”Autoritaariset voimat yrittävät hyötyä korona-kriisistä” — mutta mitkä?

Saksan rautarouva Angela Merkel varoittaa, että ”autoritaariset voimat” yrittävät hyötyä korona-kriisistä Euroopassa. Moni suomalainen on ajatellut aivan samaa. Mutta hyvin erilaisesta näkökulmasta kuin Merkel. Suorastaan täysin päinvastaisesta näkökulmasta.

https://yle.fi/uutiset/3-11408474

Suomessa on ihmetelty sitä tilannetta, että Brysselin herrat rakentavat 750 miljardin euron korona-rahastoa, joka rikkoo EU:n perussopimusta (valtioiden yhteiset velkavastuut) sekä useiden EU:n jäsenvaltioiden perustuslakia (budjettivallan siirtäminen kansallisvaltion ulkopuolelle, Brysseliin). Lainsäädännön yli aiotaan kävellä tuosta vain, ihan kuin lakeja ei olisikaan. Se täyttää varmaankin sanakirjan määritelmän ”autoritaarisista voimista”. Myös vallan keskittäminen kansallisvaltioilta kohti Brysseliä lisää autoritaarisuutta. Ja kukapa muu siellä häärää tällaisen toiminnan ylimpänä kapellimestarina, kuin Angela Merkel itse.

Mutta Angela Merkel näkee asian täysin päinvastoin kuin metsän keskellä asuva suomalainen maalais-juntti. Merkel varoittaa, että jotkut kansallismieliset ryhmät yrittävät käyttää korona-kriisiä hyväkseen lobatakseen kansallisen itsemääräämisoikeuden puolesta, sitä vastaan, että valtaa keskitettäisiin imperiumin periferiasta Brysseliin.

Merkel on huolissaan ”demokratian vastaisista, radikaaleista, autoritaarisista voimista”. Minäkin olen huolissani sellaisista voimista Suomessa ja Brysselissä. Poliittisista voimista, jotka eivät noudata EU:n perussopimusta eikä kansallisvaltioiden perustuslakeja. Sellaisia voimia on nyt liikkeellä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu