Erikoisia nämä Venäjän vastaiset pakotteet: tuonti kaasu +282%, sähkö +257%, öljytuotteet +180%

Suurin osa kaikista talouspakotteista, joista olemme koskaan kuulleet liittyen mihinkään aiheeseen, ovat lähinnä kosmetiikkaa ja äänestäjien kosiskelua. Moraali-poseerausta, jolla osoitetaan omille äänestäjille, että meillä on moraalista selkärankaa.

Venäjän ja Ukrainan välisen sodan kohdalla kaiken piti olla toisin. Nyt ollaan tosissaan, ihan oikeasti. Ihan niin tosissaan ei kuitenkaan olla siinä, etteikö Venäjän talouteen saisi lapioida Suomesta rahaa kaksin käsin, että Suomi tuo tällä hetkellä Venäjältä kuparia 7.5 kertaa enemmän kuin normaalisti, nikkeliä 4.6 kertaa enemmän, maakaasua 2.8 kertaa enemmän, sähköä 2.6 kertaa enemmän, ja öljytuotteita 1.8 kertaa enemmän.

https://yle.fi/uutiset/3-12434592

(Vai miten tuota epäselvää taulukkoa luetaan? Ovatko oikeat lukemat sittenkin: kuparia 8.5-kertaisesti verrattuna normaaliin tilanteeseen, nikkeliä 5.6-kertaisesti, maakaasua 3.8-kertaisesti, sähköä 3.6-kertaisesti, ja öljytuotteita 2.8-kertaisesti. Hyvät hyssykät, kun YLE uutisilla on taito julkaista toisinaan epäselvää informaatiota.)

Kymmenet suomalaiset kansanedustajat julistivat jo maaliskuussa, että nyt Venäjän talous romahtaa Neuvostoliiton tasolle. Eikä riitä, vaan kivikaudelle. Näin moni Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kansanedustaja julisti Twitterissä ihan tosissaan. Ei siltä näytä, ja syykin on selvä. Kun Venäjältä tuodaan kaikkea niin paljon kuin ehditään, ja se mitä tuodaan vähemmän, saattaa silti maksaa hintojen nousun takia enemmän kuin suurempi määrä maksoi aiemmin yhteensä.

https://www.economist.com/finance-and-economics/2022/05/07/russias-economy-is-back-on-its-feet

Tulossa oleva EU:n laajuinen öljyn tuonnin kieltokaan ei ole välttämättä mikään erityinen mannerlaattojen liikahdus. Jos sellainen kielto saadaan aikaan, ja jos se astuu voimaan sellaisella aikataululla, että se ehtii vaikuttamaan Ukrainan sotaan millään tavalla.

https://www.ft.com/content/82dfa0f1-2a16-4358-ae67-29c69f6938c3

Monet analyytikot jaksavat uskoa, että Venäjän talous kääntyy vielä huonoon suuntaan. Varaosat loppuvat, ja tuotteille täytyy löytää uusia markkinoita.  Tällaiset ongelmat tulevat vastaan nopeammin kuin niille löytyy ratkaisuita. Mutta kestääkö ratkaisuiden löytäminen silti ikuisesti? Ja onko totta, että Venäjä ei tule saamaan varaosia mitään kautta haltuunsa? Musta pörssi on keksitty, ja kaikkea mahdollista kännyköistä Guccin käsilaukkuihin kulkee jo Venäjälle epävirallisia reittejä pitkin.

https://foreignpolicy.com/2022/04/22/russia-war-economy-sanctions-ruble/

Miten Venäjä pärjää vuonna 2023 tai 2024, se jää nähtäväksi. Mutta Ukrainan sota taitaa päättyä johonkin lopputulokseen jo kauan sitä ennen. Tuskin sodan osapuolet kansalaisiaan tapattavat kymmentä kuukautta. Kai rauhan neuvotteleminen alkaa jossain vaiheessa maistua molemmille osapuolille. Vai tapattavatko sittenkin?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu