Deekuille pitäisi rakentaa oma slummi

Pari vuotta sitten asuin kerrostalossa, jossa oli ilmeisesti kaupungin vuokra-asuntoja jonkun verran. Kun olin asunut talossa jonkun aikaa, kaupunki sijoitti yläkertaan asumaan ”kiertopalkinnon”, huumeita käyttävän työelämästä syrjäytyneen nuoren parin. Yhteiskunnan rahoilla totta kai, sillä välin kun me muut asukkaat maksoimme asumisemme ihan omilla rahoillamme.

Tapasin nämä laitapuolen kulkijat pihalla tai hississä muutaman kerran ohimennen, enkä kiinnittänyt heihin kovin suurta huomiota. Moni muu talon asukas kiinnitti heihin huomiota sitäkin enemmän. Kerrostalon asukkaista suurin osa oli lapsiperheitä, ja se herätti asukkaissa pelonsekaista paheksuntaa, kun rappukäytävän lattialta alkoi löytyä käytettyjä huumeneuloja, tämän pariskunnan tai heidän kavereidensa jäljiltä. Pihassa oli joka päivä eri kokoelma varastettuja polkupyöriä. Ilmeisesti myyntivarasto.

Niin sitten kävi parissa kuukaudessa, että naapuri soitti minun ovikelloani. Hänellä oli kädessään kaavake, johon hän keräsi talon asukkailta allekirjoituksia, häädön vaatimiseksi tälle pariskunnalle, jonka elämäntapa ei sopinut ollenkaan yhteen talossa asuvien lapsiperheiden elämäntavan kanssa. Laitoin nimeni paperiin, ja naapuri poistui tyytyväisenä. Noin kuukauden kuluttua tuo pariskunta oli poissa. Kiertopalkinto luovutettiin seuraavalle voittajalle. Mille viihtyisälle asuinalueelle Vantaan kaupunki mahtoi asuttaa heidät seuraavaksi? Yhteiskunnan rahoilla, totta kai.

Yhteiskunnan eri kerroksien asuttaminen samalle asuinalueelle, jopa samaan kerrostaloon, on ajatus jossa on hyviäkin puolia, mutta se toimii vain tiettyyn rajaan asti. Se lakkaa toimimasta siinä vaiheessa, kun on kyse henkilöistä jotka eivät halua tai osaa edes teeskennellä olevansa kunniallisia kansalaisia, ja jotka eivät välitä mistään mitään. Eikä heidän tarvitse välittää. Ilmainen ylläpito yhteiskunnan toimesta on taattu joka tapauksessa, joten turha siinä on pingottaa. Antaa mennä vaan.

Tällaiset henkilöt viihtyisivät parhaiten kaltaistensa seurassa. Rappiolle vajonneet alkoholistit ja huumeiden käyttäjät. Silloin naapuri ei kyttäisi verhojen raosta, eikä kiertäisi ovelta ovelle keräämässä adressia asukkaan häätämiseksi kodistaan. Kun se naapurikin olisi ihan samanlainen. Myös häneltä unohtuisi joskus rappukäytävään pari huumeneulaa tai puoliksi juotu pullo halpaa viinaa. Näitä sattuu, mitä pienistä. Sopu sijaa antaa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu