Britannia jakaa nyt jopa 2 v vankeustuomioita väkivaltaan yllyttämisestä somessa: kuinkahan reilua siitä tulee?

Britannian poliisi on viime aikoina pidättänyt monia ihmisiä sosiaalisessa mediassa julkaistujen kommenttien takia. Osa tapauksista on todella outoja ja epäselviä perusteiltaan ja vakavuudeltaan. Otan tässä kirjoituksessa kantaa vain sellaisiin viesteihin, joissa on selväsanaisesti kehotettu väkivaltaan, ja jotka ovat kiistattomasti laittomia niin Britanniassa kuin Suomessakin.

Eräs henkilö julkaisi sosiaalisessa mediassa viestin, jossa hän kehotti polttamaan tietyn ulkomaalaisen ihmisryhmän edustajat taloihinsa. Poliisi tuli noutamaan hänet, ja vankeustuomio rapsahti.

Eräs paikallinen poliitikko kehotti mielenosoittajia katkaisemaan kaulat ”fasisteilta”. (Keitä nuo sitten ovatkin, kenenkin mielestä. Eiköhän vihainen väkijoukko saa ratkaistua tämänkin ongelman.) Poliisi kävi hakemassa tämän some-kommentoijan kotoaan, ja häntä odottaa luultavasti vankeustuomio.

Melko tiukkaa toimintaa Britannian poliisilta. Edellä kuvatun kaltaisia viestejä on nähty Suomessakin poliitikkojen ja aktivistien some-tileillä. Perussuomalaiset ovat keränneet (ja jakaneet, myös Suomen Uutisten artikkeleissa) paljon kuvakaappauksia vasemmistolaisten aktivistien julkaisemista kehotuksista väkivaltaan oikeistolaisia kohtaan. Myös vasemmistolaisilla lienee arkistoituna vastaavia kommentteja äärioikeistolaisten toimijoiden some-tileiltä.

Suomen poliisi ei kuitenkaan reagoi väkivaltaan kehottaviin some-viesteihin samanlaisella herkkyydellä kuin Britannian poliisi tekee tällä hetkellä. ”Pojat ovat poikia.” Se oli varmaan ”kännissä ja läpällä”. Kyse oli ”retorisesta tehokeinosta”, jossa ei tarkoitettu että ”oikeasti kukaan tekisi mitään sellaista”. Suomessa on lisäksi voimassa sellainen hassu argumentti kuin ”oikeisto ei ole kansanryhmä, joten he eivät nauti lain tarkoittamaa suojelua”. Ai kun kiva, no tämähän lämmittää mieltä, jos sosiaalisessa mediassa jaetaan kehotuksia väkivaltaan. Melko reilua. Kaikki tällaiset tilanteet kuitataan nykyään Suomessa samoin kuin lasten animaatiosarja Komisario Gadgetin jokainen jakso aina päättyi: ”Ensi kertaan! Ensi kertaan!”

Britannian oikeuslaitos tekee nyt joistakin kansalaisista ”varoittavia esimerkkejä”. Myös paljon lievemmissä tapauksissa kuin ne kiistattomat kehotukset vakavaan väkivaltaan, joista mainitsin esimerkkejä tässä blogissa. Mutta kuinka kattavasti tuollainen politiikka voi lopulta toimia? Missä kohtaa päättyy sellaisen vihjailun tai ”rivien välistä” ymmärretyn piiloviestin raja, joka ei täytä rikoksen kriteereitä? Jos joku kehottaa ”murskaamaan” vasemmiston tai oikeiston, onko se kehottamista väkivaltaan, vai sallittu retorinen tehokeino ”yhteishengen nostattamiseksi”? Jos joku kirjoittaa, että väkivaltaa on ”liian vähän”, onko se kehottamista väkivaltaan? Kun kansalaisten ymmärrys tarkentuu siitä linjasta, jota oikeuslaitos noudattaa, kansalaiset oppivat sanomaan juuri vähän lievemmin kuin on rangaistavaa. Merkitykset piilotetaan rivien väliin. Katoavatko merkitykset siinä tapauksessa, tai heikkenevätkö ne edes kovin paljon?

Tällaisten tulkintaongelmien lisäksi anonyymit hakkerit voivat saada kilpailuedun poliittisessa keskustelussa. Muutaman botin avulla ympäri maapalloa kierrätetty anonyymi viesti uskaltaa sanoa asioita, joita tavallinen kansalainen ei uskalla sanoa, koska hän ei osaa piilottaa omaa digitaalista jalanjälkeään netissä.

Britannian tilannetta kannattaa seurata, kuinka heikoksi sananvapaus on kaventumassa. Saako tavallinen kansalainen sanoa melko harmittoman ja oikeutetun mielipiteensä asioista, vai meneekö hallinnon ja oikeuslaitoksen toiminta jopa poliittisen sensuurin puolelle? Tilannetta kannattaa tarkkailla myös sillä silmällä, kohteleeko Britannian oikeuslaitos erilaisia ihmisryhmiä, uskontoja ja poliittisia ideologioita tasapuolisesti? Onko kaikille ryhmille kiellettyä se mikä on kiellettyä yhdelle ryhmälle? Vai kärsiikö myös Britanniassa yleinen syyttäjä ”Suomen taudista”, jossa kaikki kansalaiset ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut ovat vielä vähän tasa-arvoisempia kuin toiset?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu