Erikoisia nämä Venäjän vastaiset pakotteet: tuonti kaasu +282%, sähkö +257%, öljytuotteet +180%
Suurin osa kaikista talouspakotteista, joista olemme koskaan kuulleet liittyen mihinkään aiheeseen, ovat lähinnä kosmetiikkaa ja äänestäjien kosiskelua. Moraali-poseerausta, jolla osoitetaan omille äänestäjille, että meillä on moraalista selkärankaa.
Venäjän ja Ukrainan välisen sodan kohdalla kaiken piti olla toisin. Nyt ollaan tosissaan, ihan oikeasti. Ihan niin tosissaan ei kuitenkaan olla siinä, etteikö Venäjän talouteen saisi lapioida Suomesta rahaa kaksin käsin, että Suomi tuo tällä hetkellä Venäjältä kuparia 7.5 kertaa enemmän kuin normaalisti, nikkeliä 4.6 kertaa enemmän, maakaasua 2.8 kertaa enemmän, sähköä 2.6 kertaa enemmän, ja öljytuotteita 1.8 kertaa enemmän.
https://yle.fi/uutiset/3-12434592
(Vai miten tuota epäselvää taulukkoa luetaan? Ovatko oikeat lukemat sittenkin: kuparia 8.5-kertaisesti verrattuna normaaliin tilanteeseen, nikkeliä 5.6-kertaisesti, maakaasua 3.8-kertaisesti, sähköä 3.6-kertaisesti, ja öljytuotteita 2.8-kertaisesti. Hyvät hyssykät, kun YLE uutisilla on taito julkaista toisinaan epäselvää informaatiota.)
Kymmenet suomalaiset kansanedustajat julistivat jo maaliskuussa, että nyt Venäjän talous romahtaa Neuvostoliiton tasolle. Eikä riitä, vaan kivikaudelle. Näin moni Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kansanedustaja julisti Twitterissä ihan tosissaan. Ei siltä näytä, ja syykin on selvä. Kun Venäjältä tuodaan kaikkea niin paljon kuin ehditään, ja se mitä tuodaan vähemmän, saattaa silti maksaa hintojen nousun takia enemmän kuin suurempi määrä maksoi aiemmin yhteensä.
https://www.economist.com/finance-and-economics/2022/05/07/russias-economy-is-back-on-its-feet
Tulossa oleva EU:n laajuinen öljyn tuonnin kieltokaan ei ole välttämättä mikään erityinen mannerlaattojen liikahdus. Jos sellainen kielto saadaan aikaan, ja jos se astuu voimaan sellaisella aikataululla, että se ehtii vaikuttamaan Ukrainan sotaan millään tavalla.
https://www.ft.com/content/82dfa0f1-2a16-4358-ae67-29c69f6938c3
Monet analyytikot jaksavat uskoa, että Venäjän talous kääntyy vielä huonoon suuntaan. Varaosat loppuvat, ja tuotteille täytyy löytää uusia markkinoita. Tällaiset ongelmat tulevat vastaan nopeammin kuin niille löytyy ratkaisuita. Mutta kestääkö ratkaisuiden löytäminen silti ikuisesti? Ja onko totta, että Venäjä ei tule saamaan varaosia mitään kautta haltuunsa? Musta pörssi on keksitty, ja kaikkea mahdollista kännyköistä Guccin käsilaukkuihin kulkee jo Venäjälle epävirallisia reittejä pitkin.
https://foreignpolicy.com/2022/04/22/russia-war-economy-sanctions-ruble/
Miten Venäjä pärjää vuonna 2023 tai 2024, se jää nähtäväksi. Mutta Ukrainan sota taitaa päättyä johonkin lopputulokseen jo kauan sitä ennen. Tuskin sodan osapuolet kansalaisiaan tapattavat kymmentä kuukautta. Kai rauhan neuvotteleminen alkaa jossain vaiheessa maistua molemmille osapuolille. Vai tapattavatko sittenkin?
Niin,,,täytyy miettiä aikajana. Jos venäjämielinen Ion palaa vuoden päästä asiaan niin nähdään mitkä on vaikutukset juuri Venäjälle…
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi ensin kuulla Venäjä-mielisyyden määritelmä, ennen kuin voidaan ottaa kantaa siihen, kuka sopii siihen määritelmään ja kuka ei.
Ilmoita asiaton viesti
On se nähty ilman määritelmiäkin, että kallellaan sinne olet.
Ilmoita asiaton viesti
Tuollainen on täysin hyödytöntä. Jos haluat konkretiaa, esitä konkretiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä paikkaansa, mutta mistä lähtien sinua on faktapohjaisuus kiinnostanut.
Ilmoita asiaton viesti
Olen pragmaatikko ja nimenomaan perustan kaikki väitteeni faktoille, jos en tiedä tarpeeksi jätän väitteet esittämättä. Se ettei väitteeni tue sinun sairasta moniulotteista narratiivia, ei tarkoita ettei ne perustu faktoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen asiavirhe tässä on, että moniulotteinen narratiivini olisi ”sairas”.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan sinun mielestäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Oli tuossa puhetta keskustelun faktapohjaisuudesta. Sellaisessa ei olisi mielipiteestä kiinni, miten asiat ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläisistä ostokeskuksista 30-40% liiketiloista on tyhjillään, kun länsiyritykset ovat lähteneet. Ostoskeskuksia saisi nyt halvalla.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän alkaa näyttää jo ihan tyypilliseltä suomalaiselta kaupungin keskustalta, siinä tapauksessa. Kauppakeskuksissa ei juuri muuta ole kuin muotia, ja se ei länsimaiden kautta kierrä edes kääntymässä, vaan rahdataan suoraan Kiinasta. Saattaa olla että hetken aikaa venäläiset naiset näyttävät taas yhtä hassulta kuin Neuvostoliiton aikaan, mutta kyllä Kiina vaatteita saa markkinoille ilman länsimaisia suunnittelijoitakin. Jos ei muuten niin vaikka plagioimalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kauppakeskuksissa on työpaikkoja. Venäjä menettää pakotteiden vuoksi miljoonia työpaikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Siis olettaen, että sitä samaa tavaraa ei aleta roudaamaan Kiinasta ilman että niihin on liimattu länsimaisen muotibrändin hintalaput. Kyky tehdä sitä samaa bisnestä ei välttämättä ole kovin pysyvästi katoava luonnonvara. Jos on kysyntää, tulee olemaan niitä jotka täyttävät kysynnän.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttaako sinusta siltä, että venäläiset osaisivat tehdä saman kuin H&M jne.
Venäläiset rakentavat toivonsa kiinalaisten varaan.
Elokuvateattereiden tarjonnasta 80% oli ennen Ukrainan sotaa Hollywood tuotantoa. Nyt ne korvataan Kiinalaisilla elokuvilla. Sama pätee kaikkeen muuhunkin. Mitä luulet, kohtaako tarjonta kuluttajien tarpeita?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä on omaakin vaatteiden tuotantoa paljon, mutta toistaiseksi on kannattanut teettää paljon Kiinassa. Pakotteiden muuttama taloustilanne voi antaa syitä siirtää tuotantoa enemmän kotimaahan Kiinasta. Tällaiset peliliikkeet ovat mahdollisia. Mitä tulee suunnitteluun, suunnittelijoita voi palkata tai voi härskisti plagioida (mikä on kiinalaisten suosimaa kansanhuvia), jos ei tosiaan itse osaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalaista muotia on enää tarjolla Venäjän tarpeisiin. Ostin muutoin aikoinaan Viipurista sortsit, joissa luki ”Brand with tree stiripes”
Muutoin näyttivät Adidaksilta. Niitä saattaa olla vieläkin katukauppiaiden varastoissa. Kyllä ne venäläisille kelpaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän ruokahyllyt Suomenkin marketeissa ensi syksynä ole eri näköisiä. Käytävät lienevat entistäkin leveämpiä.Eikä tuo johdu edes Venäjästä, vaan isolta osalta EU:n ja Suomen energiapolitiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Se onkin hyvä asia, että ruokahyllyt ja muutkin hyllyt vähän harvenevat. Jos hyllyt harvenevat vaikka 50%, niin silti sieltä löytyy vielä kaikki mitä ihminen tarvitsee.
Ilmoita asiaton viesti
Valikoima saa kaventua, vähempikin määrä eri merkkisiä shampoita riittäisi, kunhan joku tietty tärkeä tuoteryhmä ei lopu kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nämä esittämäsi tuontiluvut Venäjältä pitävät paikkansa niin arvelen tämän johtuvan siitä, että kun EU / valtiovalta näitä kieltoja esittää ja joskus jopa päättääkin, niin siitä on vielä pitkä matka siihen ennen kuin kekseliäät yrittäjät oikeasti lopettavat tai vähentävät tuontiansa.
Tämä taas johtuu osakeyhtiölaista, minkä mukaan osakkeenomistajien edun mukaan on toimittava tilanteessa kuin tilanteessa.
Tottakai yhtiöiden napamiehet kertovat julkisuudessa toimivansa niin nopeasti kuin mahdollista. Minä taas luulen, että he toimivat osakeyhtiölain mukaisesti ja haluavat tuottaa osakkaille voittoa niin paljon kuin ehtivät.
Ilmoita asiaton viesti
YLE olettaa syynä olevan yritysten pelko tulossa olevista lisäpakotteista, joten nyt ostetaan varastoon niin paljon kuin sinne mahtuu, ennen kuin raja menee mahdollisesti kiinni. Toisin sanoen, yritysmaailma ei ole sitoutunut Venäjän talouden painostamiseen, eikä myöskään hallitus ole sitoutunut velvoittamaan yrityksiä siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen pakotteita maaliskuussa yritykset täyttivät varastonsa edulliseen hintaan ja hyvä niin.
Venäjä on jo niin hädissään, että julkisesti kutusuu harmaita tahoja ( rikollisia ) lahjuksin paikkaamaan pakotelistoille asetettujen tuotteiden saantia maahan Venäjän ökyporukoille ja vallanpitäjille. Tällä kertaa ei taida onnistua enää Valko-Venäjän kautta Puolan otettua herneen nenään oikein kunnolla.
Hapankaalia ja leipää siis luvassa useimmalle venäläisille vanhoine ladoineen.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän raja on niin pitkä, ja rajanaapureita on niin monta, että kaikki vähänkin tavallinen tavara löytää kyllä sinne jotain kautta, niin kauan kuin kansalla on varaa maksaa tuontitavarasta. Ainoastaan joitakin melko harvinaisia ja kalliita erikoistuotteita kuten mikroprosessorit voisi ehkä globaalisti valvoa niin tarkasti, kuka ne ostaa ja mihin ne ihan oikeasti lopulta päätyvät, että niiden päätyminen Venäjälle voitaisiin sanktioida ainakin sille ensimmäiselle ostajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Ion, kaipasit jotain konkreettista joka osoittaa sinun Venäjä-mielisyytesi. Tämä kommenttisi olkoon hyvä esimerkki sellaisesta.
Ei ne rekkakuormia sinne Venäjälle metsiä pitkin viedä. Jokunen piirilevy ja mikroprosessori sinne saattaa taskussa kulkeutua, mutta kyllä raaka-ainekuljetukset loppuvat. Suomen vienti oli pienentynyt 40 % tuon Ylen jutun perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
Suomesta loppuu kyllä kuljetukset, mutta kun Venäjällä on rajanaapureita aika monta, ja niistä suuri osa ei ole pakotteissa mukana mitenkään. Niiden kautta kulkee mitä tahansa, jota ei erikseen valvota myyjän taholla, mihin se kulkeutuu kun se aluksi myytiin valtioon X.
Toisekseen sehän ei todista ”Venäjä-mielisyyttä”, jos spekuloin että Venäjä saattaa onnistua kiertämään pakotteita. Jos olisin vankilan johtaja, se olisi minun duunini arvioida onko keinoja joilla vangit voivat paeta, eikä se olisi ”vanki-mielisyyttä” tuoda esiin teorioita, miten nuo voisivat mahdollisesti paeta.
Ilmoita asiaton viesti
No, ei vankilanjohtajan tule arvioida vankilan pakokestävyyttä yhtään sen enempää kuin olisi presidentin tehtävänä johtaa sotatoimia, kuten Venäjän esimerkistä huomaamme. Vankilanjohtajan tehtäviin kuuluu hoitaa laitoksen hallintoa.
Sinä katsot tehtäväksesi kertoa kommenteissasi, miten Venäjä voisi kiertää pakotteita. Minä pidän sitä todisteena Venäjä-mielisyydestäsi. Kommenttiesi tarkoituksena on heikentää luottamusta pakotepolitiikkaan ja lännen kykyyn murtaa Venäjän kyvykkyyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on vaikeuksia hahmottaa, mitä havainnot todistavat, ja mikä osuus jää oman mielikuvituksesi varaan. Tältä pohjalta ura tutkijana olisi aika heikoilla kantimilla.
Ilmoita asiaton viesti
Asiassa kaksi heikkoa kohtaa.
1. Sota Ukrainaa ja sen kansaa vastaan alkoi 24.2.2022, mutta taulukko alkaa vuoden takaa. Suurin osa taulukon ajasta (n. 75%) on aikaa ilman pakotteita.
2. %-luvut ovat lukujen kanssa kikkailujen äiti.
Siivoojat saivat 20%:n palkankorotuksen, mutta Ylen tj. Merja Ylä-Anttila sai tyytyä 8% korotukseen.
Huom! Tämä on esimerkki %-kikkailusta eikä tällä ole tekemistä todellisuuden kanssa. Merjan kk-palkka ja tulospalkkio ovat vuodelta 2021.
Jotta ne, joilla matikka ei ole niin mukavaa, niin laitetaan %-lukujen tilalle oikeat luvut.
Siivoojat saivat 350€:n korotuksen 1750 €:n kk-ansioihinsa ja heidän uusi palkkansa on nyt 2 100€/kk.
Ylä-Anttila sai n. 30 000 € kk-palkkaansa 2 400€:n korotuksen ja hänen uusi kk-palkkansa on nyt 32 400€/kk.
Tulospalkkiota Merja saa lisäksi 3 375€/kk:ssa, mikä kompensoi vaatimatonta korotusta.
Ilmoita asiaton viesti
Miten arvelet siivoojien palkkojen liittyvän tähän asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni tuo Ylen taulukko koskee nimenomaan maaliskuun lukuja?
Maaliskuussa oli jo uhka päällä että tullaanasettamaan pakotteita.
Kiinnität huomiota myös hintojen nousuun mikä on ollut mm. teräksessä ja kuparissa huimaa.
Nämä selittävät varmastikin suuren osan euromääräisen kaupan kasvusta.
Ilmoita asiaton viesti
Niimpä Unkari on hampaissa, mutta mitä teemme itse.
Saksa on iso kysymysmerkki?
Meillä nyt eniten sakkaa vienti ja se lisää velkaantumistamme?
Julki kerrotaan tarkkaan kaikkea vai kerrotaanko sittenkään?
Ilmoita asiaton viesti
Vienti sakkaa, koska juuri olemme päättäneet lopettaa viennin Venäjälle, ja aloittaneet sen alasajon. Tuonnin lopettamisesta Venäjältä ei ole päätetty.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Tämä pakotepolitiikka on tärkeä aihe ja siitä pitäisi rohkeasti keskustella huomattavasti enemmän, vaikka tästäkin aiheesta keskustelua koitetaan tukahduttaa syytöksillä ”putinismista” yms.
Kirjoitin asiasta juuri itse myös:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/nikokauko/ajatuksiani-pakotepolitiikasta/
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikot louskuttavat leukojaan Venäjä-pakotteista, ja samaan aikaan tuonti Venäjältä vain lisääntyy.
Kun poliitikko avaa suunsa, vastuu siirtyy heti kuuntelijalle.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan paluu venäläiseen energiaan on täysin poissuljettu.Aivan ensimmäinen askel olisi perustuslain muutos demokraattiseksi ja sen päälle sen vakiintuminen uskottavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Toistaiseksi ei ole vielä saatu aikaan edes venäläisen energian käytön lopettamista, joten on ennenaikaista puhua että olisi poissuljettua palata johonkin, josta ei ole vielä edes haluttu poistua.
Ilmoita asiaton viesti
Pakotteet energian osalta eivät ole vielä voimassa,mutta jo ilman sitä suurin tuoja Saksa on vähentänyt.Venäjän osuutta
Vuoden 2021 prosentit ensin suhteessa nykyhetkeen:
Kaasu 2021 55%, nyt 35%
Öljy 2021 35%, nyt 12%
Hiili 50%, nyt 8%
Ilmoita asiaton viesti
Eurooppa vähentää tuontia, Intia ja Kiina lisäävät tuontia. Uusi markkina on olemassa, vain logistiikan rakentaminen vie aikaa. Sen takia pakotteiden vaikutus tulee olemaan vain rajallinen.
Ilmoita asiaton viesti
Luennoi Kreml-tiedottajamme.
Ilmoita asiaton viesti
Täysin tarpeetonta, mutta et ole pitkään aikaan profiloitunut asiallisena asiasta keskustelijana. Tällainen ihmeellinen ja hyödytön muu kuin asioihin argumentointi asioilla on ollut tyylinäsi jo pitkään.
Ilmoita asiaton viesti