Eläimen täytyy saada kuolla ilman kärsimystä, mutta arkielämässä saa olla vähän kärsimystäkin

Kiista eläinten teurastamisen hyväksyttävästä menetelmästä nostattaa tunteita. Eläimelle täytyy taata kuolema ilman kärsimystä. Toisaalta kuoleminen kestää vain hetken, ainakin siltä osin kuin eläin on tajuissaan. Kliinisessä mielessä aivojen kuolema kestää yli 10 minuuttia, mutta taju lähtee heti kun verenpaine aivoissa laskee liian matalaksi, ja loppu aika oleskellaan täysin tiedottomassa tilassa. Mutta milloin verenpaine laskee aivoissa, jos eläin roikkuu pää alaspäin? Kas siinä kysymys.

Monen tuotantoeläimen arkinen kärsimys pieneen häkkiin ahtautuneena voi kestää useita vuosia. Ehkä kohu teurastamisen oikeanlaisesta menetelmästä on ylimitoitettu suhteessa siihen, kuinka vähän keskustellaan eläinten kärsimyksestä arjessa, jopa päivittäin, kuukausien tai vuosien ajan.

Muutamassa vaalikoneessa on kysymys, pitäisikö turkistarhaus kieltää Suomessa. Monen Liberaalin tavoin minäkin menin vipuun tässä kompakysymyksessä, ja vastasin että olen täysin samaa mieltä. Viime aikoina on paljastunut niin laajoja eläinrääkkäyksen tapauksia, että yhteiskunnan täytyy pystyä parempaan.

Sitten eräs ihan oikeasti liberaali haastoi minun ja muutaman Liberaalin ajatuksia Twitterissä. Hän sanoi, että tietyn liiketoiminnan kieltäminen erillisellä lailla ei ole liberaalia, vaan keskusjohtoista taloutta. Se mitä pitäisi kieltää, on kärsimyksen tuottaminen eläimelle. Siinä kaikki. Turkistarhausta ei pitäisi kieltää sinänsä. Ainoa mitä tarvitaan on laki, joka kieltää eläinten epäinhimillisen (!) kohtelun.

Myös valvonnan täytyy olla riittävän aktiivista. Ei voi olla niin, että kettutytöt Helsingistä hoitavat valvonnan viranomaisten puolesta — ja senkin jälkeen viranomaiset reagoivat havaittuihin ongelmiin laiskasti ja suurpiirteisesti.

Tulipalossa eläimen henki on halpa. Jos joku navetta tai sikala syttyy palamaan, siinä menee kerralla 200 eläintä elävältä poltettavaksi. Ehkä kenelläkään ei ole suunnitelmaa sen edistämiseksi, että tämä ei olisi tyypillinen lopputulos tulipalon syttyessä. Nehän ovat vain eläimiä.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri, ehdokasnumero 461. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu