä.
Suomen TES-taulukoiden passiivinen reagointi elämisen kustannusten pienuuteen syrjäseuduilla jättää myös työnantajat passiivisiksi. Pääkonttori perustetaan Helsinkiin, ja työntekijät palkataan sinne. Syrjäseutu kuolkoon vaikka sukupuuttoon. Yritysjohtajat eivät ole Suomessa välttämättä edes kuulleet syrjäseudusta, että sitä on olemassa, ja missä se on? USA:ssa se kuuluu yritysjohtajien ajattelutavan ja kustannuslaskennan ytimeen pysyä kartalla siitä tilanteesta, että eri puolilta maata löytyy unohdettuja syrjäisiä paikkoja, joista saa palkattua työntekijöitä halvalla.
Olisiko tässä aluepoliittinen korjausliike Suomen olosuhteisiin, että eriytetään TES-taulukot reagoimaan voimakkaammin elämisen kustannusten eroihin eri puolilla Suomea, jopa kuntakohtaisesti? Suomessa puhutaan paljon työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmasta. Se tarkoittaa sitä, että yrityksen pääkonttori on Helsingissä, ja työttömiä työnhakijoita olisi Kuusamossa, mutta yrityksen johtajaa ei kiinnosta palkata ketään Kuusamosta, eikä perustaa sinne sivukonttoria. Ehkä ratkaisu kohtaanto-ongelmaan ei olekaan työntekijöiden raahaaminen Kuusamosta Helsinkiin (ja viimeinen sammuttaa Kuusamosta valot), vaan helsinkiläisen yritysjohtajan taloudellinen motivoiminen perustamaan sivukonttori Kuusamoon.
Nyt löysit asian josta olen kanssasi täysin eri mieltä!
Ilmoita asiaton viesti
Nyt vasta? Mihin tästä saa valittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Valittaa saa siihen joukkoon (ryhmä, hyvin pieni) johon me kumpikin kuulumme. Tiedät kyllä, moni ei käsittäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kunnilla on keinoja alentaa asumiskustannuksia, niin olisi kiva jos kuntia on mahdollista kannustaa käyttämään niitä keinoja. Blogin ajatuksena ei ollut kuitenkaan se, että nykyisin vallitsevia elämisen kustannuksia alkaisi joku taho keinotekoisesti manipuloimaan, vaan se että yrityksiä motivoitaisiin katsomaan Kehä kolmosen ulkopuolellekin kun pohtivat rekrytointeja.
Ilmoita asiaton viesti
Olen vakuuttunut siitä, että tämä homma etenee. Aikoinaan oli toimeentulotuen saajille kuntaryhmäjako. Väitän, että ainakin osittain kiitos minun: ei ole enää.
Asumistuessakin kuntaryhmäjako tulee poistumaan, mutta nyt keskityn muunlaiseen syrjintään…
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tuli kuntaryhmäjaon tilalle, ja millä argumentilla vastustit sitä?
Ilmoita asiaton viesti
Tilalle tuli yhdenvertaisuus asuinpaikasta riippumatta.
Vastustin sitä perustuslain 6§:n nojalla.
Ilmoita asiaton viesti
Asumistuessa ei ainakaan ole yhdenvertaisuutta. Se on kuntakohtainen.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa. Mainitsen tuonkin kirjassani: http://www.somake.info
Ilmoita asiaton viesti
> En ymmärrä tuota palkan määräytymistä paikkakunnan ostovoiman perusteella.
Mutta se on käytössä Suomessakin, joskin hyvin loivana, joten joku Suomessakin on sen näkökohdan ymmärtänyt. Tämä tulee vastaan konkreettisimmin matalapalkka-aloilla. On vähän heikkoa jos siivoojan palkkataulukko ei riitä elämiseen Helsingissä, mutta sillä elää leveästi Kuusamossa.
> Jos ajaa Loviisasta Helsinkiin töihin, niin millä perusteella palkan pitäsi määräytyä?
Hyvä kysymys. Googlen yms. ratkaisu on, että palkka perustuu asuinkunnan elämisen kustannuksiin plus pendelöinnin kustannukset. Pendelöijään sovelletaan siis korkeampaa palkkaa kuin samassa kunnassa lähi- tai etätöitä tekevään. Miten mahtaa Suomen TES-järjestelmä suhtautua pendelöijään, jonka työpaikka on pk-seudulla mutta koti ympäryskunnassa? Mahtaako palkka määräytyä alemman palkkataulukon mukaan, ja pendelöinti menee omaksi tappioksi?
Ilmoita asiaton viesti
Syrjäkylä ei varmasti ole se halvin paikka elää, vaan pienehkö paikkakunta josta löytyy Lidl, Prisma tai Citymarket.
Työmatkoista saa tosiaan osan takaisin verotuksessa, ison omavastuun jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Syrjäkylillä etätyö toimisi, jos sellaisia työpaikkoja olisi tarjolla.
Ilmoita asiaton viesti
Koko TES-systeemi pitää romuttaa mahdollisimman nopeasti. Se edustaa maailman jäykintä työlainsäädäntöä, on pääsyyllinen 400 000 työttömäämme ja estää talouskasvua.
TES:sejä on 300 kpl, ovat yli 100-sivuisia yksityiskohtaisia tekeleitä.
Ne on vuosikymmenien saatossa tehty suurteollisuuden vakinaisia työpaikkoja varten, sellaisessa maailmassa, jota ei enää ole. Suurteollisuus on siirtynyt pääosin työllistämään ulkomailla…
Dynaaminen ja satoihin erilaisiin aloihin jakaantunut nykytodellisuus on kokonaan erilaista. Markkinatilanne muuttuu koko ajan sellaisella vauhdilla, jossa TES-byrokratia ei voi pysyä mukana…
Työmarkkinamme on jo pääosin tällaista: Etätyötä, vuokratyötä, pätkätyötä, montaa erilaista työtä yhtä aikaa, sesonkityötä, työn ja opiskelun/lastenhoidon yhdistelmiä, jne.
Monet osaajat ovat siirtymässä ”yhden miehen/naisen” kevyt-yrittäjäksi, jne.
Ainoa ratkaisu on tämä: Laaja paikallinen sopiminen, alakohtainen minimipalkka, sekä työharjoittelun laaja käyttö, jotta työntekijä pääsee oppimaan yhtiön työt ja biseneksen.
Sekä tietenkin lainsäädännön muuttaminen niin, että työntekijä voi joustavasti siirtyä seuraavaan työpakkaan joutumatta taloudelliseen kuseen…
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoittaa laaja paikallinen sopiminen? Laajasti käytössä oleva yksi työntekijä vastaan iso yritys -asetelma?
Ilmoita asiaton viesti
Uutisissa on kerrottu että TES-järjestelmästä irtautuvat työnantajat aikovat ”sopia paikallisesti” työnantaja vastaan yksi työntekijä neuvotteluissa. Eli aikomuksena, että ei ole mitään usean työntekijän ryhmän kanssa neuvottelua.
Ilmoita asiaton viesti
Teemme koko ajan paikallisia sopimuksia TES:in ulkopuolella. Tietenkin Suomen lakien mukaan ja niin, että sekä työnantaja ja työntekijä ovat tyytyväisiä.
Jos on jotain ongelmia, yms. ne sovitaan nopeasti ilman ay-politrukkeja.
Meillä ihmiset tykkäävät tehdä töitä ja eivät ole halunneet lähteä minnekkään.
Ilmoita asiaton viesti
Et taida olla eka joka ehdottaa palkka alea ratkaisuksi siihe ettei ole työntekijöitä tietyille aloille. Taisi samaa sanoa joku ravintola-alan pomo.
Kertoo aika paljon miten sekaisin maailma on.
Ilmoita asiaton viesti
Jyrkempi TES-porrastus ei sinänsä konseptina vielä kerro mitään siitä, mihin suuntaan palkkoja skaalattaisiin. Kustannusneutraali vaihtoehto skaalaisi molemmista päistä, toisessa ylös ja toisessa alas.
Ilmoita asiaton viesti