Erikoisliikkeiden sulkeminen olisi kaiken korona-järjen vastaista

Hallitus aikoo kieltää pahimmilla korona-alueilla kaiken muun kuin ”välttämättömän” liikkumisen ulkona (ja sisätiloissa), muutamaksi viikoksi. Hallituksen naiset pikkutakeissaan vakuuttavat medialle, että mikään vähempi ei riitä pysäyttämään epidemiaa. Nyt on pakko tehdä järeitä toimenpiteitä.

Sallitaanko samalla myös järjen käyttö? Siihen liittyen minulla olisi jotain huomautettavaa.

Silloin kun korona-epidemia alkoi, heti ensimmäiseksi kiellettiin suuret väenjoukkojen kokoontumiset lähes kaikkialla Euroopassa. Pahat alkuvaiheen epidemiat Italiassa ja Espanjassa olivat peräisin todennäköisesti jalkapallon Mestarien Liigan ottelusta, jossa lähes 100,000 fania kannusti joukkueitaan ja halaili toisiaan. Sitten nuo tartunnan toisiltaan saaneet matkustivat kotiseuduilleen Italiassa ja Espanjassa, jossa alkoi pian raju korona-epidemian vaihe.

Muodostui sellainen dogmi, että suuret väkijoukot samaan paikkaan kerääntyneenä on suuri riski korona-epidemian leviämiselle, ja sitä tulee välttää. Sen takia Suomessakin on ollut jo noin vuoden ajan tiukkoja rajoituksia, montako ihmistä saa olla yleisöä konsertissa tai urheilutapahtumassa. Ei kovin montaa.

Tätä ajattelutapaa vasten tuntuu kovin oudolta, suorastaan hölmöltä, hallituksen laatima suunnitelma, joka kieltäisi ihmisiä ostamasta mitään Stockmannilta tai muista erikoisliikkeistä, koska niiden myymät tuotteet eivät ole ”välttämättömiä”. Mutta samaa tavaraa saisi ostaa Prismoista ja Citymarketeista, koska siellä tulee muutenkin käytyä ”välttämättömästä” syystä, eli ostamassa vaikka korin keppanaa. Olisi tarpeetonta kieltää ostamasta samalla reissulla myös kattovalaisimen, skootterin ja maalia remonttiin, jos on kyseessä hyvin varusteltu Prisma.

Tämähän tarkoittaa sitä, että Citymarketeissa alkaa taas melkoiset Mammutti-markkinat. Kaikki väki ahtautuu sinne jonottamaan, kun muualta ei saa ostaa mitä he tarvitsevat. Eikö korona-epidemian torjunnan kultainen sääntö ollut se, että väki kannattaa mieluummin hajauttaa laajalle alueelle pieninä ryhminä, kuin koota yhteen paikkaan mahdottomaan ryysikseen?

Minulla on kuitenkin tähän ratkaisu. Helsingin keskustan Stockmann voisi vuokrata kellarissa olevan ruokakaupan kuukaudeksi hallintaansa. Sitten vain etuovelle teipataan käsin sutattu valkoinen A4-arkki, jossa lukee ”tämä on hypermarket”. Se on siinä.

Voitaisiinko sellainen lappu liimata vaikka kokonaisten kauppakeskusten ovelle? Jos ”hypermarketin” käsite edellyttää, että kaikki toiminta on yhden omistajan hallussa, kauppakeskus voisi vuokrata haltuunsa kaikkien liikkeiden toiminnan kuukaudeksi. Kunhan liikkeiden joukosta löytyy ainakin yksi ruokakauppa. R-Kioskit myyvät vähän jotain elintarvikkeita, joten eiköhän se ole siinä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu