”Epäpoliittisista” euroviisuista tuli (taas) maailmanpolitiikan näyttämö

Euroviisut on epäpoliittinen viihteellinen kilpailu. Venäjä ei saa osallistua, johtuen poliittisista syistä, mutta muutoin kilpailu on epäpoliittinen.

Melko monikin taho yritti sekoittaa politiikkaa tämän vuoden euroviisuihin, ehkä jopa korostetummin kuin on tavallista. Vasemmistossa lobattiin Israelin sulkemista pois kilpailusta. Kun se ei toteutunut, seuraavaksi lobattiin että ei äänestettäisi Israelia. Muutamat oikeiston poliitikot, esimerkiksi Vilhelm Junnila, kehottivat sen sijaan äänestämään Israelia. Kumpikaan osapuoli ei maininnut musiikillisia syitä, kyse oli politiikasta.

Vaikka onhan euroviisuissa tehty politiikkaa aiemminkin. Oliko Israelin kilpailukappaleen sanoitus aikoinaan poliittinen, kun kappaleen nimi ”push the button” viittasi ydinpommilla ampumiseen? Ovatko ihmisoikeuksien rikkomuksia kritisoivat sanoitukset olleet poliittisia, joskus jopa vihjaten melko avoimesti, minkä valtion rikkomuksia tarkoitetaan? Niillä on voitettu koko kisa muutaman kerran. Liittyvätkö ihmisoikeudet politiikkaan jotenkin?

Vaatimus euroviisujen ”epäpoliittisuudesta” on käytännössä vain kätevä lauseke, johon vedoten voidaan vaientaa ne jotka ovat väärää mieltä. Mutta jos joku on oikeaa mieltä, sitten lausekkeeseen ei vedota. Tämä on tuttu tilanne yhteiskunnassa laajemminkin. Jopa valtakunnan syyttäjän toiminnassa asti.

Suomessa on parhaillaan vaalit menossa, ja joissakin vaalikoneissa taitaa olla kysymys, oletko huolissasi äärioikeiston muodostamasta väkivallan uhasta. Äärivasemmiston muodostamaa uhkaa ei liene tarpeellista edes kysyä. Tarpeeton kysymys, eri säännöt ja rima eri korkeudella.

Kristillisessä somessa Israelin äänestäminen euroviisuissa on yleensä näkyvästi esillä. Ihan vain siksi koska se on pyhä kansa. Tästä tulee mieleen se että Brasilian ja Argentiinan kannattajat usein rukoilevat suurieleisin seremonioin Jumalaa avuksi, jotta heidän joukkueensa voittaisi jalkapallon maailmanmestaruuden. Kiinnostaako Jumalaa se, mikä maa voittaa arvokisat jalkapallossa? Jos kiinnostaa, miksi Jumalan valinta osuisi Brasiliaan tai Argentiinaan? Miksi ei Israeliin?

Onko syntiä edes pelata Israelia vastaan jalkapallossa? Pyhä kansa. Eikö luovutusvoitto ole ainoa raamatullinen vaihtoehto? Kilpaurheilussa näin ei tulkita, mutta euroviisuissa moni näyttää tulkitsevan suunnilleen näin. Että hyvä uskova antaa täydet pisteet Israelille, joka vuosi, joka kerta. Hyvä että nämä henkilöt eivät toimi tuomareina missään sellaisessa urheilulajissa, jossa annetaan tyylipisteitä jotka vaikuttavat kilpailun lopputulokseen. Taklaus Israelin pelaajalta: mitään ei ollu, jatkakaa peliä. Pieni hipaisu toisen joukkueen pelaajalta: rankkari. Joskus se on näyttänyt tältä urheilussa, mutta ei ehkä Israelin kohdalla. Jääkiekon arvokisoissa moni suomalainen tulkitsee tuomareiden olleen suosiollisia Venäjälle joinakin vuosina. Jos tämä tarina on totta, olivatko syyt poliittisia, vai ehkä taloudellisia?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu