Elokapina on anarkistinen demokratian vastainen järjestö

Suomessa ihmeteltiin isoon ääneen Elokapinan hippien istumista keskellä katua Helsingissä. Toiseen kertaan vuoden sisällä. Molemmilla kerroilla nousi iso haloo siitä, käyttikö poliisi voimaa liikaa vai liian vähän, ja liian nopeasti vai liian hitaasti. Mitä Elokapinaan tulee, tällaisilla linjauksilla ei ole mitään merkitystä. Olipa linjaus mikä tahansa, Elokapinan taktiikka on tahallisesti ja päämäärätietoisesti rikkoa voimassa olevaa linjausta siitä, millainen mielenosoittaminen on laillista yhteiskunnassa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Extinction_Rebellion#Arrest_as_a_tactic

Elokapinan kansainvälisen kattojärjestön Extinction Rebellionin Wikipedia-sivulla on kappale Arrest as a tactic, jossa kuvaillaan mikä rooli tahallisella lain rikkomisella on liikkeen PR-strategiassa. Mahdollisimman suurena joukkona pidätetyksi tuleminen (siksi että on rikottu lakia suurena joukkona) on liikkeen kansainvälisten johtajien ohjeistama taktiikka, jonka uskotaan tuovan julkisuutta ja ehkä vähän poliittista vaikutusvaltaakin paljon tehokkaammin kuin perinteiset rauhanomaiset lobbauksen keinot, kuten rauhanomainen ja lakia kunnioittava mielenosoitus marssien kadulla kylttejä kantaen, tai kampanjat joissa pyydetään suurta joukkoa ihmisiä lähettämään poliitikoille kirje tai sähköpostia.

On täysin yhdentekevää, mitä Maria Ohisalo tai Suomen poliisi linjaa, millainen mielenosoittaminen on laillista Suomessa. Elokapinan taktiikkana olisi joka tapauksessa rikkoa sitä laillisen käsitettä, olipa se mikä tahansa. Jos huomenna säädettäisiin laki, joka yksiselitteisesti sallii mielenosoittamisen leiriytymällä telttojen kanssa keskelle Helsingin katuja, siinä tapauksessa Elokapinan väki lopettaisi telttojen pystyttämisen sinne välittömästi, ja vetäytyisi päämajaansa pohtimaan seuraavaa siirtoa, mitä lakia rikottaisiin seuraavaksi suurella joukolla, jotta saadaan taas tehokkaasti palstatilaa valtakunnallisissa uutisissa.

Elokapina on menettelytavoiltaan anarkistinen liike. Lain rikkominen mahdollisimman julkisesti ja näyttävästi on sen valitsema taktiikka julkisuuden tavoittelemiseksi omalle poliittiselle agendalle. Demokratia ei ole kovin korkeassa arvossa siinä pelissä. Elokapina katsoo olevansa oikeassa, vaikka he ovatkin pieni vähemmistö kansasta. Jos jostain löytyisi diktaattori tai vallankaappausta suunnitteleva pyrkyri, joka puoltaa Elokapinan tavoitteita, voimme vain arvailla kenen puolelle Elokapinan väki asettuisi: demokraattisen kansanvallan, joka on heidän tavoitteitaan vastaan (koska enemmistö äänestävästä kansasta on välinpitämätön heidän sanomalleen), vai diktatuurin tai harvainvallan, joka on myötämielinen heidän tavoitteilleen, ja valmis ohittamaan kansan enemmistön tahdon pakkokeinoilla?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu