Ei puhuta leikkauksista nyt, vaan päätetään ensin lahjoituksista etelään

— Kansalaiset! Kansanedustajat! Sopiiko kaikille, että lahjoitamme muutaman miljardin Etelä-Eurooppaan? Vaikka kahdeksan miljardia, kävisikö sellainen summa? Ja sitten vielä jokunen miljardi lainaa lisäksi?

~~ Ohhoh, enpä tiedä. Voisitteko selittää, mitä tarpeita leikkauksiin tai veronkorotuksiin se aiheuttaa Suomessa? Meneekö Suomessa sosiaaliturva leikkuriin, tai korotetaanko arvonlisäveroa prosenttiyksiköllä?

— Asiaton kysymys! Keskustellaan nyt vain Euroopan talouden vakauttamisesta. Mahdollisista leikkauksista Suomen taloudessa ehditään keskustella joskus myöhemmin.

~~ Niin, mutta…

— Nyt ei pidä politikoida! Nyt on korona-kriisi.

 

Euroopan elvytysrahaston kanssa pelataan poliittista peliä kuin shakkia. Tyhmää viedään kuin pässiä narussa. Rahan lahjoittaminen Etelä-Eurooppaan maksaa luultavasti noin 8 miljardia euroa, ja jostain se raha on otettava Suomen taloudessa. Nyt ei ole varsinaisesti noususuhdanne, joten se summa pitää leikata jostain, tai sitten kerätä verojen korotuksilla. Eikä pelkästään tuo summa, vaan meillä on jo omasta takaakin ollut jo jonkin aikaa valtion piikki auki, ja nekin yritystukien juhlat pitää maksaa jossain vaiheessa. Lisää tarvetta suomalaisten hyvinvoinnin leikkauksille tai verojen korotuksille.

Koko kevät on pelattu peliä, jossa rahaa jaetaan oikealle ja vasemmalle, kertomatta mistä tullaan leikkaamaan sen rahoittamiseksi, kun maksun aika tulee. Samaa peliä pelataan myös Euroopan elvytysrahaston kanssa: päätökset kustannusten aiheuttamisesta halutaan täydellisesti eristää keskustelusta tai edes tietoisuudesta, mistä pitää leikata tai mitä veroja pitää korottaa, jotta aiheutetut kustannukset saadaan maksettua takaisin.

Vasemmiston puolueiden poliitikoille on helpompi painaa kopissa Kyllä-nappia rahalahjoituksen lähettämiseksi Etelä-Eurooppaan, kun ei ole harmainta aavistusta siitä, kuinka kipeästi heidän äänestäjiltään tullaan kohta leikkaamaan sosiaaliturvaa tuon rahalahjoituksen maksamiseksi.

https://yle.fi/uutiset/3-11397085

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu