Britannia leikkaa kehitysapua, leikataan mekin

Britannia paikkaa korona-epidemian aiheuttamaa taantumaa leikkaamalla kehitysapua köyhille maille 29 % (eli 5 miljardia EUR) vuonna 2021. Leikkauksen kerrotaan olevan kertaluontoinen, ja se koskee vain tätä vuotta. Leikkauksen kertaluontoisuutta on kuitenkin epäilty oppositiossa.

https://yle.fi/uutiset/3-11981593

Kertaluontoiseksi väitetty päätös ja kehitysavun leikkaaminen kuulostaa tutulta yhdistelmältä. Ehdotin samaa Suomelle blogissani 27.1.2021: ”Ei siinä sen kummempaa, maksetaan EU:n elvytys-paketti leikkaamalla kehitysapua.”

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/ei-siina-sen-kummempaa-maksetaan-eun-elvytys-paketti-leikkaamalla-kehitysapua/

Britannian suunnittelema iso leikkaus on herättänyt paljon kritiikkiä ja huolta kehitysapua toteuttavissa järjestöissä. Paljon hyvää jää tekemättä maailman köyhimpien ihmisten keskuudessa. Toisaalta vielä enemmän hyvää jää tekemättä siksi, että Britannia on yksi harvoja hyvinvoivia valtioita koko maailmassa, joka on maksanut kehitysapua vahvan taloutensa maksukyvyn mukaisesti. Tämä lista kehitysavun maksamisesta kertoo paljon, ja muistuttaa aika läheisesti myös turvapaikan hakijoiden vastaanottamisen tilastoja per valtio:

1.1 % BKT:sta – Ruotsi, Norja, Luxemburg

0.7 % BKT:sta – Britannia, Tanska, Saksa

0.6 % BKT:sta – Hollanti

0.5 % BKT:sta – Ranska, Sveitsi, Belgia, Suomi

Siinä ne hyväntekijät olivatkin. Sitten vähän isompi hajurako, ja ”ne muut”:

0.3 % BKT:sta – Japani, Kanada, Irlanti, Itävalta, Islanti, Uusi-Seelanti, Unkari

0.2 % BKT:sta – Espanja, Italia, Australia, Slovenia, Portugali, USA

Menestyvät talouden jättiläiset USA ja Japani maksavat vain murusia kehitysapuun. Maailmantalouden moottori Kiina ei sitäkään. Kiina jakaa kyllä rahaa oikealle ja vasemmalle, mutta lainaksi, ei lahjaksi.

Tässä kannattaisi mennä lakkoon ja protestoida. Britannia tekeekin juuri niin. Suomenkin kannattaisi. Isojen talouksien vastuunpakoilun kritisoiminen olisi hedelmällisempää kuin oman pienen talouden lamaannuttaminen moraalisen poseerauksen vuoksi, jotta sieltä saa puristettua viimeiset mehut pisaraksi maailman valtamereen.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu