Asuntolainojen lyhennysvapaat on jo syöty, nyt jää lomautetuille luu käteen
Ravintoloita omistava julkkis-kokki Henri Alen joutui muiden ravintoloitsijoiden tavoin taas kerran lomauttamaan koko henkilöstönsä, kun hallitus ja AVI laittoi lisää rajoituksia ravintoloille. Alenin kommentti Twitterissä ei hyvältä näytä, miltä tilanne tuntuu lomautettujen työntekijöiden kannalta, kun epidemia sen kuin jatkuu, ja lomautuksia tulee lisää ja lisää:
”Asuntolainojen lyhennysvapaat ravintola-alalla monella käytetty jo vuosi sitten. Onko antaa neuvoja mitä tehdä? Näitä viestejä nyt tulee aika rankasti.. #lomautukset”
https://twitter.com/HenriAlen/status/1479465800079708162
Poliittinen keskustelu ja valtion jakama tukiraha pyörii yrittäjien ympärillä. Aika vähälle huomiolle jää se seikka, että yrittäjien palkkalistoilla olevat työntekijät ovat ne todelliset kärsijät, kun tulotaso putoaa puoleen lomautuksen ajaksi. Moni joutuu laittamaan asuntolainan lyhennykset tauolle lomautuksen ajaksi, jotta riittää ruokaa pöytään. Mutta oikeus lyhennysten taukoon on rajallinen, ja monella on tullut jo seinä vastaan. Se tarkoittaa että rahat loppuvat, ei ole varaa maksaa laskuja. Jos maksamattomia laskuja alkaa kerääntyä ruuhkaksi, sitten menee luottotiedot.
Emmekä edelleenkään tiedä, miksi korona leviäisi ruokaravintolassa illalla sen enempää kuin ennen klo 17. Juottolat ovat asia erikseen, sellaiset joissa yleisö juo itsensä niin humalaan, että ei tiedä kenen kotoa herää seuraavana aamuna.
Jaha, työnantajalta vuokratussa asunnossa voi siis olla tällainen ylimääräinen riski, jota harva tulee ajatelleeksi. Olen HOASin soluasuntoihin tehnyt tuttavuutta henkilökohtaisesti aikoinaan. Asunto saattaa olla ihan OK, kunpa myös kämppäkaverit olisivat.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä tukiraha nyt pyörii, siksi juuri ravintoloita ei laiteta kokosulkuun ettei tarvitsisi korvata tappioita.
Aika hiljaista on ollut päiväkännääjien kohdalla, jos nyt yks kaks käy oluen päivällä juomassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko antaa neuvoja mitä tehdä? Näitä viestejä nyt tulee aika rankasti.. #lomautukset””
Ainahan näitä riskejä on olemassa. Niistä selviää parhaiten varautumalla ennakkoon. Pitää huomioida että elämässä tulee välillä takapakkeja. Ei pidä ottaa liian suuria taloudellisia riskejä.
Tiedän että tämä neuvo tulee liian myöhään ja jälkijättöisesti, jälkiviisaasti, niiden kohdalla jotka ovat riskin ottaneet ja riski on toteutunut, mutta tahdonkin neuvoa niitä jotka vasta harkitsevat riskinottoa, Kannattaa miettiä.
Niille jotka ovat riskin ottaneet ja joiden riski on toteutunut, kaikilla se ei toteudu, minulla ei ole neuvoa antaa, pitää etsiä paremmat neuvonantajat.
Minä en ole koskaan joutunut sellaiseen tilanteeseen jossa joku riski josta on mahdoton selvitä olisi toteutunut. Kaikki kohdalleni osuneet riskit ovat olleet hallittavissa.
Toki olisi voinut toteutua sellansiakin riskejä joihin en olisi varautunut, sellaisia riskejä joista en olisi tiennyt etukäteen, mutta lomautus tai töpaikan menetys ovat sellaisia riskejä joihin pitää tänä päivänä varautua.
Ilmoita asiaton viesti
Lomautettu saa sentään täyden työttömyyskorvauksen. POliittinen keskustelu ei pyöri lomautettujen ympärillä koska heidän turvaverkkonsa on itsestään selvyys, ja hyvä tietty niin.
Yrittäjillekin työmarkkinatuki, huimat 33,78 euroa päivässä miinus verot, räätälöitiin koronaepidemian vaikutusten helpottamiseksi mutta se lopetettiin viime vuoden marraskuussa.
Tiedä sitten kumpi on se todellinen kärsijä mutta pahimmassa tapauksessa se yrittäjä on täysin tyhjän päällä jos yhteiskunta rajoittaa liiketoimintamahdollisuuksia. Sen vuoksi niiden rajoitusten pitäisi aina olla perusteltuja ja täysin välttämättömiä, en ole yhtään varma että ruokaravintoloiden klo 18 sulkemisaika on sellainen.
Ja ennen kuin joku ehtii, tiedostan yrittäjäriskin mutta sellaiseen poikkeustilanteeseen jossa toimintaa rajoitetaan tai se lopetetaan on pahempi etukäteen varautua.
Ilmoita asiaton viesti
Epidemian aikana on ollut monta hyvää väliaikaista lakia, joista toivoisi pysyviä. Pikavippien korkokatto. Lomautus ilman omavastuu-päiviä — tämä onkin harvinaisen perusteeton sosiaaliturvan leikkaus, että 5 ekalta lomautuspäivältä ei saa sosiaaliturvaa. Ehkäisevää pelote-vaikutusta sillä ei ole, koska lomautus ei ole työntekijän oma valinta.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä tuosta karenssista työttömyysturvan osalta.
Ilmoita asiaton viesti
I.M:”Epidemian aikana on ollut monta hyvää väliaikaista lakia, joista toivoisi pysyviä. ”
Ja sitten kun niistä vielä tiedotettaisiin, niin olisi vielä parempi.
Esim. 2020 heinäkuun alusta tuli voimaan laki(tjms.) ettei 400 ansiopäivää kulu vuoden loppuun, vaan jatketaan vuoden alusta siihen mihin jäätiin kesäkuun lopussa.
Itselläni loppui 400pvn ansiosidonnainen 23.6, jonka vuoksi putosin työmarkkinatuelle loppuvuodeksi ja sen vuoksi myös eläkkeeni tuli varhennettuna ja se sitten vaikuttaa koko loppuelämän eläkkeeseen vähentävästi.
Jos olisin tiennyt tuosta lakipykälästä(liitto/työkkäri, tjms olisi ilmoittanut), niin toki olisin viikoksi hankkinut työtä, vaikka sitten kaverin korjaamon lattiaa lakaisemalla.
Vähän huonosti selitetty, mutta en saa paremminkaan asiaa esitetyksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän tilanteen, ja luultavasti laki oli sinänsä mainittu uutisissa jossain joskus, mutta eihän tuollaisia muista eikä aina huomaa. Eikä ole mitään tahoa joka näitä havaitsisi toisten puolesta ja antaisi vinkkiä, että nyt kannattaa tehdä viikko lisää töitä. Kun sosiaaliturva on himmeli, jossa on porsaanreikiä ja väliinputoajia. Toista olisi jos sosiaaliturva olisi jotenkin automaatti joka tulee kaikille samanlaisena kuin Manulle illallinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne työkkärissä huomasivat että päivät menee umpeen, kun soittivat ja kertoivat että haluaisivat laittaa minut 9n euron hommiin..heillä siis oli siihen velvollisuus ikäni/työttömyyteni vuoksi. Eivät kuitenkaan tuota väliaikaista lakimuutosta ottaneet esille. Yhden viikon takia menetän siis tuhansia euroja..toki riippuu miten pitkään elän ja ”nautin” tätä varhennusvähennyksen sisältävää varhennuseläkettä.
Se sitten tietty toinen asia, että kyllä asiasta oli kerrottu ja toki sen huomasin, kun vaan jälkeen päin osasin sitä etsiä.
Mutta joo, se siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Asuntovelallisen riski realisoituu takaukseen, jos siellä on henkilöitä takaamassa lainaa niin heiltähän ensin kysytään rahaa. Itselläni on vakuutus joka maksaa täysmääräisesti lainanlyhennyksen työttömyyden ajalta.
Kun aikoinaan aloitin työurani niin vanhempien neuvo oli säästää 6kk palkkaa vastaava summa sivuun mahdollisimman nopeasti, jotta sitten muutostilanteessa pärjää vaikka esim. työkkäri tai työttömyyskassan hakemusten käsittely kestäisikin vähän kauemmin, silloin vielä kommunikointi näiden tahojen kanssa käytiin kirjeitse suurimmaksi osaksi.
Eikä tuo neuvo ole huono tänäpäivänäkään.
Kyllä vielä on hyvässä muistissa Nokia/Microsoft matkapuhelinten valmistuksen lopetus jossa reilulta 100 000 henkilöltä lähti työpaikka Suomessa, ei nyt ihan kertarysäyksellä mutta suhteellisen pienen ajan sisään. Asuntojen arvo romahti Salossa, asuntoja oli vaikea saada kaupaksi ilman että jäi velkaa maksettavaksi. Varmasti on henkilöitä jotka vieläkin kärsii taloudellisesti tästäkin tapahtumasta, eipä heillekkään valtio tarjonnut muutosturvaa sen ihmeemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on satojatuhansia asuntoja, joiden arvo pikku hiljaa hiipuu kohti nollaa, koska kysyntä on olematonta tyhjenevällä syrjäseudulla. Tasavallan presidenttikin on huomauttanut tästä pari vuotta sitten, mutta eiköhän se ole niin että annetaan väen valua Helsinkiä kohti, sille ei tehdä mitään eikä myöskään asuntokannan arvon romahtaminen syrjäseuduilla mene kenenkään muun piikkiin kuin omistajien itsensä.
Ilmoita asiaton viesti