Ecuadorin presidentti Moreno: vallankaappaus valheellisten vaalilupausten kautta

Edustuksellisen demokratian teoreettinen ongelma on, että on täysin laillista valehdella vaalien alla, ja luvata äänestäjille jotain ihan muuta politiikkaa kuin mitä aiotaan oikeasti toteuttaa. Luultavasti moni poliitikko tai ainakin puolue tulee sortuneeksi tähän ainakin lievässä muodossa, muotoilemalla vaalikampanjan mainoslauseet vähän ruusuisemmiksi kuin olisi realistista luvata, ja antamalla vaalien jälkeen helposti periksi kompromisseille, joita äänestäjät eivät olisi hyväksyneet.

Ecuadorissa Lenin Moreno teki vähän reilumman takinkäännöksen vuonna 2017 pian sen jälkeen kun hän oli voittanut presidentin vaalit. Niin suuren takinkäännöksen, että tekee mieli melkein kuvailla sitä vallankaappaukseksi, tai jonkinlaiseksi vaalipetokseksi. Täysin lakien mukaan on kuitenkin menty, koska laki ei kiellä vaaleilla valittua edustajaa muuttamasta mieltään ja ajamalla täysin erilaista politiikkaa kuin hän on luvannut ennen vaaleja. Taloudellisen avun vastaanottaminen USA:lta ei taida sekään rikkoa mitään lain kirjainta, vaikka lahjontaahan se on. Mutta valtioilla katsotaan olevan oikeus lahjoa toisiaan, luvata taloudellista apua ja yhteistyötä vastineeksi poliittisista vastapalveluksista.

Lenin Moreno oli Rafael Correan varapresidentti vuosina 2007-2017, ja tuli valituksi presidentiksi Correan vasemmistolaisen Alianza Pais -puolueen ehdokkaana. Pian valtaan noustuaan Moreno muutti poliittista linjaansa kuitenkin reilusti oikeistolaisemmaksi kuin vaalien alla oli luvattu ja äänestäjät olivat kuvitelleet. Hän alkoi tehdä yhteistyötä USA:n kanssa, sai USA:n tuella miljardien arvoisen valtiolainan IMF:ltä, ja väitteiden mukaan vastalahjaksi mm. kutsui Englannin poliisin noutamaan Julian Assangen pois Ecuadorin Lontoon suurlähetystöstä.

Rafael Correa savustettiin kokonaan ulos Ecuadorin politiikasta, Etelä-Amerikassa varsin suosituksi tulleella menetelmällä eli nostamalla korruptio-oikeudenkäynti entistä presidenttiä vastaan. Ecuadorin oikeus on tuominnut Belgiassa poliittista turvapaikkaa nauttivan Correan vankeuteen kahdeksaksi vuodeksi, jota hän tuskin joutuu istumaan, koska Belgia tuskin kumoaa häneltä poliittista turvapaikkaa. Raskaampi osuus tuomiosta on, että Correa menettää lopuksi elämäänsä oikeuden asettua vaaleissa ehdolle.

Raskas on ”oikeuden” käsi Ecuadorissa, kun huomioidaan että Lenin Moreno ei ole itsekään mikään puhdas pulmunen, yllättävine poliittisen linjan muutoksineen heti vaalien jälkeen, ja ottaessaan USA:lta rahallista tukea maalaisjärjen mukaan lahjusten mittasuhteet täyttävässä määrin.

https://peoplesdispatch.org/2020/04/09/former-ecuadorian-president-rafael-correa-sentenced-to-8-years-in-prison/

https://www.france24.com/en/20200408-ecuador-s-former-president-rafael-correa-found-guilty-of-corruption

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu