Astmaliitto liioitteli menojaan tukirahojen maksimoimiseksi: kaikkihan niin tekee

Yksi kohu-uutisista tänään on, että Allergia-, Iho- ja Astmaliitto on vääristellyt kirjanpitoaan liioitellakseen kulujaan todellista suuremmiksi, ja vähätelläksseen tulojaan todellista pienemmiksi, jotta yhdistys saisi mahdollisimman paljon tukea yhteiskunnalta. Tarkemmin sanottuna Veikkaus Oy:lta.

https://yle.fi/uutiset/3-11786707

Aina Veikkauksen kimppuun ehtivä blogistimme Amos Ahola löytää tästä argumentin Veikkauksen tuottojen ohjaamiseksi valtion budjettiin, jotta samat poliitikot eivät voi lobata Veikkauksen tuottojen maksimointia, ja niiden tuottojen jakamista omille yhdistyksilleen.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/amosahola/case-aia-veikkauksen-ja-yhdistysten-valinen-linkki-katkaistava-arpajaislain-uudistuksessa/

Kannatan tätä ajatusta, että Veikkauksen tuottojen pitäisi mennä valtion budjettiin ilman korvamerkintöjä, siten että nykyisten Veikkauksen edunsaajien saamien tukien määrä ei enää jatkossa riipu Veikkauksen tekemästä tuloksesta. Tätä toivon sen takia, että vihdoin päästäisiin siihen tilanteeseen, että Veikkaus Oy:n tuottojen maksimointi (eli rahan lypsäminen peliongelmaisilta) ei olisi enää minkään tietyn yhdistyksen ja sitä johtavien poliitikkojen etu, suorastaan elinehto.

Kyllä nuo poliitikot pystyvät kanavoimaan rahaa omille yhdistyksilleen jatkossakin, suoraan sieltä valtion budjetista. Mutta budjetista väännetään kättä puolueiden kesken joka vuosi, ja sieltä etsitään säästökohteita. Veikkaus Oy:n edunsaajat ovat tällä hetkellä suojatussa ja etuoikeutetussa asemassa, valtion vuosittaisten budjetti-neuvotteluiden ulkopuolella, koska heidän tukensa eivät tule valtion yleisestä budjetista, vaan Veikkaus Oy:n tuotoista.

Päivän kohu-uutiseen tämä asia ei kuitenkaan liity oikeastaan millään tavalla. Päivän uutinen ei ole kovin suuri kohu kenellekään, joka on joskus istunut jonkun aatteellisen yhdistyksen johtokunnassa. Olin 17-vuotias kun pääsin vihkiytymään tähän ajattelutapaan kokeneempien opastamina, istuessani erään urheiluseuran johtokunnassa.

Urheiluseuramme haki vuosittain avustusta valtiolta, ja myös sai sitä jonkun verran, johonkin tarkoitukseen. Eräänä vuonna kävi sitten niin, että kaikkia valtiolta saatuja rahoja ei oltu vielä ehditty tuhlata, kun kesän urheilukausi kääntyi jo syksyn puolelle. Seuran johtokunnassa joku pohdiskeli ääneen, että onkohan meillä käyttöä näille kaikille rahoille, kun myöntämisen perusteena olevia käyttökohteita ei enää oikein ole tämän vuoden puolella.

Silloin seuramme johtokunnan kokenein kehäkettu, joka on nykyään Kokoomuksen kuntapoliitikko, totesi siihen napakasti, että kaikki rahat täytyy käyttää, viimeistä penniä myöten. Muuten ne huomaavat että emme tarvitse näin paljon tukea, ja ensi vuonna saamme vähemmän rahaa.

Niin ne rahat sitten käytettiin. En muista mihin. Pääasia oli, että kaikki rahat saatiin menemään, jotta seuraavana vuonna saadaan taas yhtä paljon tukea valtiolta.

Maassa maan tavalla. Kiero kannustin luo kierot menettelytavat.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu