Ehdotus minimipalkaksi 9 EUR / h ja 1500 EUR / kk

Ammattiliittojen itsekäs ja sokea vain oman etunsa tavoittelu, piittaamatta kenestäkään muusta, kulminoituu siihen että ammattiliitot eivät ole vaatineet että pitäisi olla olemassa yleissitova minimipalkka. Maksakoot kuinka pientä nälkäpalkkaa tahansa jollekin jossain, ei ole ammattiliittojen ongelma.

Tähän kiteytyy työväen liikkeen moraalinen haaksirikko kaikessa komeudessaan, ja sen mantran katteettomuus, että porvari on ahne ja sydämetön, mutta työläinen ei ole. Kaveri jätetään. Jos se ei ole oman ammatin ja ammattiliiton jäsen.

Ehdotan lakisääteistä minimipalkkaa kokoaikatyöstä 9 EUR tunnissa tai 1500 EUR kuukaudessa, siten että korkeampi näistä kahdesta on aina voimassa.

Käytännössä tämä laskutapa tarkoittaisi, että työnantajan kannattaa sopia työajaksi mieluummin 7.5 tuntia päivässä kuin 8 tuntia päivässä, jos hän haluaa maksaa mahdollisimman matalaa kuukausipalkkaa. Tämä siksi, että 7.5 tuntia kerrottuna kuukauden työpäivillä 22 ja minimi tuntipalkalla 9 EUR / h tekee 1485 EUR, mutta 8 tunnin työajalla minimipalkaksi muodostuisikin korkeampi, 8 x 22 x 9 EUR = 1584 EUR.

Tuon päälle vielä kuntakohtainen elinkustannuksiin perustuva korotus, jota käytetään työehtosopimuksissa nykyäänkin. Lapissa on laillista maksaa hieman pienempiä palkkoja kuin pk-seudulla.

Vasemmistoliitto lobbasi 10 EUR / h minimipalkan puolesta muutama vuosi sitten. Kaunis tasaluku, mutta politiikan rattaissa se on osoittautunut hieman liian korkeaksi tarjoukseksi, ei ole mennyt kaupaksi.

Suomen Yrittäjät muotoili 5 vuotta sitten, että minimipalkka voisi olla jotain 1000-1500 EUR väliltä. Iso haarukka. No, minun ehdotukseni osuu tuohon haarukkaan juuri ja juuri, joten keskusteluyhteys ei ole täysin mahdotonta.

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/raju-ehdotus-suomalaisten-palkoista-1000-1500-kk-riittaa/9b5f3c2d-864a-37c9-8cfe-d36d2c6eff30

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu