Eläkeputkessa, mutta silti työnhakija samaan aikaan?

Eläkeputki on menossa putkiremonttiin. Skeptikot ihmettelevät, työllistyvätkö ikääntyneet kovin hyvin jatkossakaan, vai vaihtuuko eläkeputki työttömyys-putkeen. Toivottavasti ei ryyppy-putkeen.

Iäkäs on jatkossakin suurempi taloudellinen riski työnantajalle kuin nuori. Sama koskee lasten tekoikää lähestyviä nuoria naisia, joiden raskauden kustannuksia on sälytetty työnantajan maksettavaksi. Näistä seikoista johtuvaan työsyrjintään ainoa kunnollinen lääke olisi vapauttaa yksittäiset työnantajat eläköitymisen ja lasten hankkimisen kustannuksista, ja siirtyä solidaariseen malliin, jossa kaikki ja kaikenlaiset työnantajat maksavat veroa, joka kattaa mainitut kustannukset koko yhteiskunnassa yhteensä. Sikäli kuin valtio ei suostu maksamaan sitä, jolloin se pitäisi kuitenkin verottaa joltakin taholta.

Miten olisi eläkeputki, jonka aikana henkilö on aktiivinen työnhakija? Velvollisuus etsiä töitä ja osallistua työkykyä ja osaamista edistäviin toimenpiteisiin, samoin kuin kenellä tahansa työttömällä. Mutta jos (ja kun?) työtä ei löydy, niin henkilön taloudellinen asema olisi eläkeputkelainen. Tämähän eroaa tavallisesta työttömyydestä siltä osin, että ansiosidonnaista päivärahaa voi saada lähes rajattoman pitkän ajan.

Olisiko tämä hyvä, vai onko tämä putkinäköistä ajattelua?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu