Espanja tarvitsee moniulotteista demokratiaa

Espanjan politiikka on kärsinyt Ruotsin taudista jo neljä vuotta: puolueet ovat niin erimielisiä keskenään, että enemmistöhallituksen muodostaminen (ja sen pitäminen koossa) on erittäin vaikeaa. Nyt maassa järjestetään kohta jo neljännet vaalit neljän vuoden sisään.

https://yle.fi/uutiset/3-10976487

Maailma muuttuu yksilöllisempään ja yksilökeskeisempään suuntaan. Suomikin muuttuu. Ennen oli kolme isoa puoluetta, nykyään on neljä, ja kohta voi olla viisi kun Vihreät saa kunnon höngän päälle. Yritä siinä sitten muodostaa hallitusta ja rakentaa kompromissia hyvin erilaisten ja tasavahvojen poliittisten ideologioiden kesken.

Jos elämme tarpeeksi vanhaksi, saatamme todistaa sen että enemmistödemokratiasta luovutaan valtioiden hallitsemisen korkeimpana ihanteena, ja uusi entistäkin uljaampi hallitusmuoto on jonkunlainen moniulotteinen versio demokratiasta, jossa ei enää edes yritetä muodostaa enemmistöä — se kun tuntuu olevan yhä vaikeampaa ja vastenmielisempää vuosi vuodelta — vaan vähemmistön asemassa olevat suurimmat poliittiset ideologiat hallitsevat omia äänestäjiään itsehallintona.

Aiheesta lisää kotisivuillani: Johdatus moniulotteisen demokratian perusteisiin

http://ionmittler.com/politics/?lang=fi

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu