Ehdotettu uusi anonymisoitu henkilötunnus parantaisi yksityisyyden suojaa

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että Suomessa siirryttäisiin vuonna 2027 käyttämään uudenlaista henkilötunnusta, joka on satunnainen numerosarja, josta ei käy ilmi henkilön syntymäpäivä, ikä eikä sukupuoli.

https://yle.fi/uutiset/3-11299218

Uudistuksen huono puoli on se, että pitkää satunnaista numerosarjaa on paljon vaikeampi muistaa ulkoa kuin sitä neljän satunnaisen merkin sarjaa, joka ihmisen täytyy nykyään muistaa syntymäaikansa lisäksi. Käytännössä numerosarja täytyisi luntata jostain. Jotkut eivät oppisi sitä ulkoa luotettavasti ehkä koskaan elämässään.

Hyviäkin puolia uudistuksessa kyllä olisi. Joskus parikymppisenä olin työharjoittelussa sairaalan röntgen-arkistossa. Siellä ne ihmisten röntgen-kuvat olivat siististi henkilötunnuksen perusteella järjestyksessä. Mapeissa oli lisäksi henkilön nimikin. Jos tiesit jonkun henkilön syntymäpäivän, hänen terveystietonsa löytyi hyllystä syntymäpäivän perusteella ja pienellä selaamisella. Tietoturvalla ei paljon juhlittu silloin, eikä varmaan juhlita vielä nykyäänkään, jos vielä on olemassa terveystiedon arkistoja muussa kuin digitaalisessa muodossa.

Tuo arkisto ei ole jättänyt minua rauhaan vuosikymmenien jälkeenkään. Olen sitä mieltä, että arkaluontoiset terveystiedot pitäisi arkistoida satunnaisen numerosarjan perusteella, ja painamatta henkilön nimeä kansilehdelle. Sellaisen numerosarjan kuin tämä uusi ehdotettu henkilötunnus olisi.

GDPR-laki tuli ja meni, harva sitä oikeasti otti niin tosissaan kuin EU toivoi. Terveys-alalla arkaluontoisia tietoja on edelleen mahdollista etsiä tietojärjestelmistä henkilön nimellä tai henkilötunnuksella. Tietojärjestelmä antaa tiedot oletusarvoisesti, ja mahdollinen tietojen katselun oikeutuksen arviointi tapahtuu vasta jälkeenpäin, jos tapahtuu.

Tästä pitäisi päästä toisenlaiseen tilanteeseen, jossa oletusarvoisesti terveydenhoidon henkilökunta ei näe kenenkään henkilötietoja mistään järjestelmästä, vaikka tietäisi nimen ja henkilötunnuksen. Access denied. Jonkun kolmannen tahon täytyy antaa käyttöoikeus sen henkilön tietoihin, joita halutaan katsoa. Luvan voisi antaa joko potilas itse, tai terveydenhoidon henkilökunnan toinen jäsen, muu kuin tietojen katselija itse, joka vakuuttaa että tietojen katselijalla on ammatillinen ja hoidollinen tarve päästä käsiksi tietoihin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu