Berliini(kin) asettaa rajoituksia asuntojen vuokrille

Illuusio vapaasta markkinataloudesta on taas koetuksella, kun Berliini on juuri säätänyt lain joka kieltää vuokrien korotukset (tai sallii inflaation suuruiset korotukset) noin 75%:ssa asunnoista kaupungin alueella seuraavien viiden vuoden ajaksi.

https://yle.fi/uutiset/3-11032988

Asuntoja ostetaan sijoituskohteiksi, ja myöhemmin myydään kalliimmalla kuin ostetaan. Markkinavoimien päästessä vauhtiin hinnat ja vuokrat nousevat niin kauan kun kysyntää löytyy. Asumisesta on tullut on liian kallista, ja se on ongelma.

Kuulostaako tutulta ongelmalta? Samaa tapahtuu kaikkialla maailmassa. Eikä Berliini ole ensimmäinen tai ainoa paikka, joka on asettanut rajoituksia asuntojen vuokrille. New York sekä kokonaiset valtiot Espanja ja Alankomaat ovat myös asettaneet lakisääteisiä rajoituksia asuntojen vuokrien korotuksille. Mikään ei ole pyhää, ei edes vapaa kapitalismi globaalissa pääkaupungissaan New Yorkissa. Vasemmistolaisen sosiaalisen vastuuntunnon pitkä käsi yltää jopa sinnekin.

https://www.dw.com/en/berlins-new-rent-freeze-how-it-compares-globally/a-50937652

Kun markkinatalouden pyhään vapauteen kosketaan, se näkyy luonnollisesti alan yritysten pörssikursseissa. Saksan suurimman vuokranantajan Deutsche Wohnen SE:n osake vajosi 4.6% pörssissä, kun laki nuijittiin läpi valtuustossa.

https://fortune.com/2019/10/21/berlin-rent-freeze-apartment-costs-housing/

Miten olisi, lähdetäänkö globaaliin trendiin mukaan, ja asetetaan rajoituksia asuntojen vuokrien korotuksille? Espanjan ja Alankomaiden tyyliin koko valtion alueella?

Ehkä ei sittenkään. Saksassa poliitikkojen oli helppo nuijia laki läpi, koska lain vaikutuksesta tuotto-odotuksiaan alentamaan joutuva Deutsche Wohnen SE on yksityinen pörssiyhtiö. Myöskään New Yorkissa ei liene sitä ongelmaa, että lakeja säätävät poliittiset puolueet omistaisivat aatteellisten yhdistysten kautta vuokra-asuntoja kasapäin, miljardien arvosta.

Meillä Suomessa sellainen ongelma on.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu