Ei leikkauksia eikä veronkorotuksia: Suomi nousuun kasvulla (huutonaurua)

Vaalit ovat tulossa ihan piakkoin, joten nyt ei kannata puhua valtion menojen leikkauksista, eikä verojen korotuksista. (Mitä nyt vähän bensan ja autoilun veroja saatetaan nostaa.) Mitä jää jäljelle? Se että asiat hoituvat ihan itsestään. Tämä on hyvä, otetaan se. Kukaan ei pahoita mieltään, kun Suomi saadaan nousuun ilman että kenenkään tarvitsee ryhdistäytyä.

https://yle.fi/uutiset/3-11889500

Hallitus aikoo luvata, että Suomen talous saadaan melkein tasapainoon ihan itsekseen. Ei tarvitse perata valtion menoista löysiä ja turhia pois, eikä lisätä valtion tuloja. Mutta jos tämä ei toimi, niin eletään sitten velaksi vuosikymmenen loppuun asti.

Jokaiselle jotain. Valtio tarjoaa, velaksi.

Kirjoitan aina joskus moniulotteisesta demokratiasta, suurten poliittisten puolueiden itsehallinnosta. Tässä tilanteessa tulee mieleen yksi siihen liittyvä näkökulma, joka jää vähän kaivelemaan mieltä, miten tämä suomalainen demokratia oikein toimii? Onko niin, että vasemmisto istuu hallituksessa tyytyväisenä, ottaen velkaa minkä ehtii, ja hillitsemättä valtion menoja mitenkään. Heidän äänestäjänsä ovat tyytyväisiä, kun rahaa näyttää riittävän kaikkeen kivaan.

Sittenkö nousee oikeisto valtaan, ja siivoaa vasemmiston jättämän sotkun valtion taloudesta: palauttaa valtion talouden tasapainoon leikkauksilla ja sen sellaisella? Ja sitten nousee vasemmisto uudestaan valtaan, ja tuhlaa taas ne valtion rahat, jotka oikeisto on säästänyt omalla hallituskaudellaan? Näinkö tämä piiri pieni pyörii, yksi säästää rahat ja toinen tuhlaa ne?

Moniulotteisessa demokratiassa suurilla puolueilla olisi itsehallinto, oma budjetti ja omat velat. Se joka ottaa velkaa, maksaa sen itse takaisin. Opettaisiko se vasemmistoakin elämään suu säkkiä myöten, kun ei voi jättää epämukavia asioita kenenkään muun hoidettavaksi, eikä velkaa kenenkään muun maksettavaksi? Kaikki olisi pakko tehdä itse, ja se mitä ei itse tee, jää kokonaan tekemättä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu