Biden kutsui 40 valtion johtajaa, sopiakseen globaalin ilmasto-agendan ennen YK:n kokousta

Joe Bidenin järjestämä ilmasto-kokous 40 valtion päämiehille kahden viikon kuluttua on totuttua julkisempi versio siitä, mitä USA on perinteisesti tehnyt hiljaisuudessa kulissien takana ennen tärkeitä YK:n kokouksia. Tunnustellaan eri valtioiden kantoja, ja pyritään vaikuttamaan niihin USA:n etujen mukaisesti.

Usein tämä on tehty keinoja kaihtamatta, jopa härskisti salakuuntelemalla kaikkien tärkeiden valtioiden poliittista johtoa kotimaissaan ja YK-lähettiläitä YK:n päämajassa New Yorkissa, jotta USA saa varmaa tietoa siitä, miten eri valtiot aikovat käyttäytyä tulevassa äänestyksessä. Jotta USA voi laskea etukäteen voimasuhteita ääniosuuksissa, ja taivutella tarvittavan määrän valtioita äänestämään toisin kuin ne alunperin aikoivat äänestää.

Nyt on päätetty toteuttaa vähän erilainen ja julkisempi versio maailmanpolitiikan agendan taivuttelemisesta USA:n etujen mukaiseksi. Marraskuussa on tulossa YK:n ilmastonmuutos-konferenssi COP26 Skotlannin Glasgow’ssa. Siellä olisi liian myöhäistä neuvotella kaikkien valtioiden kanssa viime hetkellä yhteisestä linjasta. Puoli vuotta etukäteen on hyvä ottaa varaslähtö tärkeimpien valtioiden etujen yhteensovittamisessa ja lobbaamisessa USA:n linjalle. Jotta saadaan varmistettua jo hyvissä ajoin etukäteen, että marraskuun YK-kokouksen lopputulos tulee olemaan USA:lle mieluisa.

Kovin kaunista tämä julkinen teatteri ei ole kaikkien mielestä. Onhan siellä maailman suurimmat ja tärkeimmät valtiot mukana, mitä tulee ilmastonmuutoksen torjuntaan. Mutta kokousten osanottajat eivät selvästikään edusta minkään loogisen kriteerin tai riman ylittäviä valtioita. Kun joukossa on ihan perinteisiä USA:n kumileimasimia YK:n kokouksissa, kuten Marshall-Saaret, Antigua & Barbuda ja Israel.

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2021/03/26/president-biden-invites-40-world-leaders-to-leaders-summit-on-climate/

Suomea ei ole kutsuttu näihin kekkereihin, eikä Ruotsia. Me pääsemme marraskuussa sitten hyväksymään YK:n yhteisen päätöksen, jonka maailmanpolitiikan isot pelurit ovat lyöneet lukkoon jo kuukausia etukäteen.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu