Ay-liikkeen alasajo teki keskiluokkaisesta Amerikasta työtä tekeviä köyhiä

En ole suuri ay-liikkeen ystävä, koska ammattiliitot eivät aja tasavertaisesti kaikkien työntekijöiden etuja. Edes minimipalkka ei ole ay-liikkeen agendalla yhtään mitään. Suomessa ollaan irtautumassa keskitetyistä työehtojen neuvotteluista, ja siihen kohdistuu monenlaisia odotuksia. Pelkojakin. Ay-liikkeen valta murenee, vai mureneeko? Jos murenee, miten käy palkoille ja työehdoille Suomen onnelassa?

Amerikkalainen tutkivan journalismin lippulaiva The Intercept muistelee menneitä, nyt kun tulee kuluneeksi 40 vuotta Ronald Reaganin rautaisesta reagoinnista lennonjohtajien lakkoiluun vuonna 1981. Reagan irtisanoi kaikki 11,345 lakkoilevaa lennonjohtajaa, eikä siinä vielä kaikki: hän kirjoitti myös lain, joka kieltää heitä tulemasta palkatuksi enää koskaan elämänsä aikana mihinkään liittovaltion työpaikkaan. Ei tainnut mennä ihan ihmisoikeuksien tai työläisten oikeuksien julistusten hengessä se keikka, ja sillä sanotaan olleen vaikutusta amerikkalaisten yritysjohtajien asenteisiin ja itsevarmuuteen. He tajusivat, että hankalia tai palkankorotusta vaativia työntekijöitä voi irtisanoa. Siitä vain, antaa mennä.

https://theintercept.com/2021/08/06/middle-class-reagan-patco-strike/

Joku asia muuttui amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Kuinka suuri vaikutus tällä Ronald Reaganin tempauksella oli kokonaisuuteen, sitä on vaikea sanoa. Lakkoileva ay-liike maanrakoon isolla lekalla lyöden. USA:ssa järjestettiin keskimäärin noin 200 lakkoa vuodessa 1900-luvun puolivälistä vuoteen 1980 asti. Sitten ay-liikkeen rohkeus lakkoiluun alkoi heikentyä vuosi vuodelta. Reaganin presidenttiyden lopussa lakkoja oli enää noin 40 vuodessa. Vuonna 2017 niitä oli alle 10 vuodessa.

Näiden 40 vuoden aikana ay-liikkeen arvovallan murtamisen jälkeen, vuodesta 1981 vuoteen 2021, palkat ovat nousseet USA:ssa 4 kertaa hitaammin kuin bkt. Sitä edeltävinä 30 vuotena palkat nousivat samaa tahtia bkt:n kanssa. Keskiluokkaisen amerikkalaisen unelman tilalle tuli köyhälistön asuttamia slummeja, jossa työtä tekevät köyhät (working poor) tienaavat hädin tuskin tarpeeksi asumiseen, ruokaan ja vaatteisiin.

Sitä sopii miettiä Suomessakin, että ay-liikkeen arvovallan täydellisellä alasajolla saattaisi olla suurempia ja negatiivisempia vaikutuksia yhteiskuntaan kuin mitä EK:n lobbarit lupaavat juhlapuheissaan.

 

+11
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu