Demografisia tulevaisuuden näkymiä Ruotsissa ja globaalisti

YLE julkaisi tällä viikolla artikkelin globaalin väestönkehityksen ennusteesta vuoteen 2100 asti. Ihmisiä on nyt lähes 8 miljardia. Vuonna 2050 meitä on 10 miljardia, ja vuonna 2100 noin 11 miljardia.

https://yle.fi/uutiset/3-12293889

Tässä uutisessa mainitaan sana ilmastonmuutos, mutta toimittaja onnistuu jättämään mainitsematta, että ihmisten lukumäärä (ja sen jatkuva kasvu) olisi minkäänlainen ongelma ilmastonmuutoksen tai luonnonvarojen riittävyyden kannalta.

Minun nuoruudessani uutiset näyttivät erilaiselta. Tällainen väestönkasvun ennuste olisi otsikoitu suurinpiirtein ”väestöräjähdys!”, jonka jälkeen olisi ennusteltu luonnon tuhoutumista ja maailmanloppua, jos emme välittömästi ryhdy toimenpiteisiin väestön kasvun hillitsemiseksi. Mutta vuonna 2022 tällainen tilasto ohitetaan olankohautuksella, mainitsematta sanallakaan, että väestön kasvu olisi ongelma, joka kaipaisi minkäänlaista poliittista huomiota.

Maailma on näköjään muuttunut viime aikoina. Onko tässä jotain outoa, että globaali väestönkasvu ei ole enää poliittisella agendalla, vaikka ihmisten lukumäärä vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon esimerkiksi pyhä suuri ilmasto kuormittuu meidän kaikkien kulutuksestamme?

YLE uutisten rauhallisesti esittämä ennuste kertoo seuraavaa:

— Globaali väestö 2020 (8 miljardia):

59 % Aasia

18 % Afrikka

17 % Eurooppa + Pohjois-Amerikka

6 % Etelä-Amerikka + Oseania

— Globaali väestö 2050 (10 miljardia):

54 % Aasia

26 % Afrikka

15 % Eurooppa + Pohjois-Amerikka

5 % Etelä-Amerikka + Oseania

— Globaali väestö 2100 (11 miljardia):

43 % Aasia

39 % Afrikka

13 % Eurooppa + Pohjois-Amerikka

5 % Etelä-Amerikka + Oseania

Tällä hetkellä Afrikan väkiluku on vain hieman suurempi kuin Euroopan ja Pohjois-Amerikan väkiluku yhteensä. Vuonna 2100 Afrikan väkiluvun ennustetaan olevan kolminkertainen Euroopan ja Pohjois-Amerikan väkilukuun verrattuna. Jos afrikkalaiset saavat asiansa kuntoon omissa valtioissaan. Ei ole loputtomasti sotia, terrorismia, vallankaappauksia ja nälänhätää. Köyhyyttä ja toivottomuutta. Pyrkimystä siirtolaisuuteen kohti Eurooppaa, kolme kertaa suurempina väestön massoina kuin nykyään.

Ruotsalaiset ovat julkaisseet omia ennusteitaan, miltä meno länsinaapurissa näyttää tulevina vuosikymmeninä.

https://www.scb.se/contentassets/029afdaf618d456ba73bd64b623c6878/be0401_2021i40_br_be51br2103.pdf

https://www.scb.se/en/finding-statistics/statistics-by-subject-area/population/population-projections/population-projections/pong/tables-and-graphs/population-by-sex–age-and-country-of-birth-and-projection/

https://www.scb.se/en/finding-statistics/statistics-by-subject-area/population/population-projections/population-projections/pong/tables-and-graphs/population-by-sex-and-country-of-birth-and-projection/

Ruotsin ennuste on, että seuraavien vuosikymmenien aikana maassa syntyy ihmisiä suunnilleen saman verran kuin tulee uusia maahanmuuttajia. Suurin osa heistä Afrikan tai Lähi-Idän suunnalta. Tätä ennustetaan jatkuvan niin kauan kuin näitä kaavioita on piirretty eteenpäin, eli vuoteen 2070 asti.

Jos seuraavat 50 vuotta Ruotsiin tulee maahanmuuttajia (pääasiassa islamilaisista maista) joka vuosi yhtä monta kuin maassa syntyy ihmisiä, ja kanta-ruotsalaisten osuus väestöstä on jo nykyään vain 80 % väestöstä (ja syntyvyys paljon matalampi kuin maahanmuuttajilla), se tarkoittaa että vuonna 2070 enemmistö Ruotsin kansalaisista on islamin uskoisia, ja etniseltä taustaltaan arabeja tai afrikkalaisia.

Tällainen kehitys on mahdollista vihervasemmistolaisen politiikan ansiosta. On kuitenkin epäselvää, voittaako vihervasemmistolainen aate tätä shakki-ottelua Ruotsissa. Ovatko he ajatelleet tarpeeksi monta siirtoa eteenpäin, mitä tapahtuu vihervasemmistolaisten arvojen menestykselle Ruotsin yhteiskunnassa tämän kehityskulun seurauksena?

1980-luvulla väestöräjähdyksen ehkäiseminen oli isosti esillä globaalissa poliittisessa keskustelussa. Olen vakuuttunut siitä, että sen kannattaisi edelleen olla agendalla. Suomenkin kannattaisi lopettaa hedelmätön piipertäminen pienten kivojen projektien kanssa, sellaisten kuin miljardin euron lapioiminen Afghanistaniin, ja keskittää tarmonsa afrikkalaisten naisten voimaannuttamiseksi ottamaan ohjat omasta elämästään, ja rajoittamaan tehtyjen lasten lukumäärää kohtuuteen.

+5
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu