Erikoinen särö NATO-maiden rintamassa: Bulgariassa 32% kannattaa Putinia, 40% Zelenskiä

Bulgaria on jäsen sekä NATOssa että Euroopan Unionissa, mutta ei lukeudu varsinaisesti mallioppilaisiin kummassakaan näistä kahdesta. YLE uutisoi, että Bulgarian väestö on tällä hetkellä jyrkästi jakautunut niihin jotka kannattavat Putinin Venäjää vielä Ukrainan sodan keskelläkin, ja niihin jotka vastustavat Venäjää ja toivovat Ukrainan menestystä sodassa.

https://yle.fi/uutiset/3-12352273

Tämä YLEn uutinen oli taas vaihteeksi sen verran epämääräinen ja epätarkka esittämissään väitteissä, että jouduin käymään Google-hakukoneen puolella tarkentamassa käsitystäni, millainen tuo tilanne Bulgariassa on tarkemmin ottaen. Muista tietolähteistä löytyy sellaista tietoa, että:

  • Vuosina 2020 – 2021 noin 57 % bulgarialaisista suhtautui positiivisesti Vladimir Putiniin ja hänen politiikkaansa.
  • Noin viikko Ukrainan sodan alkamisen jälkeen tehdyssä kyselyssä 1.3.2022 enää 32 % bulgarialaisista suhtautui positiivisesti Putinin Venäjään. (Vai sanoisiko: edelleen niinkin moni!)
  • Samassa kyselyssä 40 % bulgarialaisista sanoi suhtautuvansa positiivisesti Ukrainan presidentti Volodimir Zelenskiin.

https://www.novinite.com/articles/214013/Survey%3A+Fewer+Bulgarians+Support+Putin+after+the+Start+of+the+War

Zelenski johtaa nyt siis Putinia maalein 40 – 32 taistelussa NATO-maa Bulgarian väestön sydämistä ja sympatioista. Näin niukka ero sodan osapuolten kannatuksessa olisi ymmärrettävää jossain neutraalissa konfliktissa, johon ei liity minkäänlaisia bulgarialaisten omia intressejä. Mutta nyt on sentään menossa sota NATO-jäsenyyttä tavoittelevan Zelenskin ja NATOn laajentumista jyrkästi vastustavan Putinin välillä. Siitä huolimatta NATO-maa Bulgarian väestössä hurrataan NATOn vastustaja Putinille melkein yhtä paljon kuin NATO-fani Zelenskille.

Tasan eivät menneet nallekarkit silloin aikoinaan, kun NATOn jäsenyyksiä jaettiin eri kansoille jokunen vuosikymmen sitten.

0
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu