Demareiden yhteiskunnassa työviikko on 4-päiväinen, ja väestön huoltosuhde 80 %: olisiko urakkatyö ratkaisu tähän ongelmaan?
Suuret puolueet valittelevat, että Suomessa on pulaa työntekijöistä. Huoltosuhteen ongelmakin on käsillä, kun iäkkäitä hoivattavia on paljon, mutta työikäisiä nuoria on vähän. SDP on keksinyt ratkaisun huoltosuhteen ongelmaan: 4-päiväinen työviikko viiden päivän palkalla. Tehdään vain 80 % töistä, samalla palkalla.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/58753e39-49a4-4072-9085-96d3c6a57ec6
Demareiden yhteiskunnassa huoltosuhde olisi vain 80 % nykyisestä. Työntekijöistä olisi pulaa vielä entistäkin enemmän. Otetaanko 20 % lisää maahanmuuttajia?
Joissakin ammateissa (ja se on epäreilua, että vain joissakin ammateissa) olisi täysin mahdollista, että nykyisin toteutuvan työpanoksen saisi aikaiseksi myös siten, että joutilas odottelu sijoitetaan työajan ulkopuolelle. Kotiin ja vapaa-ajalle. Mutta miten se voitaisiin taata, että työelämästä tulisi nykyistä tiiviimpää ja tehokkaampaa? Urakkatyö olisi ratkaisu siihen. Jos saisi lähteä kotiin, kun nykyiselle työelämälle tyypillinen työpanos on suoritettu, joissakin ammateissa ahkerimmat pääsisivät kotiin jo 5 tunnin kohdalla. Laiskimmat eivät saisi 8 tunnin töitä valmiiksi edes 12 tunnissa.
”
Kuntouttava työtoimintaa järjestetään asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan osa- tai kokopäiväisesti 1-4 päivänä viikossa 3-24 kuukauden ajan.
”
https://stm.fi/kuntouttava-tyotoiminta
Työttömät jo nyt noudattavat uutta demarien työntekemisen mallia. Tosin istumista penkillä enimmäkseen työnteko kuntouttavassa on, että saakohan työtön ihan itse valita millaisella penkillä työrupeamansa suorittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näillä veijareilla on oma sisäinen tiedoituskanava 😂️
Ilmoita asiaton viesti
Ionilla hyvä pointti.
Yhteiskunta pyörii nykyisin 24/7, jolloin lyhenevä työaika vaatisi entistä enemmän tekijöitä. Vai miltä kuulostaisi malli, jossa esim. poliisi, pelastuslaitos, terveydenhuolto ja puolustusvoimat tekisivät riskikartoituksen siitä, milloin tapahtuu vähiten ja vetäisivät esim. yöllä ja viikonloppusin minimivahvuuksilla, jotta 80% työaika toteutuisi.
(Itse asiassa monissa ammateissa toimitaan jo nyt näin henkilöstöpulasta johtuen)
Onneksi suuronnettomuudet eivät koskaan tapahdu sunnuntaiaamuyön pikkutunteina.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän takia blogissa todetaan, että ”nykyisen työpanoksen” pystyy tekemään lyhyemmässäkin ajassa vain joissakin ammateissa. Mutta ei kaikissa, koska esim. kaupan tai kioskin kassan työpanoksen keskeinen suorite on kojun pitäminen avoinna luvattuina aukiolon tunteina, ja asiakkaita saapuu tai ei saavu, sitä ei voi tietää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kaikki työaikavarkaudet, kuten töistä myöhästymiset,liian pitkät kahvitauot, liian pitkät ruokatauot, liian aikaisin töistä poistumiset, turhien ja liian pitkien kokousten pitämiset, kampawiinereiden syönnit, parturissa, hammaslääkärissä ja muilla omilla asioilla käynnit huomioidaan,
Niin monissa ammateissa tänäkin päivänä tehdään korkeintaan 4 päivän työtunnit.
Kaikissa ammateissa tämä ei ole mahdollista ja varmaan tehokkaimmin työtuntinsa tekevät täyteen osa-aikaiset työntekijät, koska luulen, että heidän tuntejaan lasketaan tarkimmin.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se on, että joissakin ammateissa on melko yleistäkin, että todellinen työn tekemisen määrä on vain puolet työajasta. Mutta ammatista riippuen sitä ei välttämättä ole mahdollista tiivistää yhdeksi kokonaisuudeksi, siten että loppu päivä olisi vapaata. Toisekseen tarvittaisiin joku keino varmistua siitä, että lyhennetty päivä on tosiaan tehokasta työaikaa, eikä sekin ole puoliksi laiskottelua. Jonkinlainen urakkatyö olisi välttämätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos kaikki työaikavarkaudet, kuten töistä myöhästymiset,liian pitkät kahvitauot, liian pitkät ruokatauot, liian aikaisin töistä poistumiset, turhien ja liian pitkien kokousten pitämiset, kampawiinereiden syönnit, parturissa, hammaslääkärissä ja muilla omilla asioilla käynnit huomioidaan”
J-P Lehtoa siteeraten, julkinen sektori on pahin työaikavaras.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kokeilun lisäksi pitäisi kokeilla 6 tunnin työpäiviä. Jotkut tutkimukset osoittavat, että tuottavuus laskee kuin lehmän häntä 6 tunnin jälkeen.
Kokemusta on.
Ilmoita asiaton viesti
Se ei silti ole takuu sille, että työntekijä saisi 6 tunnissa aikaiseksi yhtä paljon kuin 8 tunnissa, ja olisi siksi työnantajan kannalta yhtä tuottoisaa teettää 6 tunnin työpäivä 8 tunnin palkalla. Päivystystä ja läsnä oloa vaativat työtehtävät eivät jousta työajassa juuri lainkaan, sellaiset kuten kaupan tai kioskin kassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kaikissa aloissa. Metallialalla olen vetänyt paljon 16-tuntisia työpäiviä.
Ilmoita asiaton viesti
Osa töistä on ylläpidollisia, osa (määräajoin) jotain saavuttavaa.
Todellisuus vaikka on tuota, tai sen tulisi olla noin… näkyyköhän millä tavoin, työssä?
Työjärjestelyjä taitaa vaivata sellaiset ongelmat, jotka eivät kovin paljoa edistä normaaliutta, mitä toiminnalta muuten tulisi melkeinpä vaatia.
Mikähän tauti kyseessä.
Ilmoita asiaton viesti