Ansiotulot ja pääomatulot takaisin saman verotuksen alaiseksi

Suomi eriytti yksityishenkilöiden tuloverotuksen erilliseksi ansiotulon osuudeksi ja pääomatulon osuudeksi vuonna 1993. Näitä alettiin kohdella eriarvoisesti, siten että pääomatulon vero on lähes tasavero, vaihteluvälillä 30% – 34%, kun taas ansiotulon verotus vaihtelee suurinpiirtein välillä 0% – 56%. (Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri maksoi vuonna 2014 ansiotuloveroa ennätyksellisellä veroprosentilla 60,1%, mikä johtui ulkomailta saadun ansiotulon suuresta osuudesta.)

Liityn mukaan siihen moniääniseen kuoroon, joka vaatii ansiotulojen ja pääomatulojen yhdistämistä takaisin yhden yhteisen verotuksen alaiseksi, johon kohdistetaan samantyyppistä progressiivista veroprosenttia kuin nykyään ansiotuloveroihin. En ota lähtökohdaksi sitä, että verotuksen täytyisi kiristyä tässä yhteydessä. Ansiotuloveron progressiota voidaan loiventaa korkeimmissa tuloluokissa sen verran, että tuloverojen kokonaismäärä koko väestössä yhteensä pysyy samalla tasolla kuin ennen tätä muutosta.

Taustatietoa aiheeseen:

https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/113796/Heino_Saska_pro_gradu_2015.pdf?sequence=2&isAllowed=y

https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/78342/gradu02067.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskelmat/Palkansaajan-veroprosentit/#4c117f46

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/nikokaistakorpi/261686-miksi-tyota-verotetaan-paljon-enemman-kuin-paaomatuloa/

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu