Anarkiaa ei pidä palkita, tehdään päätökset äänestäen eikä renkaita polttamalla

Mannerheimientien illanistujaiset muistuttavat meitä siitä, että yhteiskunnasta löytyy aina etuilijoita, jotka eivät tyydy omaan paikkaansa jonossa. Täällä Puheenvuorossa on kymmenittäin ihmisiä, jotka kirjoittavat tuhansia blogeja poliittisista aiheista. Useimmat kannanotoista kaikuvat kuuroille korville. Tie politiikan asialistalle kulkee yleensä eduskunnan puolueiden johtoryhmän kautta. Mutta se piiri on pieni, ja siksi yhteiskuntaan on järjestetty toinenkin oikotie politiikan asialistalle.

Kansalais-aloite on kanava, jonka avulla myös muut eturyhmät kuin puolueet voivat saada jonkun aloitteen vietyä eduskuntaan, ainakin keskusteltavaksi lyhyesti. Kannabiksen puolustajat tekivät kansalais-aloitteen, ja saivat asiansa keskusteluun eduskunnassa. Samoin ovat tehneet pakkoruotsin vastustajat, vesilaitosten yksityistämisen vastustajat, vähemmistöjen aviollisten oikeuksien puolustajat, ja niin edelleen.

Kaikille demokraattinen prosessi ja demokratia eivät kuitenkaan riitä. Otetaan oikeus omiin käsiin. Nopein tie uutisten otsikoihin on lain rikkominen ja mahdollisimman monen ihmisen elämän häiritseminen julkisella paikalla. Kuten vaikka istuminen keskelle Mannerheimintietä. Sitten sieltä käsin ”vaaditaan” asioita. Muut ihmiset keskustelevat aiheista, ja tekevät ehkä aloitteita. Nämä ”vaativat”.

On tietysti ihan kiva, jos nämä maailman omistajat tyytyvät vain istumaan keskellä katua, eivätkä Ranskan tyyliin polta jokaista autoa ja riko jokaista näyteikkunaa, jotka he löytävät kaupungin keskustasta. Tästä näkökulmasta ajatellen on onnistunutta väsytystaktiikkaa poliisilta ja koko yhteiskunnalta olla kauhistelevinaan suureen ääneen, kun porukka istuu tyhjän panttina keskellä katua. Parempi siellä kuin polttamassa autoja öisin kaupungin kaduilla.

Demokratian kannalta on kuitenkin syytä tehdä selväksi, että anarkistien kanssa ei neuvotella, eikä anarkismi ole oikotie politiikan asialistalle. Arvon hipit tehkööt kansalais-aloitteen johon purkavat huolensa, jos heidän luottamansa Vihreä puolue on tehnyt heille oharit, eikä edistä heidän asiaansa eduskunnassa ja hallituksessa.

YLEn haastattelema lainsäädännön asiantuntija on sitä mieltä, että mielenosoittamista koskevia lakeja pitäisi tarkentaa. Tilanne on nyt sekava, ja eri ideologioita edustavat mielenosoittajat ovat viime aikoina saaneet erilaista kohtelua poliisilta. Epäselvä lainsäädäntö jättää poliisille tilaa kohdella eri aiheiden mielenosoittajia eriarvoisesti.

https://yle.fi/uutiset/3-11991283

Minun mielestäni lakiin pitäisi kirjata nyt yksiselitteisesti, että oikeus mielenosoittamiseen ei oikeuta rikkomaan tieliikenteen lainsäädäntöä, esimerkiksi tahallaan estämällä liikennettä, muutoin kuin poliisin etukäteen myöntämän poikkeusluvan turvin. Lakiin pitää kirjata, että tieliikennettä tahallisesti häiritsevät mielenosoitukset poistetaan ajotieltä välittömästi, kuluttamatta aikaa neuvottelemiseen lainkaan.

+5
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu